24-letni Janoš Vičič, 18-letni Tilen Vičič in 20-letni Andraž Sulič so usodnega večera pokazali velik pogum. Foto: Policijska postaja Šempeter pri Gorici
24-letni Janoš Vičič, 18-letni Tilen Vičič in 20-letni Andraž Sulič so usodnega večera pokazali velik pogum. Foto: Policijska postaja Šempeter pri Gorici
Policijska postaja Šempeter pri Gorici
Šempetrski policisti so sprejeli tri občane, ki so ob zadnjih katastrofalnih poplavah iz močno naraslega potoka Bazaršček pri Volčji Dragi rešili poškodovanega 70-letnega italijanskega voznika. Foto: Policijska postaja Šempeter pri Gorici

Pri rekonstrukciji nesreče so ugotovili, da se je 27. oktobra starejši italijanski voznik zaradi visoke vode okoli 21.00 ustavil in sredi ceste začel z vozilom polkrožno obračati. Ker ni videl roba, saj je bila cesta poplavljena, ga je vodni tok odnesel v strugo naraslega potoka.

Vozilo z italijanskim državljanom se je nato navpično zagozdilo ob manjši mostiček, vodni tok pa ga je začel potiskati v globino. Mimo so se pripeljali trije fantje - 24-letni Janoš Vičič, 18-letni Tilen Vičič in 20-letni Andraž Sulič - in takoj začeli reševanje. Skočili so v vodo in poskušali rešiti voznika iz vozila, vendar jim zaradi vodnega toka ni uspelo odpreti vrat. Zato so najprej razbili šipo na voznikovi strani, ker pa jim voznika ni uspelo izvleči, so razbili še šipo na sovoznikovi strani.

Mladeniči so vztrajali do konca
Takrat je vodni tok vozilo potegnil pod vodo in ga odnesel po strugi potoka. Mladeniči so takoj stekli ob potoku v smeri industrijske cone, pri čemer so v vodi našli voznika, ki ga je tok že potegnil iz vozila. Nato so skočili v vodo, ga ujeli, mu požrtvovalno pomagali do ceste ter obvestili so pristojne reševalne službe in policijo.

Reševalci so italijanskega državljana odpeljali v Zdravstveni dom Nova Gorica, kjer so ga ustrezno zdravniško oskrbeli, nato pa so ga pospremili v bolnišnico v Italijo na nadaljnje zdravljenje. Voznik je utrpel predvidoma lahke telesne poškodbe, odrgnine po roki. Vozilo so po nekaj dneh našli približno 300 metrov od kraja dogodka. Nekaj dni pozneje so pripadniki civilne zaščite avtomobil dvignili iz struge.

Tudi predlog za policijsko priznanje
Komandir Policijske postaje Šempeter pri Gorici Kristjan Mlekuš se je zahvalil trem fantom za požrtvovalno, hitro in nesebično reševanje starejšega italijanskega voznika, saj so pri tem v mrzli in deroči reki tudi tvegali lastna življenja. Ob tej priložnosti je komandir tudi poudaril, da bo za njihovo požrtvovalnost in pogum pri reševanju človeškega življenja podal predlog za priznanje policije.

Ste slišali za kakšno junaško zgodbo o reševanju tudi vi? Pošljite nam jo na elektronski naslov lokalno@rtvslo.si