Zbralo se je okoli 30 študentov. Foto: MMC RTV SLO/Edi Mavsar
Zbralo se je okoli 30 študentov. Foto: MMC RTV SLO/Edi Mavsar
Univerza na Primorskem
Nekaj študentov je izobesilo protestni napis. Foto: MMC RTV SLO/Edi Mavsar
Profesorji predavajo pod milim nebom

Prvo javno predavanje sta kljub ne najprijaznejšim vremenskim razmeram odpredavala zgodovinarja profesorja Jože Pirjevec in Borut Klabjan. Predavanja sta prilagodila aktualnim okoliščinam in navzoče podučila o pomenu upora, ki je imel za posledico, da se "tukaj in danes, na tem trgu v Kopru govori slovensko". "To nikakor ni samoumevno. To je konkretna posledica upora slovenskega življa, ki se ni pustil podrediti italijanskemu fašizmu," je pred okoli tridesetimi študenti povedal Pirjevec.

Erdoganizacija univerze
Pred dnevi se je na pročelju Pretorske palače v Kopru pojavil napis, ki je rektorja Dragana Marušiča primerjal s turškim voditeljem Erdoganom. "Metode so iste, le da nas je tukaj 12, tam pa nekaj sto ali nekaj tisoč. Vsak, ki ni po meri odločevalca, mora preprosto iti. Pri tem ga ne ustavi nič, tudi zakon ne," pravi Pirjevec, ki mu bo tokratno predavanje, kot sam pravi, zagotovo ostalo v spominu, ker je tako zelo posebno in ker so ga k temu pozvali študenti sami.
"To je ena v nizu dejavnosti, ki jih študenti zgodovine organiziramo v podporo odpuščenim predavateljem. Zagotavljam pa vam, da to ni zadnja akcija. Preprosto ne smemo dopustiti, da se taki vzorci uveljavijo kot družbeno sprejemljivi," pravi študentka Mojca Dobravec. "Gre za to, da se profesorjem, ki jih cenimo, na neki način poklonimo. Še vedno pa upamo, da si na univerzi premislijo in prekličejo odpovedi," pravi Žan Miha Šulek, predstavnik študentov zgodovine na koprski fakulteti za humanistiko.
Predavanja bodo potekala vsak dan med deseto in dvanajsto uro, vse do konca tedna. K navzočnosti vabijo tudi širšo javnost, ob morebitnem dežju pa se bodo preselili v Ložo. Študenti obenem pozivajo k mirnemu in strpnemu poslušanju brez razobešanja transparentov.

Boris Pahor: Na univerzi vladata grobost in diktatura
Na aktualno dogajanje se je odzval tudi zamejski pisatelj Boris Pahor, ki je ravnanje rektorja Dragana Marušiča označil za samovoljno in nekulturno. Obenem je dodal, da mu je žal, da je postal častni doktor na univerzi, kjer so študenti izpostavljeni "grobosti in diktaturi". "Iskreno mi je žal, da moram vse to doživeti. Pozivam vlado, da čim prej ukrepa," je še dejal ugledni pisatelj, ki nosi veliko zaslug pri naporih, da je Primorska leta 2003 dobila svojo univerzo.

Profesorji predavajo pod milim nebom