Režiserski stolček Woodyja Allena se očitno še ne bo tako hitro ohladil. Foto: EPA
Režiserski stolček Woodyja Allena se očitno še ne bo tako hitro ohladil. Foto: EPA

86-letni režiser, scenarist, igralec in glasbenik Woody Allen je po pojasnilu njegovega predstavnika dejal le, da mu kot ljubitelju kinematografov ni prijetno snemati filmov za platforme pretočnih vsebin. Povedal je le, da razmišlja o tem, da ne bi več posnel toliko filmov, ki gredo potem na pretočne platforme, kar mu ni prijetno, saj je velik ljubitelj kinematografske izkušnje.

Sorodna novica Woody Allen se bo upokojil od filmskega ustvarjanja in posvetil več časa pisanju

Allen je tudi v junijskem pogovoru z igralcem Alecom Baldwinom dejal, da ustvarjanje filmov zdaj ni več tako razburljivo, saj njegove stvaritve preživijo le nekaj dni na platnih kinematografov, nato pa neposredno preidejo na pretočne platforme. "Veliko vznemirjenja je izginilo. Ni tako prijetno, kot je bilo. Ustvaril bom še enega in bom videl, kako se bom počutil," je napovedal pred meseci.

"Allen ni nikoli rekel, da se bo upokojil"
V sveži izjavi za javnost je posebej poudarjeno, da se "trenutno ne namerava upokojiti in da je zelo vesel, da v Parizu snema svoj novi film, ki bo že 50. po vrsti." Dodali so tudi, da "Woody Allen ni nikoli rekel, da se bo upokojil, niti ni zatrdil, da bo napisal še en roman."

Allen naj bi svojo odločitev za slovo od filma razkril v nedavnem intervjuju za španski časnik La Vanguardia, ki je zapisal, da bo triler Wasp 22, v celoti posnet v francoski prestolnici in v francoskem jeziku, njegov zadnji. To je že 50. celovečerec v njegovi režiji. Po pisanju The Guardiana je španski časopis povzel njegovo izjavo, ko je dejal: "Načeloma si ne želim več snemati filmov, bolj bi se rad osredotočil na pisanje." Dodal naj bi, da bo njegov naslednji projekt roman.

O prihajajočem filmu ni znano prav veliko. Sam Allen ga je primerjal s svojim Zadnjim udarcem (Match Point), ki ga je s Scarlett Johannson in Jonathanom Rhysom Meyersom v glavnih vlogah posnel leta 2005. Kot je napovedal po pisanju Varietyja, bo novi film prav tako "razburljiv, dramatičen in tudi zelo zlovešč".

Sorodna novica Woody Allen prekinil molk: Verjamem, da Dylan res misli, da sem jo zlorabil

Dve knjigi v dveh letih
Woody Allen je večkrat omenil, da se umika od filma in da se želi intenzivneje posvetiti pisanju. Nedavno je izdal svojo peto zbirko kratkih zgodb Zero Gravity. Leta 2020 so izšli njegovi spomini z naslovom Apropos of Nothing.

Pri obeh knjigah je imel zaradi obtožb o domnevnih spolnih zlorabah težave pri iskanju založnikov, a sta nato obe izšli pri založbi Arcade. Prav tako je bil zaradi dotičnih obtožb spolnega deležen Amazonovega preklica pogodb za štiri projekte. Pred tremi leti je s tem spletnim velikanom dosegel poravnavo, potem ko ga je tožil za 68 milijonov dolarjev.

V dva tabora razdeljeni igralski sodelavci
Dotične obtožbe pa so na dva tabora razdelile tudi igralce iz Allenovih filmov. Poleg Aleca Baldwina so na njegovi strai ostali predani med drugim še Diane Keaton, Scarlett Johansson, Larry David, Javier Bardem in Jude Law, odpovedali pa so se mu med drugim Kate Winslet, Rebecca Hall, Colin Firth in Timothee Chalamet.