Ponudba stanovanj v Mariboru ne dosega povpraševanja. Foto: BoBo
Ponudba stanovanj v Mariboru ne dosega povpraševanja. Foto: BoBo

Načrtovanih 350 do 400 stanovanj nameravajo pri skladu zgraditi na območju med Šarhovo in Kamenškovo ulico. Računajo, da bodo gradbeno dovoljenje pridobili prihodnje leto, izgradnjo stanovanj in vselitev pa načrtujejo do konca leta 2020. Še en večji stanovanjski projekt načrtujejo ob cesti Veljka Vlahoviča, a je zanj treba izdelati še občinski prostorski podrobni načrt, tako da je realizacija predvidena med letoma 2020 in 2025.

V Mariboru ponudba stanovanj že nekaj časa ne sledi povpraševanju. Na stanovanjskem skladu ob tem poudarjajo, da imajo oddanih vseh 83 stanovanj v Mariboru. Da so potrebe večje od ponudbe pa opažajo tudi nepremičninski posredniki. "Nepremičninski trg se nedvomno oživlja, povpraševanje je veliko, veča se število transakcij. Veliko je povpraševanja po novogradnjah, ki pa jih na trgu še ni veliko, oziroma vsaj ne dovolj glede na trenutno povpraševanje," je povedala Mateja Voršič iz agencije Century 21 Slovenija in dodala, da je zaradi interesov po najemu veliko kupcev zainteresiranih za nakup kot naložbo.

Gradijo tudi zasebniki
Poleg stanovanjskega sklada pa bodo v Mariboru gradili tudi zasebni investitorji. Trenutno so v Mariboru v gradnji med drugim stanovanjski blok z 28 stanovanji na Šubičevi ulici, vila blok Tabor na Ulici Pariške komune, v Košaškem dolu nastaja nova soseska osmih stanovanjskih hiš. V postopku umeščanja v prostor je veliko območje stanovanjske gradnje ob Dravograjski cesti.

Stanovanjska pozidava se predvideva tudi na levem nabrežju Drave med Koblarjevim zalivom in fakultetami. Tam namerava zasebni investitor sodeč po osnutku občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki je trenutno v javni obravnavi, zgraditi dva manjša vila bloka in niz vrstnih hiš.

Premiki tudi na turistični infrastrukturi
Zazidljivih zemljišč, pripravljenih na stanovanjsko gradnjo, v Mariboru ne manjka. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) tako prodaja ogromno zemljišče med nakupovalnim središčem Europark in Nasipno ulico, kjer je prejšnja mestna oblast obljubljala projekt Manhattan. Po navedbah mariborske občine je tam še vedno predvidena investicija v višini več sto milijonov evrov, za katero se zanimajo tuji investitorji, "vendar je veliko odvisno od projekta na mariborskem letališču"..

Zanimivi premiki se obetajo tudi na področju izgradnje turistične infrastrukture. Podjetje Lumar, ki izdeluje montažne hiše, je pred kratkim kupilo zemljišče tik pod vznožjem Pohorja, kjer je bil načrtovan kompleks Pohorske livade s tropsko vodno plažo, zimskim drsališčem, športno-rehabilitacijskim centrom in namestitvenimi zmogljivostmi višje kategorije. Ali bodo te načrte ohranili, še ni znano.