Prireditelji zbirajo 'umetniške' in pisne predloge, kako urediti območje ob nekdanji cesti. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Prireditelji zbirajo 'umetniške' in pisne predloge, kako urediti območje ob nekdanji cesti. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Narišimo obalo
Zbrale so se različne generacije. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Prostovoljci barvali nekdanjo obalno cesto

Na 2,24 kilometra dolgi papirnati preprogi lahko vsi, ki to želijo, napišejo, narišejo ali kako drugače prikažejo, kako si želijo, da bi bil v prihodnosti videti ta košček obale. Akcija poteka v dveh delih: dopoldanski del je že končan, popoldanski pa bo potekal med 15.00 in 18.00.

Akciji, ki jo organizira kulturno-izobraževalno društvo Pina skupaj s partnerji, se je priključilo več kot 30 organizacij, med njimi 12 osnovnih in srednjih šol. Skupno pričakujejo okoli 1.000 udeležencev. "Prijavljenih imamo 30 organizacij, ki bodo pripeljale okoli 600 udeležencev. Popoldne pa pričakujemo še enkrat toliko radovednežev in mimoidočih, ki jih bomo prav tako povabili, da se pridružijo akciji bodisi pri risanju bodisi pri oddajanju pisnih predlogov. Na stojnicah smo namreč namestili posebne skrinjice, kamor lahko vsi oddajo predloge," je za MMC dejal Borut Jerman, podpredsednik Pine in vodja projekta.

Brez večjih gradenj
Kot je povedal, bodo tik pred koncem današnje akcije vse posneli in fotografirali, potem pa sledi analiza idej. "Analizo bomo potem pretočili lokalnim, državnim in evropskim institucijam z željo, da se ta vizija upošteva pri nadaljnjem prostorskem načrtu." Po Jermanovih besedah naj bi se v treh do štirih letih pripravil regionalni prostorski načrt, potem pa bo sledila realizacija. Obe občini ste že zagotovili, da večjih infrastrukturnih posegov in večjih gradenj ne bo.

Med udeleženci akcije so tudi šolarji iz osnovnih in srednjih šol iz obeh občin. "Tobogane, splav, drevesa, igrišče, ..." so bili najpogostejši odgovori osnovnošolcev na vprašanje, kaj si želijo na tem območju.

Drevored, pomoli, brezplačen vlakec
Podoben odgovor je podala tudi zrelejša generacija. "Odločili smo se priključiti pobudi, in sicer bi vsak pokazal, kaj si on kot posameznik želi na tem območju," je dejal Ljubo Parovel iz Večgeneracijskega centra Morje Koper, od koder so ideje prišle naslikat tečajnice iz likovnega oddelka. "Želimo si čim več zelenja, čim manj posegov z umetnimi zadevami. Pomoli naj bodo leseni, nadaljuje naj se drevored iz Žusterne. Pametno bi bilo uvesti vlakec, saj je razdalja med Koprom in Izolo kar velika, po možnosti naj bo brezplačen," je nekaj idej nanizala Marija Marušič.

Kot je pred dnevi dejal Jerman, je to prostor, ki predstavlja desetino vse slovenske morske obale in zato zadeva vse prebivalce in prebivalke Republike Slovenije.

Nekaj utrinkov dopoldanskega barvanja si oglejte v spodnji galeriji.

Prostovoljci barvali nekdanjo obalno cesto