Mednarodni praznik dela se v Sloveniji praznuje tudi 2. maja, kar je posebnost znotraj Evropske unije. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Mednarodni praznik dela se v Sloveniji praznuje tudi 2. maja, kar je posebnost znotraj Evropske unije. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Prazničen 2. maj
Številni Slovenci izkoristili krajše počitnice
Še en prazničen dan za Slovenijo
Prvi maj v znamenju kresov in budnic
Kresovi, budnice in politiki
Kresovanja in praznovanja 1. maja
Kresovanje na Rožniku
Praznik dela bodo zaznamovali kresovi
1. maj: "Delavske pravice niso samoumevne"
Proslave v znamenju delavskih pravic
Odmevale so prvomajske budnice

Mednarodni praznik dela se v Sloveniji praznuje tudi 2. maja, kar je posebnost znotraj Evropske unije.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Za praznik dela nikjer v Evropski uniji razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dni, v Evropi pa je 2. maj kot podaljšek 1. maja dela prost dan le še v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini in Ukrajini.

Pravilno. Še štacune bo treba ob praznikih zapreti.

— maxbernie 2017-05-02 10:49:00

Ja, posebnost v Sloveniji so tudi garači, pridni delavci , zelo poceni in velikokrat okradeni.

— abi normal 2017-05-02 11:04:18

Prinesite keš iz dačnih oaz nazaj pa bomo imeli cel let praznike.

— opusdei 2017-05-02 10:58:50

Za praznik dela nikjer v Evropski uniji razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov,....

Gospodarstveniki so pozabili da je v Nemčiji in mnigih drugih državah za vleiko noč prazinik tudi velikonočni petek in ponedeljek. Med tem pa pri nas samo ponedeljek. Zakaj potem nebi imeli dva dneva za prvo majske praznike. Je pa tudi to čudno , ker ljudje tako in tako pri nas za praznike delajo. Ostali del severne EU je pa zaprt. Tako da ti prazniki za mnoge sploh niso prazniki.
Delodajalci silijo ljudi v delo ob nedeljah in praznikih plačujejo jih pa kot navaden dan . O tem bi se tudi morali pogovarjati. Inšpektorat za delo pa SPANČKA, KER JE PODPLAČAN S STRANI GOSPODARSTVENIKOV.

— mornar1310 2017-05-02 11:03:03

Izgubili - in znova dobili 2. januar
Leta 2012 je takratna vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dne v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela. Vendar so sindikati temu nasprotovali, tako da je bil kot dela prost dan ukinjen le 2. januar, medtem ko je 2. maj ostal dela prost dan. A konec lanskega leta je na predlog največje parlamentarne stranke SMC državnozborska večina kljub negodovanju delodajalcev in ob opozorilih, da gre za predvolilni bombonček, vrnila 2. januar na seznam dela prostih dni.

No pa dajmo naštet še druge slovenske posebnosti v EU:

- delež mladih, ki je zaposlen za določen čas ali preko s.p., avtorskih pogodb, agencij...
- popolno nespoštovanje delovne zakonodaje - ogromno firm v gospodarstvu dobesedno pričakuje več kot 8-urni delovnik, za izplačilo nadur se pa ljudje lahko gladko obrišejo ri*

Ja, res, da dela prosti dan je naš glavni problem. Aja, to da je npr Binkoštni ponedeljek fraj v številnih državah, ste pozabili omenit?

— Geres* 2017-05-02 11:04:31

Men čist paše bit doma in si nabrat novih moči v prvem četrtletju, ne živim zato da delam, ampak delam da lahko živim!!

— presenečen 2017-05-02 11:18:12

Sveti 1. maj je skupaj z 2. majem zame tako kot Božič, najpomembnejši praznik v letu. Všeč mi je bilo, da so bile zaprte tudi trgovine. Vseeno pa so nekateri ljudje morali v službo. Brez tega ne gre. Se pa bojim, da zaradi tega večina tistih , ki so delali ni bila primerno nagrajena.

— Jerko dolenjski 2017-05-02 11:00:24

Seveda da odstopamo od povprečja. Smo med 5 državami z največ dela prostimi dnevi.

— smeško 562 2017-05-02 10:56:19

Močnik: Kapitalizem mogoče že v končni krizi
Na MMC-ju smo opravili intervju z Josipom Rastkom Močnikom, dolgoletnim profesorjem na Filozofski fakulteti v Ljubljani. "Praznik dela bo aktualen, vse dokler se človeštvo ne bo osvobodilo od dela. Prvi pogoj za osvoboditev od dela pa je odprava izkoriščanja - se pravi odprava kapitalizma. V sodobni družbi kapitalistični razred in njegovi pomagači povečujejo izkoriščanje, napadajo delavske pravice in ostanke socialne države. Kapitalistični sistem že od začetka krize v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja poskuša znova vzpostaviti ravnotežje, a se mu ne posreči. Profite lahko ohranja samo še z zniževanjem mezd. Razredni boj se zaostruje, kapitalizem je mogoče že v končni krizi," je v pogovoru z Gorazdom Kosmačem med drugim dejal Močnik.

Živel 1. MAJ !!! Potrpite ljudje jutri bodo zopet odprti trgovski centri.

— josh k. 2017-05-01 07:17:09

Delo delavcev je danes varno shranjen v obliki skladov v Luksemburgu, Cipru, , Kajmakih otokih....

— otto 2017-05-01 09:02:02

Izkoriščanja delavcev je dandanes bistveno več kot pred 30 leti v socializmu, pa rečte kar česte.

— rdečinavijač 2017-05-01 13:39:23

Kaksni izgovori?! Niso krivi kapitalisti, krivi so politiki, ki sprejemajo neustrezne zakone in dopuscajo izkoriscanje, neposteno placilo za opravljeno delo in slabe pogoje za srecno druzino.
Vzgoja in znanje sta kljucnega pomena, vztrajnost in skromnost pa vrlina,vse skupaj pa bi morala zakonodaja nagradit ne pa ovirat in izzemat delavca, tako kot danes.DDV na 16% in ukinit bruto placila. Pa naj si ljudstvo samo izbere zavarovalnico na trgu.Socialni transferji samo za invalidne osebe, ostali naj poiscejo delo ali ga sami ustvarijo. To socialno skropucalo ki ga vzdrzuje delovno ljudstvo je za danasnji cas, nesprejemljivo.Zivimo v blaginji vsega in vsak naj sam zase poskrbi!

— samogledam 2017-05-01 08:11:05

Prazničen 2. maj
Številni Slovenci izkoristili krajše počitnice
Še en prazničen dan za Slovenijo
Prvi maj v znamenju kresov in budnic
Kresovi, budnice in politiki
Kresovanja in praznovanja 1. maja
Kresovanje na Rožniku
Praznik dela bodo zaznamovali kresovi
1. maj: "Delavske pravice niso samoumevne"
Proslave v znamenju delavskih pravic
Odmevale so prvomajske budnice