Zanimanje za župansko mesto v Mariboru je veliko. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Zanimanje za župansko mesto v Mariboru je veliko. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Ambrožič je trenutno predsednik Zveze Slovenska unija pacientov, prej pa je bil med drugim zastopnik pacientovih pravic v Mariboru in poslanec Pozitivne Slovenije v DZ-ju, javnosti znan tudi zaradi očitkov o plagiatu, zaradi katerega mu je bil odvzet magistrski naziv. Kljub temu je prepričan, da uživa zaupanje ljudi. "Drugače me v dozdajšnjem večdesetletnem delu ne bi podpiralo tako veliko ljudi," je povedal. Za župana Maribora je v preteklosti kandidiral že dvakrat, a verjame, da mu bo v tretje uspelo.

SMSR, ki je bil ustanovljen leta 2010, se poteguje tudi za sedeže v mestnem svetu, kjer, kot poudarjajo, se želijo zavzemati za vse prebivalce občine. Rdeča nit njihovega programa je družbena odgovornost. Zavzemali se bodo tudi za pravice bolnikov, otrok in mladih, starostnikov in živali. "Želimo biti glas za te odprte rane Maribora, ker smo na lastni koži izkusili, da stoječi zunaj enostavno nimamo moči, da bi lahko kaj spremenili na bolje," je še povedal Ambrožič.

V tekmi za župana Maribora je skupno 18 kandidatov. Ob zdajšnjem županu Fištravcu in Ambrožiču so to še nekdanji župan Franc Kangler (NLS, SDS, SLS), Saša Arsenovič (SMC), Lidija Divjak Mirnik in Melita Petelin (obe s podpisi občanov), Alenka Iskra (SD), Zdravko Luketič (NSi), Uroš Prikl (DeSUS), Vlado Šega (Levica), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev), Igor Domanjko (Lista novinarja Bojana Požarja), Igor Jurišič (Stranka mladih – Zeleni Evrope), Aleksander Kamenik (SAK), Rok Zalar (Zeleni Slovenije), Zdenko Vinkov (SSN), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo) in priprti Andrej Šiško (Gibanje Zedinjena Slovenija).