Profesorjem so odpovedi vročili kar pred študenti, ki pa tega niso prenesli preveč stoično. Foto: MMC RTV SLO
Profesorjem so odpovedi vročili kar pred študenti, ki pa tega niso prenesli preveč stoično. Foto: MMC RTV SLO
Prvi študijski dan na Univerzi na Primorskem
Marušiču študenti očitajo nadaljevanje čistk. Foto: Alen Ježovnik
false
Dopis, ki so ga svojim kolegom napisali študenti FHŠ-ja. Foto: Edi Mavsar

Le nekaj minut pred tradicionalnim uvodnim nagovorom ob novem študijskem letu, ki ga je pred navzočimi študenti imela dekanka koprske Fakultete za humanistične študije (FHŠ) Irena Lazar, se je pred vrati predavalnice znašel vročevalec, ki je čakal skupino profesorjev, dolgoletnih predavateljev zgodovine, zato da jim vroči pošto. Potem ko je dekanka študentom pojasnila, da se zanje v procesu izvajanja študijskega programa kljub kadrovskim spremembam ne spreminja ničesar, so bili profesorji pozvani k podpisu prejema pošiljke. Ti so študentom v nekaj stavkih pojasnili, da gre za žalosten dan, ki najbrž pomeni začetek konca te ustanove. Študentom so obenem zaželeli tudi veliko uspehov pri nadaljnjem študiju.

Zadnji dogodki na FHŠ kot "mesarsko klanje"
Če so odpuščeni profesorji prejetje odpovedi prenesli precej stoično, pa to ni veljalo za študente. Med navzoče so razdelili na papir zapisano sporočilo, v katerih so zadnje dogodke označili za "mesarsko klanje". "Odstavili so približno polovico dolgoletnih profesorjev in asistentov, od tega skoraj vse mednarodno priznane predavatelje. Prof. dr. Dragan Marušič je začel svoj napad na FHŠ takoj po prvi izvolitvi. Odstavil je dotedanjo dekanko dr. Vesno Mikolič, ravno tako je bil odstavljen njegov protikandidat, zgodovinar dr. Darko Darovec. Tako FHŠ-ju kot ZRS-ju je odtegoval finančna sredstva in bil z njima v stalnem sporu. Njegova moč se je razmahnila po drugi izvolitvi, ki je vodila do odcepitve ZRS-ja izpod njegovega primeža in posledično do odpovedi mnogim tam zaposlenim predavateljem, so zapisali. Ob tem so poudarili, da gre aktualno stanje najbolj v škodo študentom, ki so z zadnjimi potezami vodstva univerze ostali ne le brez uveljavljenih predavateljev, ampak tudi brez mentorjev za zaključna in magistrska dela ter doktorske disertacije.

Ko se zgodovina konča pri Napoleonu
Študentka zgodovine Mojca Dobravec se je vprašala, komu služi univerza: "Tako dekanka FHŠ-ja kot rektor Marušič z današnjo potezo študente postavljata na drugo , in ne na prvo mesto, kot bi to moralo biti. Menim, da sta oba totalno zatajila." Podobno meni tudi študent Žan Miha Šulek, ki pravi, da se je za študij zgodovine odločil ravno zaradi profesorjev, ki zdaj odhajajo: "Šli so izjemno dobri in izjemno priljubljeni profesorji, in to je izguba za naš program. Po Napoleonu 19., 20. stoletje zgodovina na našem programu ne obstaja več. Zahtevamo, da vodstvo univerze prekliče danes vročene odpovedi."

Prevzem odpovedi so danes pred študenti podpisali profesorji Borut Klabjan, Egon Pelikan in Jože Pirjevec. Zadnji je za naš medij povedal, da se študentom opravičuje, če so se na FHŠ vpisali zaradi njega samega, saj da si takega izida, ki mu je bil priča danes, nikakor ni želel. Dekanko FHŠ-ja, Lazarjevo, je pozval k odstopu. "Gre za to, da je inštrument rektorjeve volje in ukaza. Po moje igra eno zelo dvoumno in iz moralnega zornega kota nesprejemljivo vlogo," meni Pirjevec. O rektorju Marušiču in njegovi vlogi pa povedal, da se moramo vprašati, kaj pomeni skoraj 400.000 evrov javnega denarja, ki ga je za odvetniške storitve prejel odvetnik Velimir Cugmas. "Ta številka sama zase govori, da tukaj, pod to streho, nekaj ne deluje tako, kot bi moralo," je še dodal na koncu.

Vodstvo fakultete in univerze se bo na dogajanje odzvalo predvidoma ob 15. uri.

Univerza na Primorskem je zaposlenim v ZRS-ju ponudila možnost sodelovanja v obliki avtorskega dela, ker pa so to možnost zavrnili, jih niso vključili v načrt izvedbe študijskih programov za novo študijsko leto, je na očitke prejemnikov odpovedi pogodbe o zaposlitvi odgovoril prorektor Rok Strašek. Na medijski konferenci, s katere poroča Slovenska tiskovna agencija, je spomnil, da so organi ZRS-ja novembra sami predlagali prenehanje članstva v univerzi. To je senat univerze sprejel, vendar z določilom, da zaradi kolizije interesov izorima konkurenčne prepovedi odhajajoči sodelavci ZRS-ja ne morejo imeti sočasno sklenjenih pogodb v obeh ustanovah.

Vodstvo UP-ja je zaposlenim na ZRS-ju ob tem ponudilo možnost, da še naprej ostanejo zaposleni na univerzi, za kar se je odločila približno tretjina tedaj zaposlenih na ZRS-ju. Vsem drugim pa so ponudili, da bodisi za prehodno obdobje enega leta ostanejo vpeti v pedagoški proces oz. da lahko po izločitvi ZRS z univerzo sodelujejo v obliki avtorskega oz. podjemnega dela, je navedel Strašek. To so najprej sprejeli, nato pa zavrnili. Postopek izločitve ZRS-ja se je končal 30. septembra.