Hotel je ohranil številne stare kose pohištva in jih vključil v sodoben koncept. Foto: Hotel Maribor
Hotel je ohranil številne stare kose pohištva in jih vključil v sodoben koncept. Foto: Hotel Maribor
Pogled s hotelske sobe. Foto: Hotel Maribor
Za gurmanske užitke bo poskrbel mladi kuharski mojster Gregor Jager. Foto: Hotel Maribor
Ena od spalnic. Foto: Hotel Maribor
Maribor bogatejši za luksuzni hotel

V izziv je zagrizel podjetnik Saša Arsenović, direktor in lastnik podjetja Galerija Gosposka, ki ima v Mariboru že zelo priljubljen gostinski kompleks Rožmarin, prenavlja pa tudi razpadajoči Žički dvor in še eno stavbo na Lentu.

Kot je povedal Arsenovič, ga pri njegovih podvigih stalno vodi želja iskati poslovne priložnosti v oživitvi Maribora, da bo ta predstavljal kakovostno okolje tako za domačine kot obiskovalce. Zato se mu zdi pomembno graditi na kulturni dediščini mesta, pri čemer pa ne sme biti cilj le obnovitev prvotnega videza nekega objekta, ampak tudi sodoben pečat in temu primerna vsebina, ki je v današnjih razmerah vzdržna. "Nova vsebina v stari formi torej," je poudaril sodelujoči arhitekt Gregor Reichenberg.

Od pivovarne do hotela
Stavbi na Koroški cesti 2 in 4, kjer je bila v 18. stoletju pivovarna, nazadnje znane mariborske pivovarske družine Tscheligi, nato pa gostilna Koper in stanovanja, sta bili ob njegovem nakupu leta 2010 v zelo slabem stanju. Obnova popolnoma dotrajanih objektov, ki sta bila v preteklih desetletjih prepuščena propadu, čeprav predstavljata središče srednjeveškega mestnega jedra, je trajala dobrih pet let v sodelovanju s številnimi strokovnjaki, tudi z zavoda za varstvo kulturne dediščine.

"Vesel sem, da smo lahko z zavodom, ki je pogosto bavbav za zasebne investitorje, zelo dobro in tvorno sodelovali ter tako skupaj prišli do rezultata, na katerega smo lahko vsi ponosni," je povedal Arsenović.

"Takšnih investitorjev, ki bi imeli toliko posluha za kulturno dediščino našega mesta, si lahko samo želimo," je dodala Alenka Zupan z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor, ki je Arsenovića predlagala za dobitnika Steletove nagrade, ki jo podeljujejo za izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva.

Kot eno od zelo dobrih, a na začetku tudi tveganih rešitev je izpostavila obnovo uničene strehe z inovativnim sistemom strešnih brisolejev, ki omogočajo funkcionalno uporabo mansarde. Objekta so statično utrdili s podbetoniranjem nosilnih zidov in izkopom nove kleti na dvorišču, vsi stari nosilni zidovi so bili ojačani, ohranili so vse pomembne stare strukture, kot so portali, kamnite stene, križni oboki s podpornimi stebri.

Kreativno so uporabili tudi dele hišne opreme, ki so jo našli med nakopičenim odpadom v objektu - iz starega parketa so na primer naredili plošče za jedilne mize, luči so iz nekdanje tovarne TVT Boris Kidrič, glasba pa doni iz sto let starega gramofona.

Šef kuhinje stavi na tradicijo
V spodnjem delu prenovljenega objekta je zdaj Gostilna Maribor z okoli 350 sedišči, ki jo bodo odprli 22. aprila. V njej bo kuharski mojster Gregor Jager (ta je veščine pred tem brusil čez mejo, v znameniti restavraciji Die Weinbank) poskušal lokalno kulinariko prepletati s sodobnimi trendi.
Pri pijači bo poudarek na pivu in domačih žganih pijačah, poleg restavracije pa je tudi kavarna, ki že sprejema goste. V zgornjem delu je Hotel Maribor z 11 nadstandardnimi apartmaji s skupno 46 ležišči, ki v enem mesecu od odprtja dosegajo že zelo dober odziv.

Skupno obsega objekt 3500 kvadratnih metrov površin v petih etažah in prinaša mestu 30 novih delovnih mest. O vrednosti naložbe Arsenović ne želi govoriti. "Vsekakor je bistveno večja, kot sem pričakoval," je dejal.

Maribor bogatejši za luksuzni hotel