Pri 75 letih še vedno rad telovadi. Foto: EPA
Pri 75 letih še vedno rad telovadi. Foto: EPA

Slavljenec se je s politiko začel ukvarjati po filmski karieri, najprej kot republikanec, vendar so številna njegova stališča (predvsem do okolja) danes popolnoma demokratska. Po letu 2016, ko je položaj predsednika ZDA zasedel Donald Trump, se je nekdanji kalifornijski guverner (2003–2011) popolnoma oddaljil od republikanske stranke. Arnold Schwarzenegger sicer občasno še zaigra v kakšnem filmu, a svojo energijo pri 75 letih usmerja predvsem v okoljski aktivizem. Letos se je denimo na daljavo iz Kanade udeležil svetovnega vrha v Avstriji, kjer je bila letna podnebna konferenca, prav na pobudo "Terminatorja".

Takrat je z odločnimi besedami pozval svet, naj preneha uporabljati fosilna goriva, obenem pa je opozoril na ironijo, ko je Evropi očital financiranje ruske agresije v Ukrajini s kupovanjem energentov. V istem nagovoru je pozval Ruse, naj zavračajo uradno vladno propagando.

Američanom se je prikupil z izrazitim nemškim naglasom

Schwarzenegger se je v revnih razmerah rodil leta 1947 na avstrijskem Štajerskem v Thalu, kot sin policista in nekdanjega nacista. Pri dvajsetih je postal svetovni prvak na bodibilderskem tekmovanju Mister Universe. Zmaga mu je na stežaj odprla vrata v Združene države Amerike, kjer je zaslovel v osemdesetih letih z vlogo v filmu Conan. Američanom se je prikupil z izrazitim nemškim naglasom in kratkimi ter jedrnatimi odgovori.

Enkrat se je tudi poročil, in sicer leta 1986 z nečakinjo nekdanjega ameriškega predsednika Johna Kennedyja, Mario Shriver, s katero ima štiri otroke. Zaradi večkratnih skokov čez plot sta se zakonca ločila leta 2011. Zdaj že dedek dveh vnukov pravi, da rad telovadi, v nasprotju z mlajšimi leti pa se nekoliko drugače prehranjuje, saj je njegova prehrana v veliki večini rastlinska.