Na dvorišču brežiškega gradu so prvič pripravili skoke s palico. Foto: Goran Rovan
Na dvorišču brežiškega gradu so prvič pripravili skoke s palico. Foto: Goran Rovan
false
V ženski konkurenci je najvišje skočila gostja iz Hrvaške Martina Fileš. Foto: Goran Rovan
false
Najboljši in najobetavnejši skakalec s palico trenutno v Sloveniji je Ambrož Tičar. Foto: AP

Brežiški atleti so za popularizacijo te športne panoge in po zgledu podobnih prireditev po svetu tudi sami pripravili Grajske skoke s palico, in to na dvorišču brežiškega gradu. Ta športno-zabavni spektakel v tem čudovitem ambientu na prostem je kljub temu postregel z atraktivnimi skoki domačih in tujih športnikov. Zamisel za takšno prireditev so našli v tujini, kjer jih pripravljajo že nekaj časa - tako pod Eifflovim stolpom v Parizu, pred berlinskim zidom v Nemčiji, pa tudi na vroči plaži kalifornijskega Malibuja v ZDA. Pri nas so tovrstne skoke na ulici že organizirali - na Tromostovju v Ljubljani, na Trgu Matije Gubca in Šajspohu v Krškem ter pri legendarnem Bubka baru v Dečnem selu.

Čeprav je bila prireditev promocijske narave, so skakalci na njej, zatrjujejo organizatorji, prikazali svojo dobro pripravljenost in postavili nekaj osebnih rekordov. V moški konkurenci je najvišje uspelo preskočiti trenutno najboljšemu skakalcu s palico v Sloveniji Ambrožu Tičarju, ki je premagal višino 481 cm, le malo pa mu je zmanjkalo, da bi premagal 501 cm. Na drugo mesto se je zavihtel mladi Rok Doberšek s 450 cm, tretji pa je bil Hrvat Boško Trišević s 405 cm.

Pri dekletih je zmagala Hrvatica Martina Fileš s 360 cm pred domačinkama Nastjo Modic (360 cm) in Ledo Krošelj (345 cm). Zmagovalka iz Hrvaške je po tekmi pohvalila organizatorje in zamisel za takšno prireditev ter dodala: "V svoji karieri še nisem skakala na ulici in sem tokrat nastopila prvič. Brežiški grad je res čudovit, zaletišče sicer ni takšno kot na atletskem stadionu, ampak sem tudi drugače navdušena nad Brežicami in občinstvom, ki me je spodbujalo. Zagotovo še pridem!"

Goran Rovan, TV Slovenija