Lokalne novice
Ifigenija Simonović
Slovenskemu centru Pen od marca predseduje Ifigenija Simonović, ki je tako postala prva ženska predsednica slovenskega Pena po Miri Mihelič. Ob nastopu funkcije si je kot glavni cilj zastavila predajo Pena naslednjim rodovom. Foto: BoBo

Pisatelji se na Bledu sprašujejo, ali je sovražni govor tudi že vojna napoved

Začetek 49. mednarodnega srečanja pisateljev
10. maj 2017 ob 08:49,
zadnji poseg: 11. maj 2017 ob 08:19
Bled - MMC RTV SLO, STA

Na Bledu poteka mednarodno srečanje pisateljev, ki ga uvaja okrogla miza ženskega odbora Slovenskega centra Pen Mira, naslovljena Je sovražni govor vojna napoved?. Sicer pa na blejskem srečanju tokrat dajejo poudarek šolskemu programu.

Okroglo mizo bo uvedel nagovor francoskega pravnika in pisatelja Emmanuela Pierrata, tudi odvetnika francoske satirične revije Charlie Hebdo, ki bo spregovoril o razliki med sovražnim govorom in svobodo govora. Na srečanju Mire bodo udeleženke sprejele resolucijo o sovražnem govoru in se pogovorile o novem predlogu spremembe temeljne listine Pena. Ta namreč gre v smeri, da se v organizaciji poleg rasne in narodne raznolikosti upošteva tudi spol.

Srednješolci v vlogi esejistov
Dopoldan prvega dne srečanja je namenjen snidenju tujih gostov in srednješolcev v Ljubljani, Kranju in Škofji Loki. Že četrtič so namreč izpeljali natečaj za najboljši esej, priznanja bodo nagrajencem na Bledu podelili v petek. Današnje dogajanje bo zaokrožil literarni večer z Robertom Simoniškom, ob koncu dneva bo pisatelje na Gradu Brdo sprejel minister za kulturo Tone Peršak.

Za mir in proti smrtni kazni
V četrtek je načrtovano zgoščeno dogajanje, saj bosta na sporedu srečanja dve okrogli mizi, posvečeni pokrajinam kaosa in letošnji obletnici Tolstojevega dela Vojna in mir. Organizirani sta okrogla miza slovenskega Pena z naslovom Pokrajine kaosa in okrogla miza Mirovnega odbora Mednarodnega Pena, ki so jo ob 150. obletnici nastanka Tolstojevega romana poimenovali Vojna in mir. Odbor bo na Bledu izdelal tudi deklaracijo za odpravo smrtne kazni.

Z Bleda v prestolnico
Blejska karavana se bo nato preselila v Ljubljano, kjer bo na Ljubljanskem gradu literarni večer v čast francoskemu pesniku, prevajalcu in esejistu Marcu Alynu. Sledil bo sprejem pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću.

Dogajanje 49. mednarodnega srečanja pisateljev se bo sklenilo v petek v Ljubljani, neuradno pa se bo zaokrožilo s sobotnim izletom.

VIDEO
Ženski odbor PEN-a: jezik lahko tudi ubije
VIDEO
Bled pred Bledom: kaj pravi urednik Charlie Hebdoja?
P. G.
Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 10.05.2017 ob 09:31
"...ki ga uvaja okrogla miza ženskega odbora Slovenskega centra Pen Mira,..."
"Na srečanju Mire bodo udeleženke spregovorile tudi resolucijo o sovražnem govoru in se pogovorile o novem predlogu spremembe temeljne listine Pena. Ta namreč gre v smeri, da se v organizaciji poleg rasne in narodne raznolikosti upošteva tudi spol."

Citata kažeta na nasprotovanje določilom naše ustave o enakopravnosti, ki zavrača razlikovanja zaradi spola.
ajvard
# 10.05.2017 ob 10:30
kateri govor je nesprejemljiv, že sedaj opredeljuje kazenska zakonodaja.

vse ostalo je omejevanje svobode govora.
designprologo
# 10.05.2017 ob 10:12
Demokracija je zlorabila termin sovražnega govora in poteptala njegovo svobodo.
whitwice
# 10.05.2017 ob 10:02
Je vsesplosna cenzura in etiketiranje, predvsem s strani medijev vzrok za sovrazni govor? Menim, da bi bila to primernejsa debata.
Tugomer1000
# 10.05.2017 ob 10:07
Jaz zadevo pozdravljam, če bo sovražni govor končno definiran. Ne pa da si neke skupine izvolijo definicije prilagajati svojemu programu. Tako bomo vsaj vedeli, kaj lahko rečemo in kaj ne.
Pa seveda ne sme biti selektiven, kot dosedaj (ker, priznajmo, v primeru npr. RKC in LGBT je pojem sovražnega govora postavljen skrajno enostransko, kjer se enim dovoli malodane vse, medtem ko sami vsakršno kritiko dojemajo kot sovražni govor).
ebdb
# 10.05.2017 ob 10:19
Sovražni govor je pretveza, kot zanimivost - mednarodne zakone za "Hate speech" je predlagala/promovirala takratna Sovjetska zveza (namen: zatiranje disitentov) ... tako da upam je vsem precej jasno kam to gre. Predlagam, da pogooglate izvor sovražnega govora pa se prepričajte sami!
hehet
# 10.05.2017 ob 10:46
o razliki med sovražnim govorom in svobodo govora.
svoboda govora je, ko govoriš to kar nam je všeč in hočemo slišati.
sovražni govor je, ko govoriš to kar nam ni všeč in kar nočemo slišati.

sem komu rešil uro časa ki bi jo presedel na predavanju? Srčno upam da ja.
Skippy
# 11.05.2017 ob 07:39
Sovražni govor ne obstaja (tako ga dojema tudi ameriška ustava), saj govor sam po sebi ne more storiti nič žalega.

Sovražen je lahko samo človek oziroma njegova dejanja, ki so posledica nekega govora (napad, poškodba itd.). Vse drugo je preganjanje drugače mislečih.
soc
# 10.05.2017 ob 17:33
Svoboda govora... V Slovenijo jo pomnim tam nekje okrog 1991 pa do cca 2008, potem pa se je začelo. Namesto 133. člena Kazenskega zakonika SFRJ so isti ljudje in njihovi (ideološki in genetski) nasledniki promovirati "sovražni govor". Z identičnim ciljem. Ciljem, iz katerega se je veliki Orwell norčeval v Živalski farmi in ga resignirano obdelal v 1984.

Pojem sovražnega govora je perfiden poskus zatreti svobodo govora. In ne, kot je nekdo pred menoj zapisal, dvoboj dveh na domačih tleh, RKC in Legebitre, temveč boj slednje in nosilcev kapitala v RS (hecno, vsi so v Forumu ali simpatizirajo z njim) proti drugače mislečim. 92%-ni share-of-voice v medijih jasno pove, kje je dovoljeno in kje prepovedano.
stotrideset
# 10.05.2017 ob 19:28
JTD - in pika!
umetnik123
# 10.05.2017 ob 09:12
Govor Brščiča o holokavstu ni vojna napoved, ampak izrazit primer nekoga, ki je izpolnil vse pogoje za zaprti oddelek Ljubljana-Polje.
Zoro27
# 14.05.2017 ob 08:19
Charlie Hebdo? Macron? Da so si oddahnili? Zato so se obregnili v starost žene novega predsednika?
Malce dvolična so dejanja in njegov intervju.
stotrideset
# 10.05.2017 ob 19:29
sedaj pa retorično:
ali je uporaba besede "jebanje" in njene izpeljanke, sovražen govor, ali ni?
galoper
# 10.05.2017 ob 19:05
Opredelitev vsebine kot sovražni govor je sestavljena iz več vplivov, od statusa avtorja, kulturnega žanra vsebine, okolja v katerem je govor nastal, predhodnih izzivov,... do ..., zato je opredelitev lahko oporečna.
samogledam
# 10.05.2017 ob 10:08
Sovrazni govor je zlorabil demokracijo in poteptal spostovanje med ljudmi.
Kazalo