Sodba je pravnomočna, Marušič je neupravičeno odpustil Prašnikarjevo, to pa bo  UP zdaj stalo 50.000 evrov. Foto: BoBo
Sodba je pravnomočna, Marušič je neupravičeno odpustil Prašnikarjevo, to pa bo UP zdaj stalo 50.000 evrov. Foto: BoBo
Prvi študijski dan na Univerzi na Primorskem
Namesto v izobraževanje UP meče denar stran za sodne postopke. Foto: Alen Ježovnik

Prašnikarjeva je mesto direktorice Študentskih domov Univerze na Primorskem (UP) zasedla konec leta 2011, proti koncu mandata pa se je med njo in rektorjem UP-ja Draganom Marušičem vnela vrsta nesoglasij. Ko ji je decembra 2015 prenehal mandat, je rektor ni več hotel videti na mestu direktorice, nasprotno, še istega dne ji je vročil odpoved, in to s takojšnjim učinkom, čeprav je bila na univerzi zaposlena za nedoločen čas. Kot je izhajalo iz pogodbe o zaposlitvi, bi ji moral Marušič po preteku direktorske funkcije ponuditi ustrezno delovno mesto na univerzi, a je trdil, da na univerzi takega mesta zanjo nima, in jo je vrgel na cesto.

"Vesela sem, da se je tudi s to tožbo pokazalo, kako nezakonite poteze vleče rektor in kako univerza zaradi njegovih samovoljnih ravnanj meče javni denar skozi okno," je za TV Slovenija sodbo komentirala Prašnikarjeva, ki se je vrnitvi na univerzo odpovedala, ker "v tako okolje, kjer ni več normalnih medčloveških odnosov in se dogajajo mobingi, za katere proti rektorju teče več tožb, se ne želim več vračati".

Univerza mora poleg zaostalih plač v 15 dneh plačati še 31.000 evrov odškodnine zaradi nezakonite odpovedi. "Denar bom namenila dejavnosti svojega novoustanovljenega zavoda za socialni razvoj, kjer med drugim svetujem tudi žrtvam mobinga in drugih oblik trpinčenja na delovnih mestih, ki so se ali se še odločajo za sodne postopke," razkriva Prašnikarjeva, ki Marušiča odškodninsko toži tudi za mobing, pred kratkim pa ga je še kazensko ovadila zaradi domnevnega šikaniranja na delovnem mestu.

Kako komentirajo izgubljeno tožbo in visok znesek, ki ga bodo morali plačati zaradi rektorjeve poteze, smo vprašali na UP-ju. Na odgovor še čakamo.

Tožbe se kopičijo
Prašnikarjeva ni edina, ki je tožila UP zaradi nezakonite odpovedi. Rektor je z mesta dekanke pred leti nezakonito razrešil takratno dekanko fakultete za humanistiko Vesno Mikolič, univerza ji je morala po pravnomočni sodbi plačati sodne stroške. Mikoličeva je v še eni tožbi in za zdaj na prvi stopnji, dobila tudi zadoščenje glede razloga za odpoved s tega mesta.
Marušič jo je odpustil zaradi nesposobnosti, sodišče je razsodilo: razlog je bil neutemeljen in v igri je zdaj 10.000 evrov odškodnine. Na sodišču sta bila uspešna tudi uslužbenka, ki jo je dal rektor nezakonito prerazporediti, in vodja informacijske službe, ki so ga vrgli na cesto. Tudi tu je bila izplačana visoka odškodnina. Podobnih primerov je še več.

"Če odmislimo nezakonito, oblastno, neetično in nemoralno ravnanje 'organa', ki je v tem primeru rektor univerze, kot najvišje akademske ustanove, se zgrozimo tudi, če pomislimo, koliko javnega denarja, sicer namenjenega izobraževanju in raziskovanju, je bilo v mojem in podobnih postopkih nenamensko porabljenih za plačilo hišnega odvetnika Velimirja Cugmasa, ki je od UP-ja do današnjega dne dobil izplačanih 417.000 EUR, ter za plačilo sodnih stroškov, nastalih v nemalo postopkih, v katere je vpleten UP," pravi Prašnikarjeva.

Kako gledajo na rektorjevo početje, zlasti glede razmetavanja denarja za odškodnine zaradi samovoljnih in nezakonitih potez, smo že večkrat vprašali tudi ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič, odgovorno za izobraževalni denar. Odgovori iz njenega kabineta gredo običajno v smeri avtonomije univerze. Po njenem mnenju je rektor odgovoren za zakonitost in gospodarnost njenega delovanja.

Tudi tokratno pojasnilo ministrstva glede rektorjeva početja ne odstopa od prejšnjih odgovorov. "Univerza, ki je sicer avtonomna institucija, za zakonitost katere odgovarja rektor, mora spoštovati veljavno zakonodajo. V skladu z uredbo financiranju visokošolskih zavodov, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport z dopisom že pozvalo Univerzo na Primorskem, da pojasni porabo javnih sredstev v konkretnem primeru. Če bo ministrstvo ugotovilo, da so bila sredstva porabljena nenamensko, bo izdan poseben sklep, univerza pa bo morala neupravičeno prejeta sredstva vrniti v proračun Republike Slovenije," so sporočili z ministrstva.