Zdaj poteka najzahtevnejši del sanacije – odstranjevanje štorov. Foto: Vesna Martinec
Zdaj poteka najzahtevnejši del sanacije – odstranjevanje štorov. Foto: Vesna Martinec
Botanični vrt Maribor
Mariborski Botanični vrt dan po neurju. Foto: Vesna Martinec

Hudo neurje z močnim vetrom je 11. julija v Botaničnem vrtu v Pivoli pri Mariboru porušilo okoli 40 dreves, predvsem v spodnjem delu vrta. Padla so tudi na objekt, kjer imajo razstavljene različne zbirke, in poškodovala streho ter notranjost prostorov; prav tako je na več mestih poškodovana ograja.

V dobrem mesecu so morali ostraniti več kot sto dreves; nekatera je podrl veter, druga so morali posekati, ker je obstajala nevarnost, da se zrušijo. Kljub temu, da je šlo za starejša drevesa, večinoma smreke in nekaj hrastov, borov in macesnov, je izguba nenadomestljiva, pravi Meta Šepic iz Botaničnega vrta. V spodnjem delu vrta je zdaj namesto strnjenega gozdička le nekaj posameznih dreves.

Obnovili so tudi poškodovane objekte in zamenjali strehi. "Zdaj nas čaka najzahtevnejši del obnove: odstranitev vseh štorov," pojasnjuje Šepiceva in dodaja, da bo nato sledilo ravnanje površine in njena zatravitev, prav tako bodo popravili ograjo in utrdili sprehajalne poti, ki so poškodovane zaradi delovne mehanizacije. Za zaščito pred vetrom bodo jeseni zasadili nov vetrni pas.

Čeprav je Botanični vrt od neurja zaradi obnove zaprt, napovedane prireditve potekajo nemoteno, odprta je tudi prodajalna ob vhodu, kjer ponujajo pridelek s posestva Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, ki pa je zaradi pozebe in nato toče pičel. "To je bilo za nas izjemno težavno leto," pravi Šepiceva. V mariborskem Botaničnem vrtu, kjer so zaposleni štirje strokovni sodelavci, dva raziskovalca in 5 delavcev prek javnih del, zato upajo, da bo prihodnje leto veliko boljše. V njem pa imajo tudi veliko načrtov: med drugim bodo uredili prostor za igro otrok, opremljen z lesenimi igrali, ki že nastajajo na Srednji lesarski šoli, in uredili nov vhod, ki ga bodo premaknili stran od prometne ceste.

Botanični vrt bo za obiskovalce znova odprl vrata 1. septembra.