Coppola se je vnovični montaži filma, ki je premiero doživel decembra 1990, posvečal več mesecev. Kot je povedal v videoposnetku, ki so ga objavili ob napovedniku, je film "vnovič zmontiral in mu nadel, kar v resnici ni nov naslov, temveč njegov prvotni naslov: Mario Puzo’s The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone".

Tri desetletja po premieri sklepnega dejanja
Boter Maria Puza, Koda: Smrt Michaela Corleoneja
bo po pisanju portala Indiewire v kinematografih po ZDA premierno prikazan 4. decembra, na Blu-rayu in v digitalni obliki pa bo dosegljiv od 8. decembra.

Foto: Amazon
Foto: Amazon

Prihajajoča različica filma, za katerega sta Puzo (1920–1999) in Coppola družno napisala scenarij, bo prvotna vizija Coppole za njegovo končno različico. "Koda je v glasbenem smislu nekakšen epilog, povzetek, in kot tak je bil zamišljen tudi film. Videli boste film z drugačnim začetkom in koncem, številni prizori so bili v celoti prestavljeni in film je po mojem mnenju dobil novo življenje," je še povedal 81-letni filmar.

V očeh Coppole je Boter duologija
Coppola je že v preteklosti dejal, da je Boter zanj pravzaprav duologija in da tretji del služi kot epilog Botra (1972) in Botra 2 (1974). V prvih dveh spoznamo zgodbo sirote Vita, ki se je na prelomu 20. stoletja iz kraja Corleone na Siciliji izselil v ZDA, kjer je ustanovil svoj mafijski klan. Medtem ko prva dva Botra nesporno sodita med največje stvaritve v zgodovini kinematografije in sta skupaj osvojila kar devet oskarjev, je bil sklepni del deležen mešanih odzivov.

Tretji del se osredotoča na prizadevanja Michaela Corleoneja, ki ga upodablja Al Pacino, da bi legitimiral svoj kriminalni imperij. Ob Pacinu so zaigrali še Diane Keaton, Andy Garcia, Franc D’Ambrosio, Bridget Fonda, George Hamilton, Joe Mantegna, Talia Shire, Eli Wallach, Sofia Coppola in Raf Vallone.

Polletna potopitev v nekdanjo stvaritev
Kot so sporočili iz Paramount Pictures, se je Coppola s svojo produkcijsko hišo American Zoetrope poustvarjanju filma posvečal sličico za sličico, za kar je potreboval več kot šest mesecev. Postopek je vključeval odpravo prask, madežev in drugih nepravilnosti, ki se jih zaradi tehnoloških omejitev niso mogli lotiti prej. Na novo so se lotili tudi mešanja zvoka, prvotna različica je bila opremljena s "klasičnim" prostorskim zvokom 5.1.

"S temi spremembami, obnovljenimi posnetki in zvokom je to zdaj zame ustreznejši zaključek Botra in Botra 2. Hvaležen sem Jimu Gianopulosu (izvršni direktor Paramounta, op. n.) in Paramountu, ker sta mi omogočila, da se mu znova posvetim,” je še dejal Coppola.