Nataša Sukič je na ljubljanskih lokalnih volitvah nastopila že leta 2014, štiri leta pa je bila tudi mestna svetnica. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Nataša Sukič je na ljubljanskih lokalnih volitvah nastopila že leta 2014, štiri leta pa je bila tudi mestna svetnica. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pretekli teden je v prestolnici kandidaturo vložil dolgoletni ljubljanski župan Zoran Janković, ki se bo na letošnjih lokalnih volitvah pomeril tudi z več ženskimi kandidatkami. Poleg dveh moških – SDS-ovega kandidata Igorja Horvata in sekretarja Piratske stranke Jasmina Feratovića – je kandidaturo za župansko mesto v Ljubljani napovedalo tudi več kandidatk.

Kot kandidatka Levice se bo v volilno tekmo vključila poslanka Nataša Sukič, ki je za županjo Ljubljane kandidirala že leta 2014. Kandidatka zelene stranke Vesna je Jasminka Dedić, stranka NSi pa se na volitve v Ljubljani podaja z vodjo svojega svetniškega kluba v ljubljanskem mestnem svetu Mojco Sojar.

Ljubljanska županska kandidatka NSi-ja je dejala, da si želi, da bi bila Ljubljana bolj zdrava. Zavzemala se bo za to, da bodo imeli Ljubljančani in Ljubljančanke osebne zdravnike, pediatre, ginekologe in zobozdravnike. Želi tudi, da bi v Ljubljani pili čisto vodo in jedli zdravo hrano, je povedala v izjavi za medije. Opozorila je, da se v zadnjem času koncesije podeljujejo zasebnikom, "ker Zdravstveni dom Ljubljana ne more zagotoviti niti prostorskih niti kadrovskih kapacitet".

Mojca Sojar sicer meni, da v Ljubljani manjka zdravstvenih domov, poklic družinskega zdravnika pa je treba popularizirati. Želi si tudi, da bi Ljubljana postala bolj urejena in da dobi drug obraz. "Spremljamo arhitekturne pozidave pri nas, precej divje gradnje zadnjih let v Ljubljani," je povedala. Za kandidaturo se je odločila, ker želijo "Ljubljani povedati, da ima tudi stranka Nova Slovenija program za Ljubljano in da vemo, kaj bi v Ljubljani lahko naredili drugače, kaj bi naredili bolje, kaj bi spremenili, pa tudi kaj bi ohranili". Dejala je, da aktualni župan ne predstavlja konkurence, saj izhajata iz različnih izhodišč.

Kandidatka strank SLS in Naša dežela je Tina Bregant

Poleg naštetih je kandidaturo najavila tudi zdravnica in nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant, ki se bo za županjo Ljubljane potegovala kot kandidatka strank SLS in Naša dežela. SLS bo ob tem vložil tudi listo za mestni svet, na kateri bo nekaj članov stranke Naša dežela.

"Kandidiram, da bo nekaj 10.000 Ljubljančank in Ljubljančanov imelo svojega osebnega zdravnika, pediatra in ginekologa, zato da bo 300.000 občanov Ljubljane dobilo regionalno bolnišnico, zato da bo 300.000 občanov Ljubljane dihalo čistejši zrak z manj prašnimi delci, ki so zlasti posledica težkega prometa," je ob najavi kandidature za županjo Ljubljane napovedala Tina Bregant.

Tina Bregant je ob najavi kandidature za županjo prestolnice dejala, da se da v Ljubljani izboljšati predvsem področje zdravstva, med drugim potrebuje regionalno bolnišnico. Foto: BoBo
Tina Bregant je ob najavi kandidature za županjo prestolnice dejala, da se da v Ljubljani izboljšati predvsem področje zdravstva, med drugim potrebuje regionalno bolnišnico. Foto: BoBo

Dejala je, da kot zdravnica ve, da se da v Ljubljani narediti še mnogo več. Podobno kot kandidatka NSi-ja tudi Tina Bregant verjame, da se da v Ljubljani živeti bolj zdravo, da imajo vsi možnost samooskrbe in da pijejo čistejšo vodo. Zato kandidira s sloganom Za zdravo Ljubljano. Spomnila je, da je veliko Ljubljančanov v Šiški in Fužinah ostalo brez osebnega zdravnika, pediatra, ginekologa in zobozdravnika in da je to pristojnost župana. "Verjamem, da je težko, vendar mislim, da mi lahko prinesemo učinkovite rešitve," je povedala.

Kandidatka strank SLS in Naša dežela priznava, da je župan Zoran Janković naredil ogromno in da z njim težko konkurira na področju infrastrukture, kjer je po njenem mnenju izjemno dober, sama pa lahko prispeva na področju zdravja, čistega zraka, čiste vode, prometa in oskrbe starostnikov. Dodala je, da pa je na drugih področjih obdana z ekipo strokovnjakov.

Predsednik stranke SLS Marko Balažic je dejal, da ima Tina Bergant novo energijo, kompetence in znanje ter ve, kako nagovoriti izzive v Ljubljani. Predstavnik stranke Naša dežela David Ogrin pa je povedal, da so v stranki zelo ponosni, da so podprli Tino Bregant, "ki se bo borila za zdravo Ljubljano".