Prvi sklop razstave Od šivanke do zvezd predstavlja obdobje od paleolitika do nastanka rimske Celeie. Foto: Pokrajinski muzej Celje
Prvi sklop razstave Od šivanke do zvezd predstavlja obdobje od paleolitika do nastanka rimske Celeie. Foto: Pokrajinski muzej Celje
Pokrajinski muzej Celje
Muzejske zbirke si je v letu 2015 ogledalo okoli 85.000 obiskovalcev. Foto: Pokrajinski muzej Celje
Pokrajinski muzej Celje
Med občasnimi razstavami v muzeju opozarjajo na postavitev Kako so razgrabili dediščino grofov Celjskih ob 560-letnici izumrtja družine Celjskih. Foto: Pokrajinski muzej Celje

V muzeju prav tako nadaljujejo stalno arheološko razstavo Od šivanke do zvezd, ki jo bodo po predstavitvi starejših zgodovinskih obdobij zdaj posvetili še življenju v antični Celeii. Postavljati so jo začeli že lani, potem ko so jo leta 2008 podrli zaradi prenove Osrednje knjižnice Celje. Prve tri sobe zajemajo obdobje od paleolitika do antične predhodnice mesta. Posebno mesto na razstavi ima paleolitsko najdišče Potočka zijalka, postavitev pa so dopolnili z izdajo knjige Boštjana Odarja in pravljico Iztoka Vrenčurja Ouš in Zija iz Potočke zijalke. Svoje mesto bo dobilo tudi eno najpomembnejših arheoloških najdišč v Celju, reka Savinja. Naj opomnimo, da so muzealci začeli postavljati tudi arheološki park Celeia Antiqua.

Kako so razgrabili dediščino grofov Celjskih?
Družine Celjskih se bodo spomnili z začasno razstavo Kako so razgrabili dediščino Grofov Celjskih, znameniti plemiški rodbini pa bo posvečena še knjiga Ana Celjska, poljska kraljica iz Celja. Delo bo spremljal prevod v poljščino, 600-obletnice njene smrti pa se bodo spomnili tudi s postavitvijo spominske plošče v krakovski katedrali.

V Celje pripelje prvi vlak
Ob 170-letnici prihoda Južne železnice pripravljajo razstavo, ki bo med drugim predstavila, kako je vlak spremenil razvoj mesta in celotne Štajerske. Postavitev, ki jo odpirajo 3. junija in pripravljajo v sodelovanju s slovenskimi in avstrijskimi železnicami, bo pozneje gostovala tudi na Dunaju, v Gradcu in še v nekaterih mestih v Avstriji in Sloveniji.

Pripravljajo še spominsko razstavo, ki bo osvetljevala življenje Thee Schreiber Gammelin, saj je ta ravno pred 85 leti prišla v Celje in ob Almi Karlin ostala do svoje smrti. Ker jo večina pozna le kot tajnico in prijateljico svetovne popotnice, bo zanimiva predvsem predstavitev njenega slikarskega opusa. Načrtujejo še sodelovanje pri razstavi v Steklarskem centru Bärnbach in gostovanje razstave Gumbi v Slavonskem Brodu in Osijeku.

Lani 500-letnica vseslovenskega kmečkega upora
Kot ocenjujejo, je za njimi uspešno leto, v katerem so našteli podobno število obiskovalcev kot leto poprej, obenem so povečali prihodke iz pobranih vstopnin in vodstev po muzeju ter izvedenih muzejskih delavnic. Muzejske zbirke si je ogledalo 85.000 obiskovalcev. Najbolj obiskani so bili razstavišče Celeia - mesto pod mestom in razstava Grofje Celjski ter kulturnozgodovinska zbirka z znamenitim Celjskim stropom v Stari grofiji. Prvič so se preizkusili v organiziranju žive zgodovine na Knežjem dvoru. Njihovi obiskovalci so si lahko ogledali utrip srednjeveške tržnice in življenje v vojaškem taboru. Oktobra pa so se spomnili Friderikove podelitve mestnih pravic, po katerih si je Celje lahko samo izvolilo tako mestni svet kot tudi župana, ki je bil obenem mestni sodnik. Ob 500. obletnici vseslovenskega kmečkega upora so postavili razstavo Kri bo tekla za svobodo zláto, ki so jo dopolnili s spominsko ploščo na obzidju pri Vodnem stolpu.