Andrej Rozman - Roza, dramatik, pesnik in igralec

<Moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici. Ob 17.15 se nam bo pridružil Andrej Rozman Roza, ki mu vprašanja že lahko zastavljate.

<kekec> Najprej čestitke za Ježkovo nagrado! Zanima pa me, kakšen je vaš odnos do Ježkovega dela in njegovega opusa?

<Andrej Rozman> Hvala za čestitke. Ježek se mi zdi pomemben člen s predvojno mestno popevko, ki se vglavnem ni ohranila. On je takorekoč edini svojega žanra. Sicer pa je to težko vprašanje in rajši neham in povem le to, da ga zelo cenim.

<Miškolin> Kako ste sami doživeli podelitev Ježkove nagrade? Ste se imeli fajn?

<Andrej Rozman> Super sem se imel. Najprej se mi je zdelo malo brez veze, da je treba vadit to, da dobiš nagrado. Potem sem pa bil zelo vesel, da sem na dogodek prišel že nekoliko pripravljen in temu primerno manj nervozen.

<perfekcionist> Slišimo o Rozi kot o igralci, pesniku, dramatiku... Kateri del vašega ustvarjanja pa imate vi za najbolj vaš in se mu najraje predajate?

<Andrej Rozman> V bistvu vsemu po malem. Rad pišem, ker to počnem lahko kjerkoli. Sploh mi je všeč pisati, kadar me ne preganjajo roki. Mi je pa tudi v veselje nastopat, ker na ta način srečujem ljudi. Nekaj časa eno in nekaj časa drugo je najboljše. Če se prehitro menjava pisanje in nastopanje jwe pa včasih malo stresno.

<Film freak> Je Roza bolj doma pred kamerami ali na gledaliških odrih?

<Andrej Rozman> Na gledaliških deskah. In to predvsem zato, ker imaš v teatru pregled na tem, kakšno predstavo delaš. Pri kamerah je pa polno dodatkov in stranpoti in ljudi, ki to, kar počnejo, tudi znajo, ali pa tudi ne.

<J. Pipan> Ste redni član ansambla kakšnega gledališča ali povsod delujete kot gostujoči igralec?

<Andrej Rozman> Sem redni član svojega teatra AT Rozinteater (poudarek na -i, ker se imenuje po rozinah!), v katerem sem edini stani član. In ne prejemam plače, ker je članstvo častno. V drugih teatrih pa ne nastopam, ampak včasih za katerega od njih kaj napišem.

<Sramezljivka> Ima Andrej Rozman kdaj tremo?

<Andrej Rozman> Včasih. Pogosto pa me je strah, da nimam nobene treme.

<Manijak> Večkrat lahko slišimo o vraževernosti igralcev. Imate tudi vi pred predstavo/premiero svoj ritual?

<Andrej Rozman> Rituala ne. Sem pa na vseh področjih, kjer je to mogoče, zelo previden in strahospoštljiv do usode.

<Komik> So za vas 'težje' obcinstvo otroci ali odrasli?

<Andrej Rozman> Kakor kdaj. Otroci so težko občinstvo, če so heterogeni, se pravi različno stari ali kako drugače različni. Odrasli so super, razen kadar ne dajo od sebe nobene reakcije in ne več, kaj si o vsem skupaj mislijo. Najtežje pa je, kadar pridem igrat predstavo za odrasle, pa so med publiko majhni otroci.

<Shakespeare> Bi sprejeli vlogo Hamleta (ne v kakšni sodobni priredbi)? Koga bi tedaj najraje imeli za režiserja.

<Andrej Rozman> Ne bi sprejel,ker sem že prestar. Bi pa z veseljem prevedel celga Hamleta. Zdaj sem naredil le priredbo (za Mladinsko gledališče). Režiser bi bil seveda Vito Taufer.

<Šugman> Ali obstaja kakšna vloga, ki ste jo vedno želeli igrati, pa se je še niste lotili?

<Andrej Rozman> Ne da bi vedel. Kajti namreč igram samo v vlogah, ki si jih napišem sam. To navado imam še iz svobodomiselnih zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko smo rekli: Igralec si bo pisal vlogo sam! Potem se je vse obrnilo nekoliko drugače, vendar ne zame.

<Pratikar> Kaj je po vašem mnenju najbolj 'hvaležen' humoristični material, ki pri nas vžge?

<Andrej Rozman> Verjetno tista, ki je nekoliko prepovedana. A nočem razmišljat na ta način. Že tako me preveč vleče v smer provociranja in spreminjanja družbe. Sicer pa je pri humorju zame pomembnejša od tematike publika. Ta je zame najljubša tista, ki je komunikativna in sproščena.

<Mujo> Se Slovenci znamo ponorčevati iz sebe in zakaj ne?

<Andrej Rozman> Zato ne, ker smo preveč občutljivi. In ker si nekaterih stvari nočemo priznat. In teh stvari je toliko, da naj jih kar vsak sam ugane.

<Bodoči Živadinov> Bi naredili predstavo v vesolju? (za koga?)

<Andrej Rozman> Za Dragana Živadinova seveda.

<provincialka> Ali nastopate v glavnem v Ljubljani ali vas je mogoče videti tudi po Sloveniji?

<Andrej Rozman> Tudi po Sloveniji. Naprimer 15.novembra ob 19h v knjigarni Haček v Celovcu. Sicer pa ta teden od sede do sobote v KUD France Prešeren v Ljubljani, 18.nov. s kvintetom Dori v Treh lilijah v Laškem in 27.nov. v Prešernovem gledališču v Kranju. Pa še nekaj nastopov, ki niso odprtega tipa.

<Djuro> Kaj menite o veliki priljubljenosti komercialnih gledališč in njihovem repertoarju?

<Andrej Rozman> Navdušen sem na popularnostjo. Kar se repertoarja tiče sem videl bolj malo in težko sodim. Sem bil pa pri nekaterih predstavah, ki sem jih videl, bolj razočaran nad tem, na kaj je padala publika, kot nad samo predstavo. Vendar mislim, da je za razvoj jezika in skozi jezik celega naroda bistveno, da se nekaj v tem jeziku dogaja. Daleč najslabše je, da se ne dogaja nič. Oziroma da se dela nadaljevanke in filme, ki jih nihče ne gleda.

<posteljnina> Koliko resnice je v stereotipu, da Slovenci nimamo občutka za humor?

<Andrej Rozman> Občutek je zelo osebna stvar. Mislim, da se Slovenci radi smejemo in slišal sem veliko zelo dobrih vicev. Bolj problematičen je humor v javnosti. Tu pa, se bojim, ni problem v humorju, ampak v javnosti. Mislim, da smo Slovenci zelo slabo komunikativen narod.

<šlampa> Zakaj po vašem mnenju slovenske nadaljevanke večinoma niso smešne (vključno z Vrtičkarji - pa brez zamere...)?

<Andrej Rozman> Kar se Vrtičkarjev tiče, sem napisal samo scenarije za prvih 13 nadaljevanj in, ko sem videl, kaj je nastalo, takoj prekinil sodelovanje, tako da je strah pred zamero odveč. Smešne pa niso zato, ker je med idejo in realizacijo veliko črnih lukenj znotraj nezainteresiranih oz. nesposobnih ljudi, ki so po nekem čudnem naključju zraven.

<3x3> Se kaj sodelujete z Dergijem?

<Andrej Rozman> Na žalost ne.

<Lizika> Koga od slovenskih igralcev bi kot avtor komedije najraje imeli v glavni vlogi? (odgovor SEBE ne velja!)

<Andrej Rozman> Magdaleno Kropiunik

<keaton> Prisegate na situacijsko ali besedno komiko?

<Andrej Rozman> Oboje je lahko zelo zabavno. Sem pa bolj verbalen tip in na besednem podočju vidim več možnosti zase.

<AGRFT-jevka> Kaj je za vas pri predstavi najbolj pomembno (besedilo, glasba, igralci, scena...)?

<Andrej Rozman> Besedilo in igralci.

<režiser> Vas bomo kmalu lahko spet videli v kakšnem filmu?

<Andrej Rozman> Ne da bi jaz o tem kaj vedel.

<Laufar> Kam se greste spočit, ko imaste vsega dovolj?

<Andrej Rozman> V hribe, v gozd, na morje, v tuja mesta ali pa samo domov.

<Dopustnik> Kaj bi bila vaša sanjska turistična destinacija? Ste avanturist ali' ziheraš'?

<Andrej Rozman> Zelo si želim na Antarktiko, na Kilimandžaro, na Grenlandijo ali celo Himalajo. Bom pa zadovoljen tudi z zimo, ki prihaja.

<kubrick> Kateri film ste si nazadnje ogledali in kakšne filme sicer najraje gledate?

<Andrej Rozman> Mislim, da je bil to Fimfarum. Češki animirani film po pravljicah Jana Wericha. Žal vidim zelo malo filmov. Nekako zmanjka časa. Na televiziji gledam Monka.

<Helena Blagne> Ali raje poslišate Beatle ali Rolling Stonese?

<Andrej Rozman> Oboje. Ne vem, zakaj bi se moral odločit. Bil sem oboževalec Johna Lennona in Georga Harrisona. Obsa sta bila precej angažirana in oba sta mrtva. Všeč so mi tudi Stonesi. Da o Velvet Underground in Franku Zappi in Jimiju Hendrixu ne govorim. Beatli in Stonesi se za moje pojme skrijejo v njihovi senci.

<bergant> Kateri šport imate najraje in za koga navijate?

<Andrej Rozman> Navijam ponavadi za Slovenijo. Gledam rad tiste športe, okrog katerih je trenutno zgrajeno največ mitologije. Recimo nogometna pravljica s pridnim Srečkom in nadarjenim Zlatkom se mi je zdela vrhunec mojega gledalskega užitka. Končala se je sicer žalostno, a poučno.

<Moderator> Klepet se bliža h koncu, zato bomo sprejeli le še par vprašanj.

<tanja> Kakšen vzdevek ste imeli v šolskih letih?

<Andrej Rozman> Roza.

<Ambicioznež> Kaj bo vaš naslednji projekt? In česa ste se od nekdaj želeli lotiti pa za to še ni bilo časa?

<Andrej Rozman> Ali Beneški trgovec ali Molierov Skopuh. Prevesti celega Hamleta.

<Kekec> Kakšna je razlika med vami v komediji in v resničnem življenju?

<Andrej Rozman> V resničnem življenju se trudim bit manj naiven.

<Film freak> Najraje bi posnel film o ...

<Andrej Rozman> Kekcu in vili Škrlatici.

<Andrej Rozman> Čas je minil en dva tri. Ena vprašanja so bila težka in bi se lahko zaštrikal tudi za pol ure. Če pa koga še kaj zanima, naj pa pride v sredo, četrtek, petek ali soboto zvečer v KUD France Prešeren in kaj vpraša po predstavi.


Vir: RTV Slovenija
http://www.rtvslo.si

© RTV SLOVENIJA | 1999 - | Vse pravice pridran
>

" "