Pasji boji - živali trpijo, lastniki služijo. Na fotografiji pasji boji v Bolgariji. Foto: EPA
Pasji boji - živali trpijo, lastniki služijo. Na fotografiji pasji boji v Bolgariji. Foto: EPA
Pasji boji
Pasji boji v Afganistanu. Foto: EPA
Pasji boji v Pomurju


Policisti so na sume kaznivega dejanja organiziranja pasjih bojev naleteli tudi med preiskavo lanskega umora v Litiji, ko so na prizorišču odkrili mučene živali.
Da se v Sloveniji organizirajo pasji boji, pa trdi tudi priznani kinolog Janez Žekš iz Bakovcev pri Murski Soboti, ki na to opozarja že dalj časa.

Zlorabe in mučenje psov pogosto razkrijejo tudi policijske preiskave, a o tem nihče ne govori na glas, je dejal Žekš in dodal, da je tako tudi zato, ker gre za nevarne ljudi. Zaradi opozarjanja na problematiko je že nekaj časa tarča groženj tudi sam.

Zadnje informacije o pasjih bojih prihajajo iz Prekmurja. Pred časom so namreč v reki Muri našli ustreljena psa s poškodbami, ki so značilne za pasje boje. Hkrati je na Goričkem v zadnjem času vse več pogrešanih psov, ki naj ne bi zgolj odtavali, ampak naj bi bili ukradeni s točno določenim namenom – kot žrtve pri treniranju psov za boje. Žekš je dejal, da ima tudi podatke, po katerih naj bi bili v verigo preprodaje psov vključeni vplivni ljudje iz sosednje Madžarske in tudi Slovenije.

Lastniki ranjenih psov običajno ne zdravijo pri veterinarjih, zaradi česar ti ne morejo potrditi pasjih bojev, so pa za njih slišali. Poleg tega je zanimiv tudi podatek, da je v pokrajini ob Muri vse več lastnikov agresivnih pasem psov, za kar pa naj bi bili po mnenju tukajšnje veterinarske postaje razlogi zgolj varnostni.

Policija sledi za morebitnimi organizatorji in lastniki psov za boje še išče, vendar jih je ujeti na delu težko tudi zaradi tega, ker so prizorišča bojev psov vedno na drugem koncu Slovenije, običajno nekje globoko v gozdu. Eno izmed prizorišč naj bi bilo tudi v okolici Murske Sobote, pred kratkim pa so v gozdu avtomobile s kletkami in podivjanimi psi opazili tudi v okolici Kranja. To naj bi bil po mnenju Žekša tudi prvi sumljiv znak, da tam potekajo pasji boji oz. da gre za poligon za treniranje takšnih psov.

Boštjan Rous, TV Slovenija

Pasji boji v Pomurju