Za žlahtno komedijo muzikal Trač je žirija zapisala, da tega zaznamuje in odlikuje sijajen izvirni libreto avtorja Gašperja Tiča, ki skupaj z glasbo Hercega uokvirja bogato in duhovito odrsko dogajanje. Foto: MGL
Za žlahtno komedijo muzikal Trač je žirija zapisala, da tega zaznamuje in odlikuje sijajen izvirni libreto avtorja Gašperja Tiča, ki skupaj z glasbo Hercega uokvirja bogato in duhovito odrsko dogajanje. Foto: MGL
Žlahtna komedijantka leta 2018 Iva Krajnc Bagola je povedala, da je zelo presenečena, vesela in počaščena ob prejemu nagrade. Foto: MGL
Festival Dnevi komedije je edini gledališki festival v Sloveniji, ki ponuja ogled najboljših komedij preteklega leta. Lani so za žlahtno komedijo izbrali predstavo Peter Kušter v režiji Ivane Djilas in izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Foto: MGL

Strokovno žirijo 27. dnevov komedije so sestavljali režiser in dramatik Matjaž Zupančič, režiser in umetniški direktor festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak ter gledališki kritik in dramaturg Rok Bozovičar. Soglasno so odločili, da je žlahtna komedijantka 2018 Iva Krajnc Bagola za vlogo Hero v muzikalu Trač Gašperja Tiča in Davorja Hercega v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) in Gledališča Koper ter za vlogo gospe Jourdain v Molierovem Žlahtnem meščanu v izvedbi MGL-ja.

"Jasna, ostra in duhovita igralska prezenca"
Iva Krajnc Bagola je v vlogah Hero v muzikalu Trač in gospe Jourdainove v Žlahtnem meščanu z natančno izdelanim igralskim izrazom pokazala poglobljeno obvladovanje tega zahtevnega gledališkega žanra, so zapisali v obrazložitvi. V dveh različnih vlogah jo odlikujeta jasna, ostra in duhovita igralska prezenca in prefinjen občutek za artizem sodobnega gledališkega izraza, je še pojasnila žirija.

Krajnc Bagola je povedala, da je zelo presenečena, vesela in počaščena ob nagradi. Zahvaljuje se žiriji in odličnemu celjskemu občinstvu, ki se je zelo dobro odzivalo na predstave. Nagrado žlahtne komedijantke je dobila že kar pred nekaj leti. Veseli jo, da ima komedija še vedno neko mesto v tem času. Meni tudi, da je komedija zelo pomembna in potrebna, saj ima terapevtski učinek.

Bravurozna igralska tehnika Uroša Smoleja
Uroš Smolej je žlahtni komedijant za vlogo župnika v muzikalu Trač. "Smolej odigra vinjenega župnika v komičnem muzikalu Trač z velikim komedijantskim navdihom in tudi z bravurozno igralsko tehniko. Učinkovit in od začetka do konca duhovit je tako v dialoških kot tudi pevskih in plesnih kompozicijah. Obenem mu v svojem liku uspe izraziti tudi neko občečloveško dimenzijo," piše v obrazložitvi.

Tudi Smolej nagrade ni prejel prvič. "To je zelo prijeten občutek, vesel sem tudi, ker je bila predstava ovekovečena z nagradami kot najboljše komedijsko delo prejšnjega leta tako od žirije kot občinstva. Lepo je, da ima tudi komedija svoje mesto v slovenskem gledališkem prostoru, in ljudje jo radi gledajo. Nagrada mi pomeni neko spodbudo za naprej," je dejal Smolej.

Učinkovit minimalizem brez nepotrebnih aktualizacij
Žlahtni režiser je postal Eduard Miler za režijo Molierovega Žlahtnega meščana v izvedbi MGL-ja. "Miler režira Molierovo komedijo Žlahtni meščan na netipičen način, z učinkovitim minimalizmom in brez nepotrebnih aktualizacij. Z različnimi uprizoritvenimi ključi sestavlja sodobno in dovršeno vizualno podobo, ki omogoča tudi raznovrsten in bogat igralski izraz," je žirija zapisala v obrazložitvi.

Miler je dejal, da ga zelo veseli, da je bil prepoznan kot komediograf, saj je to poseben žanr. Sicer pa nagradam ne prepisuje velikega pomena, saj so zanj zelo subjektivne, so pa pozornost, ki prija, je še dejal.

Širok in bogat nabor gledaliških izraznih sredstev
Za žlahtno komedijo muzikal Trač je žirija zapisala, da ta komični muzikal zaznamuje in odlikuje sijajen izvirni libreto avtorja Tiča, ki skupaj z glasbo Hercega uokvirja bogato in duhovito odrsko dogajanje. "Predstava je zastavljena ambiciozno in izpeljana na visoki izvedbeni ravni, s širokim in bogatim naborom gledaliških izraznih sredstev. V združevanju komedije in muzikala ustvari polnokrvno in celostno gledališko doživetje," je še navedla žirija.

Lanska žlahtna komedija je bil Peter Kušter v režiji Ivane Djilas
V tekmovalnem delu festivala se je od začetka meseca zvrstilo osem predstav. Te so se potegovale za žlahtno komedijo. Festival Dnevi komedije je edini gledališki festival v Sloveniji, ki ponuja ogled najboljših komedij preteklega leta. Lani so za žlahtno komedijo izbrali predstavo Peter Kušter v režiji Ivane Djilas in izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.