MMC priporoča
občine
212 občin je odločno preveč, meni vlada. Foto: MMC RTV SLO
Občine bi morale pogledati, katere storitve lahko opravljajo skupaj. Foto: BoBo
denar, euro, €, 20, bankovci, bankovec, valuta, finance
Trenutni model financiranja občin spodbuja njihovo drobljenje. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Vlada bi ukinjala občine. Občinska združenja: Pol Slovenije bo pokonci.

Zmanjševanje števila občin
1. junij 2013 ob 12:44,
zadnji poseg: 1. junij 2013 ob 12:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Napovedi ministra Gregorja Viranta, da se bodo v reformnih ukrepih lotili tudi lokalne samouprave oz. težave prevelike občinske razdrobljenosti, so hitro sprožile odzive stroke in občinskih združenj.

Vlada je namreč že 24. maja sprejela načrt dejavnosti za pripravo strategije razvoja lokalne samouprave. V njem piše, da bodo posamezna ministrstva morala na svojem področju do septembra 2014 izdelati funkcionalno analizo izvajanja nalog občin in na tej podlagi opredeliti "najprimernejšo raven za izvajanje nalog s svojega delovnega področja".


Ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo pa bo nato moralo izdelati osnutek strategije razvoja lokalne samouprave in ga januarja 2015 posredovati v javno razpravo, je razvidno iz vladnega načrta. Vlada naj bi strategijo dobila v potrditev najpozneje do 30. aprila istega leta. V omenjenem načrtu vlada sicer ugotavlja, da je v Sloveniji 212 občin, od katerih je le 11 mestnih ter da ima več kot 50 odstotkov občin manj kot 5.000 prebivalcev.

"Menimo, da se je mreža občin ustalila, njihovo število pa bi se ob ustreznih spodbudah lahko postopno zmanjševalo. Ob širšem družbenem soglasju bi bilo mogoče začeti širši reformni proces, katerega cilj bi bile večje, sposobnejše in končno bolj avtonomne občine. Strategija mora glede na ustavni in zakonski položaj občin temeljiti predvsem na prostovoljnem združevanju občin v okviru zakona, ki bo urejal način in roke za združevanje občin in pristojnosti zakonodajalca," v sklepnem delu načrta ugotavlja vlada.

Možnosti za prihranek kje drugje
Že v petek pa so se na namere vlade odzvali v občinskih združenjih. Pomislekov je bilo več. Predsednik Skupnosti občin Slovenije (SOS) Ivan Žagar je izpostavil, da je v vseh občinskih upravah zaposlenih od 4.000 do 5.000 ljudi in da ne verjame, da bi se njihovo število z združevanjem občin bistveno zmanjšalo, saj bodo morale biti naloge vseeno opravljene.

Več bi po njegovem mnenju privarčevali, če bi naloge npr. upravnih enot ali centrov za socialno delo prenesli na občine ali na skupne občinske organe. Možnosti za racionalizacijo vidi tudi v prenormiranem sistemu.

Tudi predsednik Združenja občin Slovenije (ZOS) Robert Smrdelj se sprašuje o izkupičku ukinjanja občin. Prepričan je, da bo "pol Slovenije bo pokonci". Sam namreč ne pozna nobenega primera, ko bi kdo predlagal, da se njegova občina ukine. Sledile bi lahko ustavne pritožbe, "kup stroškov in jeze", potem pa iz vsega ne bi bilo nič.

Predlog je zanj populističen in neresen. Sprašuje se tudi, ali je kaj takšnega sploh izvedljivo brez spremembe ustave. Kot primer je navedel občino Ankaran, ki jo je ustanovilo ustavno sodišče, potem ko je bila takšna volja na tistem območju izražena na referendumu.

Strah pred slabšimi storitvami
Žagar se tudi boji, da bi se znižala kakovost in dostop do storitev. "Resda so nekatere občine zelo majhne, a je treba vedeti, da so te občine vseeno naredile bistven premik, ko gre za zagotavljanje osnovne infrastrukture - komunalne in druge, v teh okoljih," pravi Žagar. Tudi on ne verjame, da bi se v katerem koli okolju kar tako odpovedali svoji občini.

Po njegovih navedbah je Slovenija, ko gre za velikost občin, zelo primerljiva, denimo, z Avstrijo in Francijo, s tem, da drugod poznajo še vmesne ravni lokalne samouprave, ki jih mi ne. Žagar pri tem izpostavlja bojazen, da ne bi vse skupaj vodilo k dodatni centralizaciji. Oba, Smrdelj in Žagar, pa sta tudi poudarila, da je dobra, razvita lokalna samouprava slika demokracije posamezne države.

Smrdelj še poudarja, da je treba preveriti, kje so tiste stvari, ki jih tudi na lokalni ravni lahko naredijo racionalnejše in cenejše, in da bi se občine, država in tisti, ki bodo potencialno prizadeti, morali enostavno dogovoriti, kje bi bili pripravljeni zmanjšati odhodke.

Bo potreben čudež?

Po Žagarjevih besedah so zahtevali tudi sestanek s finančnim ministrom in predsednico vlade. Eno od odprtih vprašanjih je napovedan davek na nepremičnine. Sedanje nadomestilo za stavbno zemljišče gre občinam, bojijo pa se, da se bo novi davek, ki bo nadomestilo zamenjal, uporabil za krpanje proračunske luknje in da bodo občine ostale še brez teh sredstev.

"Dejstvo je, da imamo občin preveč in da je ta zgodba prešla vse meje," je poudaril strokovnjak za lokalno samoupravo Stane Vlaj, a bi prva pot morala biti dogovor z občinami, kar pa bi bil zelo dolgotrajen postopek. Zato se mu zdi nemogoče, da bi pristojni to lahko uredili do naslednjih lokalnih volitev. "Razen v primeru čudeža," pravi Vlaj in se sprašuje, kaj bi država morala ponuditi skeptikom, da bi videli, da je združevanje nekaj pozitivnega.

Tu imata po njegovem mnenju nepogrešljivo vlogo združenji občin, v katerih pa so že jasno povedali, da Virantovim načrtom niso naklonjeni. Postopek za ustanavljanje občin sicer predpisuje ustava. DZ ustanavlja občine z zakonom, in sicer po predhodno izvedenem posvetovalnem referendumu, s katerim se ugotovi volja ljudi, ki živijo na teh območjih, je pojasnil Vlaj. To je bil tudi Virantov argument, da država ustanavlja občine in jih lahko tudi združuje.

Referendum, ki ga sicer DZ pri svoji odločitvi lahko upošteva ali ne, pa je potreben za vsako teritorialno spremembo. Referendum o združitvi občin bi po njegovem mnenju težko uspel.
Tudi samo združevanje občin pa je za Vlaja zelo vprašljivo, če ne bi temu sledil še razmislek, kako naj se financirajo, da bo skladno z ustavo, in katere naloge naj opravljajo.

Enostavno in hitro ne bo šlo
Tudi pravni strokovnjak in predsednik Inštituta za javno upravo Rajko Pirnat izpostavlja potrebo po spremembi sistema financiranja občin. Po njegovem bi lahko sistem spremenili tako, da bi, denimo, spodbujal nastanek občin z od 5.000 do 8.000 prebivalci, a bi še vedno zagotavljal neki minimalni standard za vse občine. Sistem, s katerimi bi obubožali majhne občine, bi bil tudi neustaven, saj bi s tem dejansko onemogočili lokalno samoupravo.

Trenutni sistem financiranja občin v Sloveniji, ki spodbuja majhne občine, je po Pirnatovih besedah sicer posledica tudi županskega lobija oziroma "relativno velikega vpliva", ki so ga v DZ-ju imeli župani. Zato si tudi on težko predstavlja, da bi do spremembe zakonodaje prišlo tako hitro.

Združitev občin prav tako pomeni tudi ukinjanje občinskih središč, uprav občin, manj županov ... "Hitro to ne bo šlo, enostavno pa še manj in kratkoročno zna stati več kot bo prihranjenega," je opozoril Pirnat. Zato po njegovem mnenju ni vredno niti poskusiti, če je cilj zgolj javnofinančne narave.

Samo delegiranje iz Ljubljane se ne bo obneslo
Tudi Pirnat je spomnil na zahtevo posvetovalnega referenduma v ustavi. Načeloma bi bilo sicer mogoče "prisilno združevanje občin", vendar si takšnega združevanja "čisto ustavno skladno" ne more predstavljati.

Po Pirnatovih besedah je bistvo lokalne samouprave namreč ravno to, da je ločena od države in da ne gre za "neko državno dirigirano strukturo, ki bi jo država lahko čisto po svoje preoblikovala". Zato bi bila po njegovem mnenju ureditev, ki bi direktivno dopuščala, da se poslanci odločijo združiti občine in "zarišejo, katere občine bi obstajale", neskladna z ustavo.

Na tem temelju se tako tega sistema ne da spremeniti, saj je občina izraz pravice do organizacije lokalne skupnosti in urejanja lokalnih zadev neodvisno od države. "Naj ne razmišljajo tako zelo poenostavljeno, da bi se dalo kar tako iz centra Ljubljane izrisati drugačne občine, to ne bo šlo," je še dejal.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Ori
# 01.06.2013 ob 13:01
10.000 prebivalcev za občino bi moral biti minimum.
Wagra
# 01.06.2013 ob 13:01
Slovenske občine so leglo korupcije in nepotizma.
Velikost Slovenije narekuje 3 pokrajine in 50 občin - ostalo je nepotrebno razmetavanje denarja.
Branko57
# 01.06.2013 ob 13:02
pol slovenije pokonci = pol slovenije manj pri koritu
tibhar
# 01.06.2013 ob 13:01
Tako hitro kot so se občine razdrobile, tako hitro se lahko število tudi zmanjša. Prihranki so lahko ogromni.
Omnipotence
# 01.06.2013 ob 13:06
ena pametna zadnjih let
Jakob Mali
# 01.06.2013 ob 13:05
Vlada bi ukinjala občine.

Če vam pa to rata, pol pa kapo dol. Občinske uprave manjših občlin so leglo korupcije in klientelizma...sej pri večjih (LJ, MB, KP..) ni kaj dosti bolje, so pa vsaj na očeh javnosti.
Bhaaltazar
# 01.06.2013 ob 13:06
Tak banalen primer, kjer ima 2 miljona prebivalcev nekaj čez 200 občin je popolna bedarija... Namesto občin naj bodo prostovoljne vaške skupnosti, za katere nisi nič plačan, pa da vidimo koliko zagrizenih se bo našlo za dobrobit ljudi.

Same pijavke vsepovsod, tukaj naj začnejo, potem pa gredo v Javni sektor, AMPAK NAJ ZAČNEJO redčit pijavke na vrhu po pisarnah in oddelkih, ki so sami sebi namen preko raznih političnih strank ipd.
Tunček
# 01.06.2013 ob 13:03
Saj včasih je bilo manj občin, pa je vse delovalo kot je treba. Lep primer je nekdanja občina Gornja Radgona, iz katere so zdaj nastale štiri (Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Apače). To seveda pomeni 4x več županov, podžupanov, tajnic, občinskih svetnikov itd, kar je vse treba plačati. Kar se pa učinkovitosti tiče ... no ja. Včasih so bili Radenci cenjena turistična destinacija, zdaj pa me je sram pripeljati tujca k nam. Ok, saj se je veliko stvari spremenilo in vzrokov za propadanje term je ogromno, ampak samostojnost občine očitno čisto nič ne prispeva k reševanju težav.
rooster
# 01.06.2013 ob 13:10
pokonci bodo kvečjemu žlahte zaposlene po teh občinah
kozorog1973
# 01.06.2013 ob 13:06
bravo vtem podpiram vlado, pa četudi je "leva"!
MIRNČAN
# 01.06.2013 ob 13:00
Ja prov ne, potem pa pustimo da nas vodi trojka. Če smo tako butasti da samo na svojo rit gledamo potem pa pač naj drugi nas vodijo. Se pa ukinitev občin za večino praktično ne bo poznala. Večje enote še lažje Evropska sredstva črpajo
tuditi
# 01.06.2013 ob 13:03
Občin je 1000% preveč, to vedo čisto vsi tudi župani teh malih občin. totalna bedarija, da tam nekdo prejema plačo za par ljudi + da imajo proračun itak 500 €, totalen nesmisel.
ti-ne
# 01.06.2013 ob 13:01
Robert Smrdelj - SLS
Ivan Žagar - SLS
Že včeraj sem napisal, da so majhne občine steber Demosa in da bodo proti zmanjševanja števila občin.
the law1
# 01.06.2013 ob 13:08
Tudi predsednik Združenja občin Slovenije (ZOS) Robert Smrdelj se sprašuje o izkupičku ukinjanja občin. Prepričan je, da bo "pol Slovenije bo pokonci". Sam namreč ne pozna nobenega primera, ko bi kdo predlagal, da se njegova občina ukine. Sledile bi lahko ustavne pritožbe, "kup stroškov in jeze", potem pa iz vsega ne bi bilo nič.

Predlog je zanj populističen in neresen. Sprašuje se tudi, ali je kaj takšnega sploh izvedljivo brez spremembe ustave. Kot primer je navedel občino Ankaran, ki jo je ustanovilo ustavno sodišče, po tem ko je bila takšna volja na tistem območju izražena na


Ljudi kot je ta Smrdelj, ki podajajo takšne izjave je potrebno razglasiti za izdajalce in vsakega, ki misli enako tudi.

Če se občina ni sposobna financirati sama sebe, naj se ukine, ker jaz nisem pripravljen financirati, da se v neki vukojebini igrajo neke občinarje.
buuu
# 01.06.2013 ob 13:02
V teh 19 letih je večina (poštenih) občin poskrbela za infrastrukturo (ceste, vodovodi, kanalizacije,...). V teh časih pa bi večje občine (kot tiste pred letom 1994) učinkoviteje skrbele za lokalno samoupravo. 212 občin pomeni 212 proračunskih postavk z nazivom "stroški reprezentanc in protokolov". Da o velikih občinskih upravah ne govorimo...
Jethros
# 01.06.2013 ob 13:08
Prepolovitev občin ni slaba ideja, ampak naj se ustrezno zavaruje interese vseh krajev, ne da bo center večje občine spet kradel in zanemrajla razvoj manjših okrajev. Tukaj morajo biti z zakonom postavljene nove, ustrezne varovalke in sakcije pri delitvi denarja.
Županom je potrebno naložiti veliko večjo odgovornost, tudi zaporne kazni poleg vračanja sredstev, v kolikor pride do zlorabe položaja in razmetavanja denarja. Dovolje je bilo šerifov po Sloveniji, MB je na robu bankrota, Koper in Ljubljana zadolženi do grla, o ostalih občinah pa tudi ne bomo, koliko korupcije je vsepovsod, kako se denar pere, naložbe pa propadejo, da potem še za obnovo ceste ni, ko pride do kakega plaza ali hujše zime.

V paket mora biti všteto vse to, pa se bo mogoče premaknilo na bolje, vsaj na stotine županov, svetnikov, psiseskov ne bo več na občinah. Naj si najdejo službo v gospodarstvu, ne pa da uživajo v brezdelju ob kradljivih županih.
Remix
# 01.06.2013 ob 13:13
Občinska združenja: Pol Slovenije bo pokonci.

A tolk jih krade dnar?
Mindmaster
# 01.06.2013 ob 13:03
Brez sočasne uvedbe pokrajin in prenosa lokalne uprave na njih ne bo šlo. Vzhodna Slovenija pod vodstvom SLS in NSi bo ponorela.
MuDeL
# 01.06.2013 ob 13:16
Občinska združenja: Pol Slovenije bo pokonci.

župani, podžupani, svetniki in ostala zalega 200 občin, pa smo res skoraj na polovici prebivalstva Slovenije. Evo vam javna uprava, ampak ne, dejmo šparat na šolstvu in zdravstvu.....
Giroud
# 01.06.2013 ob 13:12
Vsaka večja vas je občina ...

Only in Slovenija!
ti-ne
# 01.06.2013 ob 13:13
Ne samo zmanjšati število občin ampak zmanjšati CELOTEN državni aparat: število poslancev, ministrstev, komisij, veleposlaništev...
bobbek
# 01.06.2013 ob 13:20
Na sliki pa toliko obcin,da je ze skoraj crna,se sploh nic ne vidi
džeri
# 01.06.2013 ob 13:10
Če pogledamo občino Rogatec kjer župan Mikolič zapravlja denar davkoplačevalcev da se kar kadi.omislil si je dve poročni dvorani zapravil denar za tržnico ki je sedaj nikjer ni imamo gasilski društvi na tri kilometre z dragimi avtomobili kod da smo v času konjskih vpreg zgradil štiri nogometna igrišča skoraj na istem mestu in eno celo z umetno travo le zakaj podružnična šola odaljena od matične dobrih petsto metro da ne govorim o drugih stvareh pa če še pogledamo plačo tajnika ki je kar 3100 € in tako naprej... Občina pa ima tritisoč prebivalcev.Takoj ukinit
bozo.miklavc
# 01.06.2013 ob 16:23
Tisti, ki je proti zmanjšanju števila občina v Sloveniji je po mojem mnenju, ali:
- Zaposlen na občini
- Ima v familiji zaposlenega v občin
- Ali po vezah z občino trguje v obliki naročil

Mogoče obstaja še ena alineja: idealistični lokal patrioti, ki bi na vsak način želeli, da jim prebivalci velikih občin z davki financiramo njihove lokalne igrice. Žal, to je bilo možno, ko ni bilo krize, zdaj bodo tudi manjše občine morale nehati dobesedno krasti naš denar iz proračuna, čas debelih krav se je končal. Združevanje v večje občine je edina rešitev.
zamudnik
# 01.06.2013 ob 14:40
moj blok ima več prebivalcev kot nekatere slovenske občine :).

... in večjo trgovino. :-)
Homer.
# 01.06.2013 ob 13:27
O tem, da je bila hiperinflacija občin nepotrebna čivkajo že vrabci na strehi. Seveada je lobi SLS in mikro županov proti.
Zato močno dvomim, da se bo to zgodilo.
Bi pa to vsekakor moral biti eden prvih korakov k racionalizaciji države.
Naslednji korak bi moral biti v limitiranju določenih nabav in stroškov v občinah. Ne vidim npr nobenega razloga, da se morajo župani voziti v superluksuznih in superdragih avtomobilih.
Whisperer
# 01.06.2013 ob 16:03
Vlada bi ukinjala občine. Občinska združenja: Pol Slovenije bo pokonci........katere pol Slovenije bo pokonci ? Tiste birokratske riti,ki ščitijo sami sebe ? Ti so balast .
daco1
# 01.06.2013 ob 16:53
Slovenija na cesti-150 ŽUPANOV,300 PODŽUPANOV in nekaj tisdoč svetnikov.
Sia
# 01.06.2013 ob 16:14
Ponavljam: KONČNO!!! Bravo!!! Upam, da vam uspe

Leto 2010: 210 občin
110 občin (52%) z manj kot 5.000 prebivalci
137 občin (65%) je v letu 2010 ustvarilo primanjkljaj

3.865 funkcionarjev: 210 županov, 278 podžupanov, 3.377 občinskih svetnikov
4.622 zaposlenih v občinskih upravah

Javna sredstva za lastno delovanje (delovanje občinskega sveta, župana in nadzornega odbora ter delovanje občinske uprave): 288.672.442 €

P.S.: Sem iz občine, ki ravno preseže 5.000 prebivalcev, in če bi se združili s sosednjo, ki je na istem nivoju bi se takoj strinjala! - ker ne vidim razlogov da to mikro področje rabi 2 župana, 2 občinska direktorja, XY funkcionarjev, XY zaposlenih... - to so samo lokalni veljaki, ki grejejo stole in poskrbijo da ima žlahta in prijatelji delovna mesta na občini
apenko
# 01.06.2013 ob 15:50
Smrdelj bo sevede najbolj proti, on in njegovi že vedo kako gre korupcija in klientelizem v občina Pivka, Postojna in Ilirska Bistrica in kako se lepo denar obrača pod mizo z raznimi "kartelnimi" dogovori.
Če pa je toliko sposoben, ne vem zakaj ima Pivka s okoli 4000 prebivalci še 2 podžupana in okoli 20 "svetnikov" ki so povečini vsi Smrdeljevi podrepniki in ritolizniki.
SamoRes
# 01.06.2013 ob 13:32
Te majhne občine so večinoma le orodje prek katerega tudi lokalni šerifi in koritarji pridejo do svojih koristi. Potreben bi bil eden dobro nadzorovan organ, ki bi celotno državo vodil po enakih pravilih za vse.
Soni
# 01.06.2013 ob 13:20
Poznam primer v majhni občini, kjer so trije lokalni frajerčki, ki brezobzirno vladajo, kot kakšni italijanski, ali pa recimo balkanski (čeprav so Slovenci) mafijci. Nihče jim nič ne more, vsi se jih bojijo, oni se pa preseravajo kakor se jim zahoče, vem tudi v kateri stranki so, toda to sploh ni pomembno, saj so vsi isti! In kljub temu vsake volitve dobijo, ne boste verjeli!
Veselim se, da bo tega konec in zelo pozdravljam zmanjševanje števila občin!
Whisperer
# 01.06.2013 ob 16:06
60 občin: ob osamosvojitvi Slovenije leta 1991 je bila Slovenija razdeljena na 60 občin ! !
http://sl.wikipedia.org/wiki/Ob%C4%8Dine
_v_Sloveniji
In danes 220+ ??????? birokratov v Sloveniji !
Arndovia
# 01.06.2013 ob 13:52
Raje ukinite obcine in uvedite kakih 6 pokrajin ... bodo vsaj sposobna izpeljat kake projekte in se potegovat za evropske sredstva ... ne pa ta razdrobljenost ...
Senna-Maze 28
# 01.06.2013 ob 13:27
V bistvu je Slovenija ena malo večja občina.
Knight1987
# 01.06.2013 ob 18:22
Menim, da bi vse upravne Enote morale postati občine.. Imeli bi torej slabih 50 občin, kar bi bil lep rez za vse lokalne veljake... Ta številka je primerna!

UE Ajdovščina UE Lenart UE Ribnica
UE Brežice UE Lendava UE Ruše
UE Celje UE Litija UE Sevnica
UE Cerknica UE Ljubljana UE Sežana
UE Črnomelj UE Ljutomer UE Slovenj Gradec
UE Domžale UE Logatec UE Slovenska Bistrica
UE Dravograd UE Maribor UE Slovenske Konjice
UE Gornja Radgona UE Metlika UE Šentjur pri Celju
UE Grosuplje UE Mozirje UE Škofja Loka
UE Hrastnik UE Murska Sobota UE Šmarje pri Jelšah
UE Idrija UE Nova Gorica UE Tolmin
UE Ilirska Bistrica UE Novo mesto UE Trbovlje
UE Izola UE Ormož UE Trebnje
UE Jesenice UE Pesnica UE Tržič
UE Kamnik UE Piran UE Velenje
UE Kočevje UE Postojna UE Vrhnika
UE Koper UE Ptuj UE Zagorje ob Savi
UE Kranj UE Radlje ob Dravi UE Žalec
UE Krško UE Radovljica
UE Laško UE Ravne na Koroškem
24minut
# 01.06.2013 ob 16:34
pelješ se z avtom deset minut in prečkaš deset občin
škoff
# 01.06.2013 ob 16:01
Upam, da bo ta vlada vsaj to uresničila.
K_ris
# 01.06.2013 ob 15:53
@vojnaslo91

Top 5: po številu zaposlenih

1. Mestna občina Ljubljana: 551 zaposlenih
2. Mestna občina Maribor: 263 zaposlenih
3. Mestna občina Koper: 133 zaposlenih
4. Mestna občina Kranj: 123 zaposlenih
5. Mestna občina Celje: 121 zaposlenih


Če te številke preračunama na 1000 prebivalcev, dobimo:
1. Mestna občina Ljubljana: 1,97
2. Mestna občina Maribor: 2,35
3. Mestna občina Koper: 2,56
4. Mestna občina Kranj: 2,24
5. Mestna občina Celje: 2,47

Mislim, da je to boljša primerjava. Nekako logično se namreč zdi, da ima večja občina več zaposlenih, mar ne?
kohar38
# 01.06.2013 ob 14:32
Nevem, kak so sploh takrat pustili, da se je toliko novih občin naredilo.
Naj dajo pravilo, da občina mora imeti nad 5000 prebivalcev in pika.
Da so občine zaselki, kjer je 10 hiš, je res že sramota.
moj blok ima več prebivalcev kot nekatere slovenske občine :).
Gaga
# 01.06.2013 ob 14:15
Jaz sem takoj za in sem prepričana da najmanj pol Slovenije tudi :D
zgaga1
# 01.06.2013 ob 13:52
V Občini Šmartno pri Litiji smo ZA. Samo ne vem, če nas bo Litija še marala.
Dost mamo skorumpiranega župana, podkupljivega nadzornega odbora, dost mamo Trgokrada in lenih občinskih uradnic, ki se, vedno ko prideš, na balkonu nalivajo s kavo in zastrupljajo zrak. No, nekaj je izjem..........
anze82
# 01.06.2013 ob 13:50
dam vladi prav...vsako selo z gasilskim domom ne more bit občina pa fertik
Nikec3
# 01.06.2013 ob 13:27
vsebino Brez sočasne uvedbe pokrajin in prenosa lokalne uprave na njih ne bo šlo. Vzhodna Slovenija pod vodstvom SLS in NSi bo ponorela.

V vzhodni Sloveniji je ogromno občin, ki imajo SLS župane. To bodo cvilili.
Jakob Mali
# 01.06.2013 ob 13:13
občine bi lahko bile praktično regije.

točno to. Treba je silt sedanje male občine, da se povezujejo. Živilm v občini kjer župan ne dela nobenega projekta s sodenjimi občinami, do danes nismo dobil še evro evropskega denarja...in to v 21. stoletji, kjer je edina stalnica globalizacija.
Voly
# 01.06.2013 ob 13:12
Me zanima, kaj bo na to rekel Janša! Sigurno tudi on ve, da to moramo storiti, vendar...ker bo to delala ta vlada, bo on sigurno proti, ne glede na to, da je stvar za našo državo nujno potrebna!
Jure_mb
# 01.06.2013 ob 21:01
Maksimalno 60 občin. Kot ob osamosvojitvi. Proti temu so lahko samo opranoglavci, ki so jih prikoritni lokalni politikanti uspeli prepričati v nujnost velikega števila malih občin. Če bo prišlo do referenduma glede nove ureditve lokalne samouprave bomo deležni še večjih manipulacij kot v primeru družinskega zakonika. Lokalni veljaki bodo verjetno strašili s tem, da bodo z ukinjanjem občin ljudje ostajali brez vode, elektrike, kanalizacije itd.. Že vidim...
Sia
# 01.06.2013 ob 19:47
@Gotard: Majhne obcine mnogo bolj ucinkovite, velike poskrbijo samo za razvoj v centru in pozabijo na obrobje!

Koliko je kakšna občina učinkovita (mala ali velika) je odvisno predvsem od funkcionarjev, ki so izvoljeni!

Imamo malo občino, z malim proračunom... imamo poštimanih nekaj lokalnih cest in to je to... Male občine za večje projekte, ki bi omogočili razvoj gospodarstva nimajo, ker je proračun premajhen. Tako prihaja do sledeče situacije:
Primer: 3 male občine se "strinjajo" da bi bilo dobro postaviti npr. bazenski kompleks (ta bi seveda služil vsem trem občinam - ki se seveda nahajajo na par km2) in bi tak vložek lahko prinesel gospodarsko rast celotnega območja. A ker se potem ne uspejo dogovoriti kje bi ta stal (v kateri izmed treh občin) taki projekti odpadejo!! Sedaj, kdo tu profitira in kdo izgubi??? Vsi izgubimo! Če bi tu stala 1 občina bi kompleks stal!
Bivši uporabnik
# 01.06.2013 ob 17:04
Zanimivo, da ste nekateri za zmanjševanje državnega uradništva, niste pa za ukinjanje manjših nepotrebnih občin.
Lluka
# 01.06.2013 ob 16:05
a bi prva pot morala biti dogovor z občinami, kar pa bi bil zelo dolgotrajen postopek. Zato se mu zdi nemogoče, da bi pristojni to lahko uredili do naslednjih lokalnih volitev.

Zanimivo... za ustanovitev nove občine se pa vse uredi in najde v 14 dneh. Hitro najdemo župana, tajnico, 4 podžupane, 4 tajnice(za podžupane), in minimalno 25 novih delovnih mest , nazadnje uotovimo da je vseh 35 odličnih mešalcev megle, kateri ustanavljajo do državljanov BIROKRATIČNE ZAPLETE.
Kazalo