Zadruga, ustanovljena oktobra lani, obljublja možnosti za delo v več sto projektih. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Zadruga, ustanovljena oktobra lani, obljublja možnosti za delo v več sto projektih. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Zadruga, ustanovljena oktobra lani, obljublja možnosti za delo v več sto projektih. Za načrte, ki se lepo berejo na spletnih straneh, potrebujejo tisoče delavcev.

Jih bodo torej kar zaposlili? "Ne, mi ponujamo projekte, v katerih se lahko zaposli 10.000 ljudi - v gradbeništvu, turizmu, v različnih sektorjih. Za vsak sektor pa smo tudi naredili program, kako do tega priti," opisuje Aleš Petrovič.

V resnici pa so razpisali samo dve delovni mesti - za marketing in razvojnega inženirja. A zavod za zaposlovanje je že nekaj dni po objavi razpis umaknil, saj se je izkazalo, da ne gre za redne zaposlitve. "Podlaga za objavo prostega delovnega mesta je sklenitev redne zaposlitve. Torej ne more objaviti iz kakšnega drugega razloga, da bi potem sklenil podjemno pogodbo ali kako drugo obliko razmerja," pojasnjuje Renata Petek.

Zadevo bo zavod zdaj predal inšpektoratu. V zadrugi vztrajajo, da ponujajo delo, mimogrede pa omenijo, da gre zgolj za samozaposlitve. "V bistvu je vse, kar se tiče samega zaposlovanja, na ljudeh samih. Mi bomo projekt nadaljevali, upamo, da nas bo tudi država podprla," pove Petrovič.

Povabljeni na plačljivo izobraževanje
Samoiniciativno se je na razpis prijavilo 300 ljudi. Bili so povabljeni na izobraževanje, ki naj bi jih stalo vsaj 45 evrov. "Danes nismo nikomur nič zaračunali. Povabili smo, povedali, da se lahko včlani, da v zadrugi vnese ideje v svoje življenje," zatrjuje Petrovič.

Pretežni vir financiranja pa si v zadrugi obetajo iz črpanja evropskih sredstev.

Službe, ki to niso
Službe, ki to niso