Zbirke prve svetovne vojne v Kobariškem muzeju si je poleti ogledalo več kot 22.000 turistov z vseh koncev sveta. Foto: Kobariški muzej
Zbirke prve svetovne vojne v Kobariškem muzeju si je poleti ogledalo več kot 22.000 turistov z vseh koncev sveta. Foto: Kobariški muzej
Park vojaške zgodovine Pivka
S poletnim obiskom so najbolj zadovoljni v Parku vojaške zgodovine v Pivki, kjer do konca leta pričakujejo 40.000 obiskovalcev. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Franja
Bolnišnico Franja si je letos ogledalo več kot 15.000 ljudi, od katerih jih je 70 odstotkov iz Slovenije. Foto: BoBo

Park vojaške zgodovine Pivka je letos privabil več kot 25.300 obiskovalcev, kar je 40 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Samo med majem in koncem avgusta si je prenovljene zbirke ogledalo 18.500 ljudi. Skoraj 80 odstotkov jih je prišlo z vseh koncev Slovenije.

Največ zanimanja pritegnejo razstava o osamosvajanju Slovenije, ki je ob 25-letnici osamosvojitve glavni adut muzeja v tej sezoni, pojasnjuje direktor Janko Boštjančič: "Po drugi strani, še vedno privlači podmornica, ki je bila lani premeščena v nov paviljon, tako da jo je mogoče obiskati ob vsakem vremenu. Spomladi pa smo v park pripeljali nemško vojaško parno lokomotivo. Že sam prevoz je bil velika senzacija, saj gre za največji in najtežji eksponat v naši zbirki. Lokomotiva, ki jo bomo jeseni začeli obnavljati, je vsekakor zbudila dodatno zanimanje za park vojaške zgodovine."

Precejšnja rast obiska nikakor ni naključna. Poleg prenovljenih zbirk je pri tem pomembno trdo delo vseh zaposlenih in sodelovanje. "Vsekakor samo povečanje obiska pripisujemo tudi povezovanju z drugimi turističnimi ponudniki v regiji in širše. Pri tem mislim predvsem na povezovanje z Lipico in Škocjanskimi jamami. Spomladi smo podpisali tudi sporazum, ki nas zavezuje k sodelovanju. Poleg tega pa v parku poskušamo čim bolj celostno poskrbeti za obiskovalca, za turista. Temu služi tudi kantina, nekoliko tematsko obarvana vojaška muzejska restavracija, ki žanje zadovoljstvo obiskovalcev," dodaja Boštjančič.

Kobariški muzej letos z nekoliko manjšim obiskom
Zbirke prve svetovne vojne v Kobariškem muzeju si je poleti ogledalo več kot 22.000 turistov z vseh koncev sveta. Letos je obisk pričakovano nekoliko nižji kot ob praznovanju 100-letnice vstopa Italije v prvo svetovno vojno, ko je bilo prav obiskovalcev iz Italije še več kot običajno. Poleg teh med gosti prevladujejo Slovenci in nemško govoreči turisti. "Najbolj jih zanimajo pripovedi o gorskem bojevanju, kobariški bitki, projekcija animacije te bitke na veliko maketo, 20-minutni film in občasne razstave. Za ogled teh obiskovalci ne plačujejo vstopnine," dodaja Kustos Željko Cimprič. Razstava o italijanski vojski v Krnskem pogorju se bo iztekla 10. oktobra, 22. oktobra pa ji bo za obdobje enega leta sledila razstava o avstro-ogrski vojski v zgornjem Posočju.

Tudi v Partizanski bolnišnici Franja so z obiskom v poletnih mesecih zadovoljni. Uspelo jim je celo nekoliko povečati lanskega, ko je muzej prejel znak evropske dediščine, kar je bilo medijsko zelo odmevno, je povedala Milojka Magajne, muzejska svetovalka Mestnega muzeja Idrija. Bolnišnico Franja si je letos ogledalo več kot 15.000 ljudi, od katerih jih je 70 odstotkov iz Slovenije.

Drugače je v piranskem Pomorskem muzeju, pojasnjuje direktor Franco Juri: "Dejansko smo ugotovili, da nas rešujejo pravzaprav tuji obiskovalci, kajti teh je največ v poletnih mesecih. Je tudi nekaj slovenskih obiskovalcev, slovenske družine, ampak večinoma so to gosti iz tujine." Do konca leta naj bi vse zbirke Pomorskega muzeja, vključno s solinarsko, obiskalo 20.000 ljudi.

Muzej solinarstva v Krajinskem parku Sečoveljske soline, ki je bil lansko poletje zaradi zapletov s financiranjem odprt le dvakrat tedensko po nekaj ur, je to poletje spet delal vsak dan od 9h do 19h. "Letos smo solinarsko zbirko spet odprli po rednem urniku, saj nam je ministrstvo za okolje in prostor, ki je zadolženo za sofinanciranje delovanja Krajinskega parka, zagotovilo vsaj del oziroma polovico sredstev, do katerih smo upravičeni. To je bilo dovolj za odprtje in obratovanje naše dislocirane enote v Krajinskem parku. Tako imamo med sezono Muzej solinarstva odprt tudi ob ponedeljkih, ko so muzeji zaprti. Za obiskovalce je ob vhodu na voljo tudi 23 koles," še dodaja Juri.

V Pokrajinskem muzeju Koper zadnja leta opažajo manj zanimanja potnikov s križark, ugotavlja direktor Luka Juri, saj so se turistični operaterji organizirali in ponujajo več alternativ in izletov zunaj Kopra. Vendar obisk kljub temu raste, še dodaja, medtem ko bodo natančne podatke o številu obiskovalcev imeli konec leta. Na naša vprašanja o nenavadnem urniku – muzej je bil poleti od torka do petka odprt le do 16. ure – pa odgovarjajo, da je muzej poleti ob sobotah odprt med 18. in 21. uro. Med torkom in petkom je najbolj obiskan med 9. in 14. uro, zato ga ob 16. uri zaprejo.

Prav nič pa to poletje ni sameval koprski mestni stolp-zvonik. Po podatkih turistične organizacije se je na to 56-metrsko razgledno točko povzpelo dobrih šest tisoč sto ljudi. Največ je bilo Slovencev, Italijanov, Nemcev in Angležev.