Zadković ni več na čelu stranke, iz nje je tudi izstopil. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Zadković ni več na čelu stranke, iz nje je tudi izstopil. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Spor, ki je bil povod za odstop, se je po poročanju Primorskih novic zgodil v torek, ko so se srečali predstavniki izvršnega odbora stranke, občinski svetniki iz vrst GZOP-ja in člani nadzornega odbora stranke. Na dnevnem redu je bila tudi izključitev enega od županovih svetovalcev Andreja Babnika, sicer člana izvršnega odbora stranke. Večina članov izvršnega odbora se je z izključitvijo strinjala, Zadković pa je temu nasprotoval.

Po besedah člana izvršnega odbora GZOP-ja Aleša Dobravca sta bila med razlogi za izključitev Babnika kršenje kodeksa stranke in njegov nekorekten način komuniciranja. Obenem pa je Dobravc na Zadkovića naslovil prošnjo za dodaten razmislek o odstopu. GZOP želi namreč z županom sodelovati skozi konstruktivne dogovore. "Menimo, da poslanstvo Đenia Zadkovića kot predsednika stranke GZOP ne more biti vezano na enega samega človeka," je dodal Dobravc.

Zadković, ki se trenutno ne oglaša na telefon, je za Primorske novice sicer svojo potezo pojasnil z razhajanji v političnih pogledih. "V tem ni nič tragičnega. Različni smo si, kot stranka smo prehitro nastali, zdaj pa prihaja do delitve na dve jedri. Glede na številno podporo, ki so mi jo v zadnjih urah izrazili številni člani stranke, je moja poteza brez dvoma pravilna," je ocenil župan.

Babnik, ki bi se mandat svetovalca župana kmalu iztekel, le-tega ni nameraval podaljšati. Kot je povedal za Primorske novice, je želel pridobiti široko podporo strank v občinskem svetu, kar pa ni naletelo na plodna tla svetnikov GZOP-ja.

Zadković je bil lani eden glavnih pobudnikov nastanka Gibanja za občino Piran, ki je nato preraslo v stranko, sam pa je potem presenetljivo zmagal na županskih volitvah. Nesoglasja znotraj GZOP-ja so bila sicer očitna že dalj časa, potem ko svetniki iz vrst županove stranke niso podprli proračuna za letos.