Blok, v katerem je 7. novembra 2018 odjeknila eksplozija, stoji na Ulici bratov Greifov v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO
Blok, v katerem je 7. novembra 2018 odjeknila eksplozija, stoji na Ulici bratov Greifov v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO

Stanovanje je bilo zaklenjeno in v njem je bil sam, je danes povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda. V eksploziji, ki je razdejala celotno tretjo etažo sicer petnadstropnega stanovanjskega bloka v Ulici bratov Greifov v mestni četrti Pobrežje, je bilo poškodovanih 30 od 32 stanovanjskih enot v bloku in več kot 30 osebnih avtomobilov, ki so bili parkirani v bližini. Gmotna škoda po prvih ocenah policije presega pol milijona evrov.

Hudo poškodovani 52-letnik, ki je v stanovanju živel sam, je še vedno v kritičnem stanju. Munda je ob tem povedal, da ugotovitve utemeljujejo sum, da je storil kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za kar je predpisana kazen do deset let zapora.

Osumljenec se je že psihiatrično zdravil
Osumljeni Mariborčan se je že večkrat psihiatrično zdravil v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, tako bolnišnično kot ambulantno. V ustanovo je bil po besedah Munde priveden tudi že v spremstvu policistov in svojcev, nazadnje avgusta letos, ko je v alkoholiziranem stanju izražal samomorilske grožnje. Zaradi tega so ga hospitalizirali v varovano enoto. Policija ga je v preteklosti večkrat obravnavala zaradi različnih dogodkov oziroma prijav, največkrat zaradi kršitev javnega reda in miru.

Poleg njega sta bila ob eksploziji po podatkih policije poškodovana še dva človeka. V obeh primerih je šlo za lažje poškodbe; 11-letni otrok, ki je bil v tistem času v enem izmed preostalih stanovanj v tretjem nadstropju, je med reševanjem psa izpod ruševin dobil odrgnine po roki, v drugem nadstropju pa je 27-letni moški zaradi lomljenja stekla dobil ureznine po nosu in nogi.

Uničenih šest stanovanj
Kriminalisti so po ogledu kraja dogodka in z zbiranjem obvestil nesporno ugotovili, da je bila eksplozija posledica prerezane plinske cevi v stanovanju 52-letnika. Zaradi tega je uhajal plin, kaj točno je sprožilo eksplozijo, pa še ni znano. "Ali je bila kakšna vnetljiva snov, vžigalnik ali kaj drugega, še ugotavljamo," je povedal Munda.

V eksploziji je bilo popolnoma uničenih šest stanovanj, ki so tako neprimerna za bivanje. Dostop na območje je še vedno omejen. "Naša naloga je tudi zaščita premoženja. Ta trenutek se še izvajajo ukrepi v smislu zavarovanja in zaščite, da ne bi bilo morebitnih kaznivih dejanj," je dejal Munda.

Predstavniki zavarovalnice v sodelovanju z upraviteljem bloka natančno popisujejo škodo. Stanovalci, ki so ostali brez doma, so se začasno zatekli k svojcem ali prijateljem, občina pa jim je ponudila tudi začasne bivalne enote Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor. Po besedah vodje občinske službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Mateja Zupaniča se za zdaj še nihče ni odločil za to možnost.

Vzrok eksplozije prerezana plinska cev
Vzrok eksplozije prerezana plinska cev