Domžalski invalidi so ključe novega kombija sprejeli na tradicionalnem, že 38. prazniku invalidov iz občin z območja nekdanje občine Domžale. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe
Domžalski invalidi so ključe novega kombija sprejeli na tradicionalnem, že 38. prazniku invalidov iz občin z območja nekdanje občine Domžale. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe

Društvo združuje invalide iz občin Domžale, Mengeš, Moravče, Lukovica in Trzin. Med njimi je približno 1.300 delovnih invalidov. Poleg zdravstvenih težav, nizkih pokojnin oz. invalidnin je prav nemobilnost in s tem povezana osamljenost njihova največja težava.

Na društvu si prizadevajo, da bi svojim članom kar najbolj olajšali življenjske stiske, jim pomagali na različne načine, pa tudi, da bi jih kar najbolj vključili v družabno življenje in povezali z drugimi invalidi in prijatelji, ki jim zdaj niso tako dosegljivi. Prav zato so si že vrsto let močno želeli, da bi dobili prevozno sredstvo, s katerim bi lahko invalide prevažali na srečanja, zdravljenja in podobno.

Njihovi želji so prisluhnili člani Rotary kluba Domžale, ki so si ob 15-letnici svoje organizacije zadali nalogo, da bodo željo invalidov izpolnili in jim zagotovili nakup potrebnega vozila. Zbiranje denarja za vozilo je bila doslej največja tovrstna akcija kluba. Ob pomoči številnih donatorjev, vodstva Rotary klubov Slovenije in občin, na območju katerih deluje Medobčinsko društvo invalidov, pa jim je uspelo zbrati potrebnih 22.257 evrov za nakup specializiranega kombija za prevoz invalidov. V akcijo zbiranja sredstev se je vključil tudi sklad Anina zvezdica, ki je k sodelovanju povabil tudi Rotary klub San Jose iz Kalifornije v ZDA. Američani so akcijo podprli kar s 10.000 ameriškimi dolarji.

Ameriški klub je eden izmed največjih dobrodelnih klubov v ZDA in bo prihodnje leto praznoval stoto obletnico delovanja. Ob tej priložnosti so se rotarijci iz San Joseja odločili, da bodo slovenskim invalidom pomagali tudi s 110 invalidskimi vozički, ki jih bodo s posredovanjem sklada Anina zvezdica v torek poklonili Zvezi paraplegikov Slovenije. Vozičke bo zveza razdelila med socialno ogrožene invalide, ki za svoje gibanje nujno potrebujejo invalidske vozičke, pa jim ti zaradi različnih uradnih ali pa finančnih ovir niso dosegljivi, nekaj vozičkov pa bo dobil tudi Univerzitetni republiški rehabilitacijski inštitut Soča iz Ljubljane, ki jih bo namenil za lažje gibanje svojih bolnikov znotraj Inštituta.

Domžalski invalidi so ključe novega kombija sprejeli na tradicionalnem, že 38. prazniku invalidov iz občin z območja nekdanje občine Domžale. Na srečanju v dvorani Komunalnega centra Domžale se je zbralo več kot 700 invalidov s spremljevalci in prijatelji, v kulturnem programu, ki sta ga povezovala Ana Zupan in Nejc Lisjak, pa so nastopili domžalska godba, pevki Tanja Žagar in Brigita Vrhovnik Dorič ter citrarka Tanja Zajc. Predsednica Medobčinskega društva invalidov Vida Perne, ki se je ganjena zahvalila predstavnikom donatorjev in še zlasti rotarijcem, je v svojem govoru tudi opozorila, kako pomembno je, da ne pozabimo invalidov in jim tudi z drobnimi pozornostmi in druženji olajšamo njihovo vsakdanjost. Še zlasti v sedanjih težkih gospodarskih razmerah pa bo novi kombi res dobrodošel pripomoček za vse invalide, ki si drugačnih prevozov ne morejo privoščiti.