Letno gre skozi 54 mejnih prehodov skoraj 51 milionov potnikov. Foto: Goran Rovan
Letno gre skozi 54 mejnih prehodov skoraj 51 milionov potnikov. Foto: Goran Rovan
Policija nadzor opravlja tudi s pomočjo najsodobnejše tehnike. Foto: Goran Rovan
Pet let je minilo odkar za Slovenijo ni več evropskih meja

Na našem največjem mednarodnem mejnem prehodu Obrežje so policisti predstavili svoje petletno delo na schengenski meji. Kot sami ugotavljajo, so pri izvajanju mejne kontrole uspešni in s tem zagotavljajo varnost vseh prebivalcev EU-ja.

Na kopenski meji z republiko Hrvaško, ki meri kar 670 kilometrov, je v tem času v povprečju prestopilo naše mejne prehode skoraj 51 milijonov potnikov letno.

Za varovanje zunanjih meja Evropske unije v Sloveniji skrbi 2.900 ljudi, med njimi pa niso samo policisti. Teh je največ na 54 mejnih prehodih, kjer poleg 51 milijonov potnikov naštejejo vsako leto še 22 milijonov motornih vozil. Tako policisti vsak dan opravijo več tisoč postopkov mejnih kontrol.

Na mejnih prehodih policisti vsako leto odkrijejo skoraj 900 zlorabljenih listin, v štirih letih pa so odkrili tudi 619 ukradenih vozil in zasegli več kot 510 kilogramov prepovedane konoplje, 179 kilogramov heroina in več kot 152 kilogramov kokaina. Ob tem pa še 3.200 ampul testosterona in 3.100 prepovedanih tablet.

Veliko dela tudi na MMP Obrežje in Dobova
Na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje mejo EU-ja prestopi letno okoli 10 milijonov potnikov, ob konicah naštejejo tudi 35 tisoč potnikov na dan. Ob pregledu so policisti odkrili 60 ukradenih vozil, 300 kaznivih dejanj in 2.500 zadetkov v schengenskem informacijskem sistemu (SIS).

Od leta 2007 pa do konca oktobra 2012 so na Obrežju zasegli 313 vozil, 120 kilogramov prepovedane konoplje, 14 kilogramov heroina in večjo količino steroidov. V štirih primerih so obravnavali tihotapstvo orožja ter pri tem zasegli 50 pištol in tri bombe.

Na železniškem mejnem prehodu Dobova letno prestopi mejo okoli 520 tisoč potnikov. Število potniških in tovornih vlakov se z leti znižuje. Lani je železniški mejni prehod v Dobovi prečkalo 5.148 potniških in 3.571 tovornih vlakov.

Zaradi neizpolnjevanja pogojev policisti letno zavrnejo vstop v državo povprečno okoli 500 osebam. Od vstopa Slovenije v schengensko območje pa so odkrili 256 ponarejenih oz. prenarejenih dokumentov.

Delajo z najsodobnejšo opremo
Policisti na vseh mejnih prehodih vse od leta 2007 delajo z najsodobnejšo tehnično opremo, zato se morajo ustrezno usposobiti za delo z njo. Tako je delo lažje in učinkovitejše. Uporabljajo seveda računalniško opremo, čitalnike dokumentov, registrskih tablic in še vrsto drugih naprav, s katerimi natančno in hitro pregledujejo vozila in potnike.

Zunanja schengenska meja na naši južni meji s Hrvaško bo ostala vse do vstopa naše sosede v Schengen, ko se bo evropska meja premaknila na druge meje Hrvaške. To pa lahko po vstopu Hrvaške v EU, ki je predviden sredi prihodnjega leta, traja še dve do tri leta. Kljub temu se slovenski policisti s hrvaškimi kolegi že zdaj dogovarjajo, da bi uvedli »one-stop control«, tako da bi vozila in potnike pregledovali samo na eni točki in s tem zmanjšali čakalne dobe ter ljudem omogočili hitrejši prehod meje.

Za MMC Goran Rovan

Pet let je minilo odkar za Slovenijo ni več evropskih meja