Antarktika pospešeno izgublja led, kar 200 milijard ton letno
Sateliti, ki nadzirajo stanje Antarktike, kažejo, da ta celina vsako leto izgubi okoli 200 milijard ton ledu.
Anktarktika vse bolj prispeva k dvigu morske gladine
Objavljeno: 14. junij 2018 ob 08:30,
zadnji poseg: 14. junij 2018 ob 09:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Antarktika
Od leta 1992 je Antarktika izgubila okoli 2,7 tisoč milijard ton ledu. Površina ledu na Antarktiki je sicer za dvakrat večja od površine celinskih ZDA, če bi se ves stalil, pa znanstveniki ocenjujejo, da bi se gladina oceanov dvignila za skoraj 60 metrov. Foto: Reuters
Antarktika
Le na vzhodu Antarktike je opaziti nekaj povečanja ledu, a precej skromnega, za okoli pet milijard ton letno. Foto: AP

Sateliti, ki nadzirajo stanje Antarktike, kažejo, da ta celina vsako leto izgubi okoli 200 milijard ton ledu. Največje izgube so na zahodu celine, kjer toplejši tokovi tajajo ledenike, ki se končajo v oceanu.

Takšna izguba ledu dviga raven morske gladine za 0,6 milimetra letno, kar je trikrat več kot leta 2012, ko so nazadnje opravili to merjenje, poroča BBC. Gladina se po svetu sicer dviguje za tri milimetre letno.

Eden izmed raziskovalcev, profesor Andrew Shepherd z Univerze v Leedsu, je dejal, da je za Antarktiko že pretoplo, in sicer za pol stopinje, zaradi česar vsako leto izgubi pet metrov ledu. To pa povzroči dvig gladine.

Vesoljske agencije že od začetka devetdesetih letih 20. stoletja vodijo satelite nad Antarktiko. Evropska agencija neprekinjeno opazuje celino iz vesolja od leta 1992.

Antarktika: Velike izgube in skromno povečanje ledu
Glaciologi, strokovnjaki na področju ledenikov, govorijo o treh različnih predelih Antarktike. V zahodni Antarktiki, kjer se ledeniki končajo v morju, so se ocenjene izgube ledu med letoma 1992 in 2017 dvignile s 53 milijard na 159 milijard ton letno.

Od leta 1995 se je na tem delu celine v morje odlomilo že za več kot 6.500 kvadratnih kilometrov ledenih plošč. Ker te sicer že plavajo na morju, ne povzročajo dodatnega dviga gladine morij, vendar pa zadržujejo ogromne ledenike, ki počasi drsijo proti oceanu in vsebujejo toliko ledu, da bi se gladina morij lahko dvignila za tri metre in pol, opozarjajo znanstveniki.

Na antarktičnem polotoku, delu celine, ki kaže proti Južni Ameriki, so se izgube povečale s sedmih na 33 milijard ton letno. Samo na vzhodu Antarktike, večjem delu celine, je opaziti nekaj povečanja ledu, a precej skromnega, za okoli pet milijard ton letno.

To povečanje pa ne more biti protiutež temu, kar se dogaja na zahodu celine in njenem polotoku. Verjetno je, da je bila zaradi neobičajno velike količine snega na vzhodu tik pred zadnjo oceno leta 2012 Antarktika kot celota videti manj negativno, kot dejansko je.

Od leta 1992 izguba 2,2 tisoč milijard ton ledu
Nova ocena izgube ledu na Antarktiki kaže, kako pomemben dejavnik postaja ta celina za dvig morske gladine po svetu. Antarktika zdaj že bolj kot Grenlandija prispeva k dvigu gladine. Od leta 1992 je Antarktika izgubila okoli 2,7 tisoč milijard ton ledu, zaradi česar se je gladina morja dvignila za nekaj več kot 7,5 milimetra. Dve petini te izgube ledu se je zgodilo v zadnjih petih letih, kar pomeni, da se je tempo izgubljanja ledenega oklepa Antarktike potrojil.

"Ti rezultati so nov alarm, da moramo storiti več za ustavitev segrevanja našega planeta," je rezultate raziskave komentiral eden od njenih avtorjev Eric Rignot, ki v okviru Nasinega laboratorija JPL že dve desetletji spremlja debelino ledenih ploskev na Zemlji.

Dr. Pippa Whitehouse z Univerze v Durhamu je dejala, da so izdelali projekcije do leta 2100. V tam času naj bi se gladina morja zvišala za od 50 do 60 centimetrov, kar ne bo le vplivalo na ljudi blizu obal, ampak se povečalo število velikih neviht in poplav.

B. V.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
manuchao
# 14.06.2018 ob 08:56
Iztrebit pingvine,oni si koktajle mešajo pol pa to.
blue_night
# 14.06.2018 ob 09:01
kriv je seveda neoliberalni kapitalizem. Na milijarde evrov se je porabilo za lobiranje proti okoljevarstveni zakonodaji, kdor javno izrazi skrb za okolje je označen za komunista - rezultati pa so tukaj. Več ali manj to pomeni konec človeške civilizacije, bogati bodo gvirali še nekaj stoletij, ampak zadeva je pa več ali manj zaključena.
iufhdfewd
# 14.06.2018 ob 08:54
Preostane nam le prilagajanje spremembam.
felipesko
# 14.06.2018 ob 09:20
Še drugi problem je zraven.....S tem,ko se manjša površina ledu in povečuje temnejša podlaga,se sončni žarki ne odbijajo od bele površine.....
Pred leti sem gledal simulacijo,ko se po določeni kritični točki situacija izmakne kontroli,si sploh ne upajo nič napovedovati.....
KLIPAN
# 14.06.2018 ob 10:23
90% ljudem še vedno ni jasno, da je vse to začetek konca sveta kot smo ga poznali.
Niti približno jim ni jasno, da vrnitve ni več.
Potem pa se čudijo, da imamo v juniju vsak dan nevihte, točo...., da ima morje že sedaj rekordne temperature, da v oceanih plavajo kot države veliki otoki plastike itd., itd.
Seveda ljudje vse to slišijo, ampak svojega obnašanja pa ne spremenijo niti za 1%.
Če pa kdo reče, da je potrebno to samouničevanje ustaviti, sprejeti nek drugačen družbeni konsenz, ki ne bo temeljil na samouničevalnem potrošništvu in da edino merilo za uspešnost države ne sme in ne more biti samo gospodarska rast- pa je seveda takoj komunist, skrajni levičar in ljubitelj Venezuele.
Vsaj svoje otroke in svoje vnuke imejte radi, če že sebe nimate.
pistacija
# 14.06.2018 ob 09:07
blue_night

Zemlja se je spreminjala ze preden smo mi obstajali in tudi ko nas ne bo vec se bose vedno. Tudi ce onesnazevanje okolja res povzroca globalno segrevanje je to samo pospesitev neizogibnega. CE se bomo zadusili v lastnem dreku smo si sami krivi, zmlja bo pa zivela naprej.
blue_night
# 14.06.2018 ob 09:12
pistacija
o. Tudi ce onesnazevanje okolja res povzroca globalno segrevanje je to samo pospesitev neizogibnega. CE se bomo zadusili v lastnem dreku smo si sami krivi, zmlja bo pa zivela naprej.

Drži, vendar konkretno tale val segrevanja bi lahko preprečili. Zanj vemo že vsaj od 60., pa je pač ljudem vseeno.

Drugače so pa eno besede na forumu, drugo pa realnost. Trplenje, ki ga bodo prinesle spremembe, bo strahotno - tudi za nas.
problem43
# 14.06.2018 ob 10:05
Tako tako, bravo sloveci, potrebno se je norčevati iz taljenja ledu in podnebnih sprememb...ker se pač to dogaja daleč stran...v sosednjem članku pa piz***o kako to, da nas že 2 tedna tolčejo neurja z noro točo in lokalno nenormalnimi količinami padavin...jeseni bomo pa jokali kako lahko imamo spet stoletne poplave, še prej pa bomo jamrali nad ponovnimi vročinskimi rekordi...jaja globalno segrevanje in podnebne spremembe ne obstajajo, taljenje ledu ni nič zaskrbljujočega in našo ponorelo vreme ni nič povezano s preostalim dogajanjem...mi pač živimo na svojem planetu butale...
SamoRes
# 14.06.2018 ob 09:19
Eksperiment človek se je ponesrečil. Narava ga bo sama izločila.
blue_night
# 14.06.2018 ob 09:19
kralj matjaž
Sedaj pa še poglej malo onesnaženje in okoljsko škodo, ki je bila in je narejena v komunističnih državah. samo poglej si Kitajsko, kjer se ogromna mesta dobesedno dušijo v smogu, ali pa ogromna območja Rusije, ki so tako zasvinjana, da niso primerna za življenje in mi razloži zakaj je to boljši sistem?

Se mi je zdelo, da bom slišal takšen 'argument'.

Za začetek, Kitajska na prebivalca proizvede toliko CO2-ja kot Poljska - kar je še enkrat manj kot ZDA. Nadalje, seveda je kriv cel svet, vendar ker je prevladujoča ideologija na svetu po 2. sv. v. neoliberalni kapitalizem, le ta nosi levji delež krivde, to je menda logično.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co
untries_by_carbon_dioxide_emissions_per_
capita
Krimsky
# 14.06.2018 ob 09:10
Tisti, ki jim tak način življenja na planetu, ko ga furamo zdaj …
~
… prinaša ugodje, ali sofisticirani/famozni – 'donos' – … se takšnemu načinu življenja niso pripravljeni odpovedati … niti pod 'razno'.

In če tudi mi podpiramo 'donos' … nas seveda kajmalo briga za svet onkraj koristi, uporabnosti …
~
A tovrsten razmislek je kajpak neizogibno površen, … imamo samo en svet … in da ne bo kakšnih nesporazumov … bom ponovil še enkrat: Imamo samo en svet!
KovacevaKobila
# 14.06.2018 ob 10:14
In kaj predlagajo tisti ki bi hoteli zaustavit ta trend? Mogoče da ukinemo vse avte,zapremo vse fabrike in pobijemo vse krave za eno leto pa da vidimo če bo kaj več ledu?

Z drugimi besedami: koga briga klinčevi planet ... važno je, da imam SUV, kup krame in vsak dan zrezek na krožniku.

Nič ne predlagamo, ker ste klima relativisti slepi in gluhi. Situacija je v bistvu tragikomična: besno žagate vejo, na kateri sedite ... in se strašno jezite nad tistimi, ki opozarjamo, da se to ne bo dobro končalo.

Planet bo imel zadnjo besedo. In takrat ne bo možnosti ugovorov. Žal bomo astronomsko ceno te samomorilske politike plačali tudi tisti, ki se z njo nikakor ne strinjamo.
blue_night
# 14.06.2018 ob 09:27
Binder Dandet

Pozanimaj se malo. VSega te ne mislim učit. Si pa očitno nov v teh debatah, ki smo jih že 1000x predelali

OK, kul.

Glej, ni ti treba kontrirati v vsem. Globalno segrevanje je znanstveno dokazan fakt, dokazano je, da je zanj odgovoren človek. Posledice bodo strahotne, trenutno je gotovo samo to, da bo civilizacije konec, saj milijardnega preseljevanje ljudi, ki bo sledilo, človeštvo ne more prenesti brez vojne.
kristt
# 14.06.2018 ob 10:39
@KLIPAN
na žalost je točno tako kot si napisal
makoshark
# 14.06.2018 ob 10:21
noprou
Groza, julija bo gladina morja za par nanometrov višja, kot je sedaj! To nam prinaša grozno trpljenje in nič manj kot propad civilizacije. Hitro vsi na morje že v juniju! In hvala vsem paranoikom tu na forumu, ki so mi omogočili, da pridem do tega spoznanja.

Tole je najboljši primer komentarja, zakaj ljudje nič ne naredimo. Ker so spremembe majhne in ker je človeško življenje omejeno.
bleeeee
# 14.06.2018 ob 09:32
Sedaj pa še poglej malo onesnaženje in okoljsko škodo, ki je bila in je narejena v komunističnih državah. samo poglej si Kitajsko, kjer se ogromna mesta dobesedno dušijo v smogu, ali pa ogromna območja Rusije, ki so tako zasvinjana, da niso primerna za življenje in mi razloži zakaj je to boljši sistem?

Boljši sta ti "komunistični" državi v tem smislu, da sta podpisali Pariški sporazum. Za razliko od drugega največjega onesnaževalca ZDA (na prebivalca pa, se mi zdi, še vedno prvega), ki se jim zdi to predrago, pa se raje sprenevedajo, da nimajo nič s tem.
KovacevaKobila
# 14.06.2018 ob 10:24
Potem pa ne pričakuj rešitev tega problema.

Ta problem nima rešitve, saj nismo ukrepali, ko bi morali. Zdaj bi lahko le malce omilili posledice, ki bodo katastrofalne.

Dokler pa bodo Zahod vodili Trumpi in podobni znanstveniki, je tudi omilitev posledic le 'wishful thinking'.
makoshark
# 14.06.2018 ob 10:22
gr82
Poglobiš morsko dno, izkopani material pa odložiš na kopno... dvig morske gladine rešen.

Je to resen nasvet ali samo neuspelo trolanje?

;)
Olorin
# 14.06.2018 ob 10:10
@iufedhkgfv
"Ne vem čigav je bil dokumentarec,ki je razlagal da če se ves led stali (oziroma še prej) , se zaustavi nek morski tok ki pošilja toplo vodo na sever in potem nastopi ledena doba. Torej je že narava poskrbela za cikel toplo-mrzlo."

Ja, saj to drzi. In ce nimas otrok, se ti lahko sladko fucka se naprej.
Binder Dandet
# 14.06.2018 ob 09:21
2,7 tisoč milijard:D:D:D

Dvatisočsedemsto milijard ;)

#KopiramInNeRazmišljamTorejSem
čezplotnik
# 14.06.2018 ob 11:20
Še drugi problem je zraven.....S tem,ko se manjša površina ledu in povečuje temnejša podlaga,se sončni žarki ne odbijajo od bele površine.....
Pred leti sem gledal simulacijo,ko se po določeni kritični točki situacija izmakne kontroli,si sploh ne upajo nič napovedovati.....


Tako je, imamo cel sistem povratnih zank. Poleg te, ki si jo omenil, je še nekaj potencialno nevarnih:
- sproščanje metana iz permafrosta
- povečana količina vodne pare v zraku (vodna para je močan absorber in zavira ohlajanje z izsevanjem toplote v vesolje)

Kompliciran dinamični sistem tale naša Zemlja.
Simko123
# 14.06.2018 ob 10:21
Kdor res ne vidi, da se podnebje radikalno spreminja je zame omejenec.

Zame je bil prelomni december 2017, ko je v mojem kraju (v notranjosti Slovenije) divjala poletna nevihta z grmenjem....

Kaj narediti žal nihče ne ve, nočemo se odpovedati udobju....
blue_night
# 14.06.2018 ob 09:31
noprou

Bangladeš leži na gladini morja. Ima 170 milijonov prebivalcev. Za info.
blue_night
# 14.06.2018 ob 09:23
Binder Dandet

Tako je:
"Kitajska na prebivalca proizvede toliko CO2-ja kot Poljska "
blue_night
# 14.06.2018 ob 09:21
SamoRes
Eksperiment človek se je ponesrečil. Narava ga bo sama izločila.

Drži - kar je logično. Inteligenca se je v naravi pojavila samo enkrat (recimo krila so se v evoluciji pojavila večkrat, sonar prav tako - inteligenca, samo enkrat). To pomeni, da je evolucijsko po vsej verjetnosti slaba lastnost in slabe lastnosit evolucija zavrže.
pero5
# 14.06.2018 ob 09:08
Kaj ti bo led na antarktiki, če maš hladilnik doma?
iufhdfewd
# 14.06.2018 ob 09:03
Pa še nekaj več litrov slovenskega morja bomo dobili če se gladina dvigne.
problem43
# 14.06.2018 ob 10:18
@iufhdfewd, za začetek da vsak pri sebi naredi razmislek o teh stvareh in da se podnebne spremembe sprejmejo kot dejstvo. Ter da potem vsak posameznik pri sebi začne živeti malo bokj racionalno in seveda da se z izobraževanjem in osveščanjem ljudi počasi tudi prisili voditelje v bolj racionalno obnašanje. Ne pa da imamo predsednika države, ki na prebivalca najbolj onesnažuje planet, ki zanika podnebne spremembe in to kljub vsem dokazom zanje.
nuLanuLa
# 14.06.2018 ob 10:11
Sploh pa; samo brez panike, sej je Janša zmagal na volitvah :))
vipmit
# 14.06.2018 ob 09:50
Bomo pač na Grenlandiji zopet sadili krompir.
blue_night
# 14.06.2018 ob 09:28
Binder Dandet

Ja:
At least, a handful of scientific papers discussed the possibility of a new ice age at some point in the future, leading to some pretty sensational media coverage

Ja, nekaj znanstvenikov se je motilo.
Homer.
# 14.06.2018 ob 12:07
@Owl
Arheološke najdbe v Strunjanu so danes pod vodo zaradi tektonskih premikov in ne zaradi podnebnih sprememb.
steiermark
# 14.06.2018 ob 11:35
Očitno kar nekaj ljudi ne loči med podnebnimi spremembami in onesnaževanjem. kar se tiče podnebnih sprememb: so bile in vedno bodo. In na to človek nima vpliva. Kar pa se tiče Antarktike: ja, zahodni del (West shelf) izgublja maso ampak ne zaradi globalnega ogrevanja ampak zaradi PODVODNIH VULKANOV, ki se aktivirajo pri zmanjšani sončni aktivnosti. Drugo, Antarktika kot celota od leta 1999 PRIDOBIVA na ledeni masi:
http://notrickszone.com/2018/03/07/surpr
ise-antarctic-ice-shelves-growing-variations-linked-to-natural-ocean-cycles-unrelated-to-global-warming/.
V letih 2015 in 2016 je bil super El Nino (El Nino Southern Oscilation) ki pa je že izzvenel in vsa južna morja se pospešeno ohlajajo. Ta pa so globalni termostat kar pomeni ohlajanje na globalnem nivoju (z zamikom seveda). Tako da preden razni strokovnjaki razlagate o grdem kapitalizmu se najprej malo poučite. Še nekaj je zanimivo: kako so globalni alarmisti v nekaj letih zamenjali besednjak: od globalnega segrevanja do klimatskih sprememb. Katere pa seveda nihče ne zanika. Vse skupaj je samo striženje raje preko zelenih subvencij in nabijanje krivde zahodu kar je svojevrstna patologija (prisotna tudi na tem forumu).
Olorin
# 14.06.2018 ob 10:48
Torej je novi moto kot pri Starkih - "Winter is coming!"?
Olorin
# 14.06.2018 ob 10:24
@iufdheghvf
Za zacetek predlagam, da se informiras o posledicah. Potem pa naprej. Instant resitve, kot jo zahtevas sam, ni in ne obstaja.
blue_night
# 14.06.2018 ob 09:44
matkoslav
Če pogledaš povrečje in potegneš črto ostaja vse v mejah normale.

Hm, ampak to da smo ljudje biološka bitja je menda jasno? In da lahko živimo samo na določenem podnebnem intrevalu tudi (pri +52 civilizacije ni mogoče)?
felipesko
# 14.06.2018 ob 09:35
kralj matjaž

Sedaj pa še poglej malo onesnaženje in okoljsko škodo, ki je bila in je narejena v komunističnih državah.

Splošno znano je,da je bil Hitler veliko večji ekolog,kot Stalin.....
Kdo je prvi uničil gozdove in porabil rudna bogastva.....
Kolikor mi je znano je bila to Evropa,pa ne v času in prostoru komunizma....
kralj matjaž
# 14.06.2018 ob 09:23
blue_night
Pa še nekaj, predalgaj boljši sistem.
Moje mnenje je, da je boljši sistem svobodna družba. Kar pomeni, da ti lahko od svojega ponudnika energije zahtevaš, da ti dobavi zeleno energijo in zanjo potem plači tržno ceno. to bo pač gonilo, ki bo reformiralo svet. Zelena energija se bo pocenla in postala dostopna vsem.
makoshark
# 14.06.2018 ob 18:41
neprilagojen
klimatske spremembe vedno so, kot letni casi, globalno in lokalno
panika globalnega segrevanja je pa hoax, ker je dober profit na podlagi nekega verovanja
za tem stojim


Pa veš, da se tudi nasprotniki "klimatoloških alarmistov" večinoma strinjajo, da smo v dobi globalnega segevanja.
HOR
# 14.06.2018 ob 17:02
@blue_night
# 14.06.2018 ob 09:31
"...Bangladeš leži na gladini morja. Ima 170 milijonov prebivalcev. Za info...."


...
Večina nizozemcev živi že dolgo pod nivojem morske gladine, nekateri kar krepko, pa se zaradi tega ne izseljujejo in he slišimomo nobenih tozadevnih groznih katastrofah iz Nizozemske.
Zakaj ne...!?
Bivši uporabnik
# 14.06.2018 ob 16:36
@neprilagojen, klimatski modeli niso stvar verjetja. So stvar razumevanja podatkov, metod in njihovih omejitev.
makoshark
# 14.06.2018 ob 13:10
neprilagojen
"Od leta 1992 izguba 2,2 tisoč milijard ton ledu"
to je priblizno 6.5 km x 6.5 km x 50 m za celotno povrsino zemlje to je neopazno, in ena malo hujsa zima, vse se povrne, seveda prej led ni izginjal in Titanik se je zaletel v hlod :)
nas ne bodo unicile klimatske spremembe, nas bo unicila lastna neumnost in naivnost.


Tri nule si falil. Sicer kaj pa je ena nula. Nula je nič. Tri nule je pač trikrat nič. Nima veze, knede? ;)

Seveda se led tali. Vsako sezono. Luba duša, to so letna nihanja. So bila in bodo. Merijo se pa letne spremembe. Če je povprečni prirastek pozimi enak povprečni izgubi poleti, potem je šele uravnoteženo.

S tvojim zaključkom se seveda strinjam. In glede na to, da si ti že n-krat pokazal svoje znanje naravoslovja, začni pri sebi. Najbolj hecno pa je, kako si pri tem samozavesten - ta fenomen pa je že raziskan.
GORILA
# 14.06.2018 ob 12:00
@Owl

V Strunjanu in v Portorožu sta rimski pristanišči cca. 5 m pod morsko gladino. You get it, right?


...na Siciliji pa grška pristanišča cca. vsaj 20 m nad gladino, globoko v notranjosti!?
...da ne omenjam morskih fosilov na Himalaji...
Hope
# 14.06.2018 ob 11:02
"Glaciolog" ni obetaven poklic... :-(
findTheTruth
# 14.06.2018 ob 11:00
Globalno segrevanje je znanstveno dokazan fakt, dokazano je, da je zanj odgovoren človek.

Se strinjam, človeški vpliv sigurno je, ni pa enotnega mnenja koliko je dejansko odgovoren človek in v kolikšni meri je proces segrevanja naraven.
Debely
# 14.06.2018 ob 10:23
Na tak način bo šlo vse skupaj v maloro do konca naslednjega stoletja. To je še optimistično.
The Ghost P.
# 14.06.2018 ob 10:09
Vse se vrača, vse se plača. Narava bo na dolgi rok poskrbela zase, mi smo samo virus, ki ga bo vsak čas napadel imunski sistem.
blue_night
# 14.06.2018 ob 09:30
merlinslo

Iz zgornjega članka:

Samo na vzhodu Antarktike, večjem delu celine, je opaziti nekaj povečanja ledu, a precej skromnega, za okoli pet milijard ton letno.
Homer.
# 14.06.2018 ob 09:27
@pero5
...... ostalo pa lahko pripišeš povečanju volumna vode (morja) zaradi segrevanja:
http://www.bitsofscience.org/sea-level-rise-thermal-expansion-7256/
pero5
# 14.06.2018 ob 09:13
Takšna izguba ledu dviga raven morske gladine za 0,6 milimetra letno, kar je trikrat več kot leta 2012, ko so nazadnje opravili to merjenje, poroča BBC. Gladina se po svetu sicer dviguje za tri milimetre letno.
Vse te milijarde letno prispevajo samo za 0,6 milimetrski dvig. Od kje se gladina dvigne še za 2,4 mm? Nekaj (manj) od tajanja ledu na Grenlandiji, ostalo pa?