V vrtcu v Šmarju pri Jelšah se že nekaj časa vrstijo opozorila in očitki na račun dela ravnateljice. (Na fotografiji vrtec v Krškem.) Foto: Goran Rovan
V vrtcu v Šmarju pri Jelšah se že nekaj časa vrstijo opozorila in očitki na račun dela ravnateljice. (Na fotografiji vrtec v Krškem.) Foto: Goran Rovan

Ravnateljica vrtca v Šmarju pri Jelšah Marta Drofenik očitke na svoj način vodenja vrtca posluša že nekaj časa, opozorila pa so vrhunec dosegla septembra, ko je anketa med zaposlenimi pokazala na številne za zdaj še domnevne nepravilnosti pri vodenju vrtca. "Glavni očitek je odnos ravnateljice do zaposlenih. Kolektiv je po našem mnenju popolnoma razdvojen. Ugotovljene so bile tudi nepravilnosti v zvezi z vodenjem evidence ravnateljice ter nepravilnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj zaposlenih. Ob tem je Drofenikova s 1. 9. 2012 na mesto diplomirane vzgojiteljice zaposlila delavko brez ustrezne izobrazbe," nekaj kršitev našteva podpredsednica sveta zavoda Zlatka Pilko.

Na napake je na zboru delavcev v začetku decembra opozorila tretjina zaposlenih, na težavno komunikacijo z ravnateljico pa opozarjajo tudi starši in na tamkajšnji občini, zato so konec leta Drofenikovo pozvali k odstopu. "Na podlagi vseh ugotovljenih nepravilnosti je svet zavoda ponovno obravnaval to problematiko na izredni seji in soglasno je bil sprejet sklep, da zaradi nastale situacije in na podlagi nepravilnosti pozovemo ravnateljico, da odstopi, rok smo dali do 30. 12. V nasprotnem smo se odločili, da zadeve predamo pristojnim inšpekcijam," še dodaja Zlatko Pilko, ki ob tem pojasnjuje, da anonimna pisma v zvezi z domnevnimi kršitvami v vrtcu še vedno prihajajo tako na njen naslov kot na naslov občine Šmarje pri Jelšah.

Kaj pa na to pravi ravnateljica Marta Drofenik, ki se za odstop ni odločila? Pred mikrofon ne želi, poudarja pa, da delo v vrtcu poteka strokovno, njen komentar konkretnih očitkov pa še čakamo. Pilkova ob tem poudarja, da je za otroke v vrtcu kljub vsemu dobro poskrbljeno. "Nismo zaznali kršitev v zvezi z delom z otroki. Svet zavoda na to ni bil opozorjen, tudi svet staršev pripomb glede tega ni imel," še pojasnjuje predstavnica občine v svetu zavoda.

Da so razmere nevzdržne, priznava tudi šmarski župan Stanko Šket, ki poudarja, da gre zgolj za odnos med ravnateljico in zaposlenimi ter ravnateljico in starši, tudi po njegovem mnenju pa je za otroke v vrtcu še vedno zelo dobro poskrbljeno. "Ker sem kot ravnatelj osnovne šole sodeloval z vrtcem 30 let, še vedno trdim, da je vrtec dober. V tem vrtcu so dobre vzgojiteljice in njihove pomočnice ter drugi zaposleni. V tem vrtcu je problem samo na relaciji ravnateljica–zaposleni. To se vleče že nekaj let, ravnateljici pa je uspelo skregati kolektiv med seboj," dogajanje v vrtcu vidi Šket, ki je ravnateljico večkrat povabil na sestanek glede razmer med zaposlenimi v vrtcu.

Zdajšnji ravnateljici Marti Drofenik mandat poteče konec junija, svet zavoda se zaradi zapletenih postopkov in iztekajočega se mandata za odstavitev ni odločil, bo pa že ta teden objavljen razpis za novega ravnatelja vrtca Šmarje pri Jelšah.