"Urejeno parkiranje ne pomeni tudi, da je parkiranje brezplačno, kot si to tolmačijo stanovalci soseske," trdijo v DUTB. Foto: BoBo

Stanovalci poudarjajo, da je Družba za upravljanje terjatev bank ob prodaji stanovanj v letih 2016 in 2017 kupcem obljubljala zastonj parkirišča za obiskovalce. Nepremičninska agencija jih po njihovih besedah ni opozorila, da bodo te garaže spremenjene v garažno hišo in da bo parkiranje plačljivo. "V času prodaje in ogledov stanovanj nikoli ni bilo omenjeno, da bi morali obiskovalci plačevati parkiranje, ampak je bilo predstavljeno kot samoumevni del soseske, ki ga vsaka soseska mora tudi omogočati," so navedli v nadzornem odboru stanovalcev.

Dodali so, da vzpostavitev javne parkirne hiše ni bila predvidena niti v projektni dokumentaciji, in se ob tem sprašujejo, kako si DUTB predstavlja javno parkirno hišo znotraj zasebne stanovanjske soseske, kjer bodo v javni parkirni hiši vhodi v stopnišča stanovalcev in skupni prostori, kot so smetarnica, toplotne postaje in nekaj lastniških parkirišč.

Zato zahtevajo, da DUTB prodajo ustavi in da parkirišča prenese na stanovalce. Decembra lani so se z DUTB-jem na sestanku pogovarjali o načinu prenosa parkirnih mest v skupni del soseske, zato jih je začetek prodaje presenetil.

"Obljub o brezplačnih parkiriščih ni bilo"
V DUTB-ju pa odgovarjajo, da je bilo kupcem stanovanj ob prodaji obljubljeno, da bodo v garaži na voljo tudi parkirna mesta za obiskovalce, "vendar obljub o brezplačnem parkiranju DUTB nikoli nikomur ni podajala". Po besedah njihovega direktorja upravljanja nepremičnin Andreja Lazarja je DUTB ta parkirišča, tako kot vse svoje premoženje, dolžen unovčiti v korist vseh davkoplačevalcev.

Dodajajo, da je skrb stanovalcev, da ne bodo mogli dostopati do skupnih delov garaže, odveč, saj bo moral biti zagotovljen dostop do vseh lastniških in skupnih delov garaže, pri čemer bodo imeli stanovalci lamele 3 in 4 nemoten dostop po vertikalah, prav tako bo zagotovljen dostop do smetišč. Prav tako bo moral imeti upravnik – za celotno sosesko je to SPL – dostop do toplotne postaje.

DUTB tudi pravi, da je vzpostavitev javne parkirne hiše za obiskovalce za stanovalce najboljša mogoča rešitev, saj naj bi se vzpostavil parkirni red – po navedbah DUTB-ja določeni lastniki stanovanj, ki s stanovanji niso kupili parkirnih mest, zlorabljajo možnost parkiranja v tem delu, nekateri pa ta parkirišča uporabljajo za odlaganje iztrošenih, neregistriranih vozil.

Stanovalce razburja tudi to, da je DUTB eno parkirno mesto in dve shrambi prodal družbi SPL mimo javnega razpisa. V DUTB-ju se jim to ne zdi sporno, saj prostore upravnik potrebuje za svojo dejavnost, trdijo, stanovalci pa opozarjajo, da je SPL s tem dobil možnost soodločati o vprašanjih, pri katerih je potrebno 100-odstotno soglasje lastnikov prostorov.