Lokalne novice
Hotel je ohranil številne stare kose pohištva in jih vključil v sodoben koncept. Foto: Hotel Maribor
Pogled s hotelske sobe. Foto: Hotel Maribor
Za gurmanske užitke bo poskrbel mladi kuharski mojster Gregor Jager. Foto: Hotel Maribor
Ena od spalnic. Foto: Hotel Maribor
VIDEO
Maribor bogatejši za luks...

Dodaj v

Štajerska prestolnica bogatejša za luksuzni hotel, ki oživlja stari Maribor

Gostilna in Hotel Maribor vzor sodelovanja podjetništva in varstva kulturne dediščine
13. april 2017 ob 06:17
Maribor - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija, STA

Maribor je bogatejši za novo vrhunsko gostilno in hotel. Po prenovi objekta nekoč priljubljene restavracije Koper in sosednje stanovanjske stavbe, ki sta vrsto let propadali in kazili podobo Glavnega trga, je zrasel sodobni kompleks, ki pa ohranja vse ključne poteze kulturnega spomenika ter tako predstavlja vzor sodelovanja podjetništva in varstva kulturne dediščine.

V izziv je zagrizel podjetnik Saša Arsenović, direktor in lastnik podjetja Galerija Gosposka, ki ima v Mariboru že zelo priljubljen gostinski kompleks Rožmarin, prenavlja pa tudi razpadajoči Žički dvor in še eno stavbo na Lentu.

Kot je povedal Arsenovič, ga pri njegovih podvigih stalno vodi želja iskati poslovne priložnosti v oživitvi Maribora, da bo ta predstavljal kakovostno okolje tako za domačine kot obiskovalce. Zato se mu zdi pomembno graditi na kulturni dediščini mesta, pri čemer pa ne sme biti cilj le obnovitev prvotnega videza nekega objekta, ampak tudi sodoben pečat in temu primerna vsebina, ki je v današnjih razmerah vzdržna. "Nova vsebina v stari formi torej," je poudaril sodelujoči arhitekt Gregor Reichenberg.

Od pivovarne do hotela
Stavbi na Koroški cesti 2 in 4, kjer je bila v 18. stoletju pivovarna, nazadnje znane mariborske pivovarske družine Tscheligi, nato pa gostilna Koper in stanovanja, sta bili ob njegovem nakupu leta 2010 v zelo slabem stanju. Obnova popolnoma dotrajanih objektov, ki sta bila v preteklih desetletjih prepuščena propadu, čeprav predstavljata središče srednjeveškega mestnega jedra, je trajala dobrih pet let v sodelovanju s številnimi strokovnjaki, tudi z zavoda za varstvo kulturne dediščine.

"Vesel sem, da smo lahko z zavodom, ki je pogosto bavbav za zasebne investitorje, zelo dobro in tvorno sodelovali ter tako skupaj prišli do rezultata, na katerega smo lahko vsi ponosni," je povedal Arsenović.

"Takšnih investitorjev, ki bi imeli toliko posluha za kulturno dediščino našega mesta, si lahko samo želimo," je dodala Alenka Zupan z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor, ki je Arsenovića predlagala za dobitnika Steletove nagrade, ki jo podeljujejo za izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva.

Kot eno od zelo dobrih, a na začetku tudi tveganih rešitev je izpostavila obnovo uničene strehe z inovativnim sistemom strešnih brisolejev, ki omogočajo funkcionalno uporabo mansarde. Objekta so statično utrdili s podbetoniranjem nosilnih zidov in izkopom nove kleti na dvorišču, vsi stari nosilni zidovi so bili ojačani, ohranili so vse pomembne stare strukture, kot so portali, kamnite stene, križni oboki s podpornimi stebri.

Kreativno so uporabili tudi dele hišne opreme, ki so jo našli med nakopičenim odpadom v objektu - iz starega parketa so na primer naredili plošče za jedilne mize, luči so iz nekdanje tovarne TVT Boris Kidrič, glasba pa doni iz sto let starega gramofona.

Šef kuhinje stavi na tradicijo
V spodnjem delu prenovljenega objekta je zdaj Gostilna Maribor z okoli 350 sedišči, ki jo bodo odprli 22. aprila. V njej bo kuharski mojster Gregor Jager (ta je veščine pred tem brusil čez mejo, v znameniti restavraciji Die Weinbank) poskušal lokalno kulinariko prepletati s sodobnimi trendi.

Pri pijači bo poudarek na pivu in domačih žganih pijačah, poleg restavracije pa je tudi kavarna, ki že sprejema goste. V zgornjem delu je Hotel Maribor z 11 nadstandardnimi apartmaji s skupno 46 ležišči, ki v enem mesecu od odprtja dosegajo že zelo dober odziv.

Skupno obsega objekt 3500 kvadratnih metrov površin v petih etažah in prinaša mestu 30 novih delovnih mest. O vrednosti naložbe Arsenović ne želi govoriti. "Vsekakor je bistveno večja, kot sem pričakoval," je dejal.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 13.04.2017 ob 07:16
Človek je za mesto več naredil kot katerikoli župan v zadnjih 20 letih. Lepo obnovljen hotel, veliko uspehov pri poslovanju.

Maribor je s tem hotelom zelo lepo oživil glavni trg, pogled nanj je čudovit.
cannex
# 13.04.2017 ob 07:35
Investitor si zasluži vse pohvale in čestitke za svoje projekte. Mestu njegovi projekti dajejo dušo in videz sodobnosti. V mesto prinaša vse, kar Mariboru generalno manjka (urejene stavbe kulturne dediščine, sodobne gostilne, butični hotel...). Upam, da bo zgodba uspešna tudi z Žičkim dvorom. Takšne sposobne ljudi si želimo na vodilnih mestih občin, ne la filozofov.

Veliko uspeha, sam bom zagotovo stalen gost. :)
igor555
# 13.04.2017 ob 06:31
Lepo :)
severnik
# 13.04.2017 ob 08:10
Super....upam, da se maribor sestavi.
Kermit
# 13.04.2017 ob 12:05
Luksuzni? Da. Čisto mogoče. Kaj se imate za pametne? Luksuz danes ne pomeni zlatih pip in kičastih perzijskih tepihov. Niti ni spoliran minimalizem z podpisom zvenečih dizajnerjev. Luksus je zame pristnost sprejema, izviren ambient, prijazno osebje, dobra lokalna hrana (ni nujno kaviar, lahko zares dobra domača salama, itd. V hardware (opremo) zna investirat vsak lole s kešem, software (storitev) je tisto, kar zares naredi razliko. Tam še niste bili, niste sprobali, torej se ne rogajte.
čofotalček
# 13.04.2017 ob 08:31
Končno nekaj res lepega.
ffffff
# 14.04.2017 ob 17:48
Ma dej je.. se negativci. Hvala bogu, da niste v večini. G. Arsenovič vam pa vsa čast. Tudi sam bi naredil kaj takega, če bi imel kapital. Take stvari človeka sigurno osrečujejo. Narediš nekaj za kraj, za goste pa seveda tudi zase - WIN WIN WIN situacija.
Bivši uporabnik
# 13.04.2017 ob 14:54
Ce nekdo obnovi z najboljsimi materijali z najboljsim pohistvom in ponuja nadstandardne storitve in to prodaja po visji nadstandardni ceni je to luksuzni hotel pa neglede na to kje je ali sredi Burkine faso, zelene Ljubljane ali sredi Maribora.
ElTorro
# 13.04.2017 ob 20:37
@aaa
Ne, "standard" je to, da prideš na recepcijo, se prijaviš, ti dajo ključe od sobe, in se s tabo ne ukvarjajo (razen da ti seveda počistijo in pospravijo sobo) dokler ne prideš nazaj na recepcijo, da se odjaviš (in plačaš).

In to povsod, ne samo v Mariboru (ali Sloveniji).
Skippy
# 13.04.2017 ob 10:52
@alesi1
ponudi boljše.
prim00z
# 13.04.2017 ob 10:43
bravo
Bivši uporabnik
# 13.04.2017 ob 10:43
Grem stavit, da ga bodo v roku enega tedna pografitirali tako kot tričetrt stavb v samem centru.
Tolpa vandalov že leto dni uničuje vse živo v centru.
boboman
# 14.04.2017 ob 11:11
Maribor je to definitivno rabli, tako da investiturju vsaka cast, tudi hotel je zelo lep inn stilski. Napako dela avtor clanka ki izpostavlja nek luksuz ki to seveda ni, sobe so seveda stilsko in moderno oblikovane z malo industrial looka, dalec od tega pa da bi izarevale visoko udobje in luxsuz. poglejte si prvo kaj pojem Luxsuz pomeni...it tole definitvno ni luxsuz:Luksus je zame pristnost sprejema, izviren ambient, prijazno osebje, dobra lokalna hrana (ni nujno kaviar, lahko zares dobra domača salama, itd. --> to je standard v povprecnih hotelih po evropi ( s tem da poudarjam da so razne IBIs hoteli in podbne verige budget hoteli in ne povrpecni) Luxsuz pa je recimo ko v centru Munchna iz 7 stuka hotela na satdpark gledas iz Jacuziija v svoji sobi.....room service pa dejansko streze 24/7 ,ne da rabis, a ce hoce lako narocis masazo ob 03:00 tudi...ker je to pac Luxksuz!! in ja luxsuz pa nemore bit bodjola pa redka za zajtrk....to jemo doma vsak dan...Luxsuz pomeni da te elmente uporabi pri pripravi kompleksnejsih jedi....ne more bi pri nas dobra bodjola luxsuz preko severne meje je pa ta ista le marinirana z medom ali melnonim sokom pa standard...
seven7
# 13.04.2017 ob 21:56
Nena se prepirajte. Luksuzni je že zato ker je v Mariboru.
samogledam
# 02.05.2017 ob 05:18
Bravo Maribor, pozdrav iz Frankfurta !
keka77
# 14.04.2017 ob 13:58
boboman, se strinjam s tabo.. Nedavno nazaj sem ze izpostavil to cedalje bolj uporabljeno besedo "luksuz" za vsako novo zadevo, ki pa se zdalec ne upravicuje tega izraza oz definicije..
Sicer me veseli, da se trudijo razvijat turizem kjerkoli ze po Sloveniji. Bom pa dodal se to malenkost kar se tice fotke oz hrane na krozniku, ce se ze gremo nek nov in drugacen estetski pristop, tiste tri rezine mesnin itd izgledajo res bedno sploh v kontekstu tega hotela in designa.. se na kmeckih turizmih znajo lepse servirat. Drugace pa pohvala za investicijo na podrocju turizma.
menitosi
# 01.05.2017 ob 19:15
bravo MB. pozdrav iz LJ
zozozo
# 27.04.2017 ob 14:07
Lepo in pohvalno. Ampak to pretirano ploskanje po hrbtih je malo smešno.
aaa
# 13.04.2017 ob 13:48
Luksus je zame pristnost sprejema, izviren ambient, prijazno osebje, dobra lokalna hrana (ni nujno kaviar, lahko zares dobra domača salama, itd.

He, he. V normalni državi je to standard. V Mariboru pa očitno luksuz:)

Sicer, pa lep hotelček v centru. Bravo!
Barbikat
# 13.04.2017 ob 10:56
Luksuzni hotel? :)))))))))))))))))))))
vinklj.kugla
# 14.04.2017 ob 20:06
brezveze
alesi1
# 13.04.2017 ob 08:39
Glede hrane... To bodo pa zares gurmanski užitki hehe...
Sem dol padu ob pogledu na neverjetne fotke hrane.
Tako hrano dobiš v vsakem normalnem hotelu.
seeblue123
# 13.04.2017 ob 08:31
Naslov: "Štajerska prestolnica bogatejša za luksuzni hotel, ki oživlja stari Maribor"

Očitno (glede na fotke) novinar še ni videl nobenega luksuznega hotela ne od zunaj in ne od notri.
Kazalo