Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon se poteguje za tretji mandat. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon se poteguje za tretji mandat. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Arčon je na novinarski konferenci povedal, da njegov program temelji na sedmih stebrih. Kot najpomembnejšega med njimi je poudaril ureditev nove gospodarske cone na Ajševici, za katero že sedaj vlada precej zanimanja. Pomembni so tudi čezmejni projekti s poudarkom na vzpostavitvi posebnega gospodarskega območja. Posebne pozornosti pa bodo deležni tudi projekti, za katere je novogoriška mestna občina že pridobila evropska sredstva, med katerimi so gradnja pokritega bazena, celovita prenova Cankarjevega naselja in pridobitev Laščakove vile.

Prav tako se bodo v prihodnjih štirih letih posvetili turističnemu razvoju, saj nameravajo v povezovanju s sosednjimi občinami narediti korak naprej. Med prednostnimi nalogami je Arčon opozoril tudi na priprave na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. Starejšim bi v Listi Mateja Arčona v prihodnjih letih radi zagotovili varovana stanovanja, v domu starejših občanov pa želijo urediti center za dementne osebe.

Mladim bi zagotovili več stanovanj, z gradnjo vrtcev in osnovnih šol pa bodo veliko pozornost še naprej namenjali skrbi za najmlajše, zlasti na podeželju. Arčon je povedal, da lista kandidatov za mestni svet ostaja skorajda enaka kot pred štirimi leti, na njej je le nekaj manjših sprememb. Razmišljanja o koaliciji v mestnem svetu za zdaj ni, zdajšnji župan pa ob tem dodaja, da je zaradi številnih strank in list v mestnem svetu težko povezovati toliko različnih interesov in želja. "Želimo si predvsem, da bi bila novogoriška občina zelena in zdrava ter kot taka prijazna do svojih prebivalcev," je še povedal Arčon.

V Mestni občini Nova Gorica se bodo po dosedanjih napovedih za podporo volivcev poleg zdajšnjega župana Mateja Arčona za župansko mesto potegovali tudi Klemen Miklavič (Goriška.si), Sebastjan Komel (SD), Elena Zavadlav Ušaj (SDS) in Miran Müllner (Zveza za Primorsko).