Revijalna tekma ob 90. obletnici delovanja nogometnega kluba Šmartno 1928 Foto: Stane Vovk
Revijalna tekma ob 90. obletnici delovanja nogometnega kluba Šmartno 1928 Foto: Stane Vovk
NK Šmartno je eden najstarejših nogometnih klubov v Sloveniji. Foto: Stane Vovk

Rezultat sicer ni bil darilo jubilantom, prvoligaški nogometaši Maribora so namreč žogo Šmarčanom poslali v gol kar desetkrat. A to ni razočaralo domačinov, ti so hrabro navijali do konca tekme in se veselili jubileja še dolgo v noč: "Dejmo, Šmart'n!"

Na svečani seji pred tekmo so zaslužnim podelili priznanja in predstavili zbornik, ki ga izdajo vsakih 20 let. Tokrat so v njem več zapisali o dosežkih od leta 1997, ko je bil NK Šmartno še v drugi slovenski ligi, od leta 2001 do 2004 pa je igral tudi v prvi ligi, potem pa so nazadovali. V teh dneh pa se člani veselijo prejšnji konec tedna pridobljene zmage, ki jih je ponesla v tretjo ligo.

Eden najstarejših začetnikov, igralcev v klubu, Ivan Resnik se spominja začetkov takole: "Še pred drugo svetovno vojno smo nogomet na veliko igrali v gmajni, v Spodnji Rečici, klubu sem se pridružil takoj po vojni. Se pa spominjam rezultata v Šoštanju, kjer smo izgubili visoko, z 8:0. A nas to ni oviralo, da ne bi naprej igrali. Zdaj nogometa niti ne gledam več, se preveč vznemirim, vedno pa se pozanimam za rezultat, tako tudi zdaj, ob tekmah svetovnega prvenstva."

Predsednik upravnega odbora NK Šmartno 1928, Bogdan Trop: "Šmarske vijolice smo ponosne na 90 let nogometa, živimo za današnji dan, oči so zazrte v prihodnost. Otroci imajo radi pravljice, odrasli pa nogometne pravljice. In ko so preteklo nedeljo naši nogometaši premagali tukaj NK Starše, smo bili zelo veseli, da smo vstopili v tretjo nogometno ligo. Ponosni smo, da nadaljujemo po poti naših predhodnikov. Nadaljevali bomo zgodbo – tudi zaradi naših najmlajših, saj jim omogočimo stik z igro že od sedmega leta naprej, letos bomo spet izvedli poletno nogometno šolo. Sistematično delo pomeni rezultat, da imamo kar 160 registriranih igralcev v mladinskih selekcijah Slovenije, kar nas uvršča ob bok velikim."

Plaketo je prejela občina Šmartno ob Paki – v okolju se zavedajo pomena nogometa, tudi za mlade ljudi, je med drugim zapisano v obrazložitvi.

Priznanje je prejel tudi Ivan Povše. Zvesti navijač in uspešen podjetnik stoji klubu ob strani ob bleščečih sezonah in tedaj, ko klubu ne gre najboljše. "Hvala za nazaj in hvala za naprej," so zapisali.

Posmrtno je priznanje prejel tudi Vojko Petek, nekdanji tajnik, velik človek. "Vedno smo se lahko obrnili na njega, njegov smeh, ki je donel po prostorih kluba, je izražal ljubezen do nogometa in okolja!'' so povedali v NK Šmartno 1928.