Leta 1963 je imel Radio že 360.000 radijskih naročnikov, v povprečju pa ga je poslušalo pol milijona prebivalcev. Foto: SOJ RTV SLO
Leta 1963 je imel Radio že 360.000 radijskih naročnikov, v povprečju pa ga je poslušalo pol milijona prebivalcev. Foto: SOJ RTV SLO

Radijska hiša praznuje 92. obletnico obstoja, televizijska pa deluje od 28. novembra leta 1958. Obletnica letos sovpada z izidom kompilacijske plošče oddaje Prvega programa Radia Slovenija, ki so ga naslovili Prva vrsta.

Vinilna plošča bo izšla danes v sodelovanju Prvega programa ter založbe ZKP. Na njej je deset skladb, ki so bile za nastop v oddaji Prva vrsta prirejene in predstavljene z novimi aranžmaji.

Neposredno doživetje glasbe
Muziciranje v živo v oddajah RTV je letos najstalnejši način neposrednega doživetja glasbe. Je pa to tudi ustaljena oblika Prvega programa, Prva vrsta. Včeraj je stekla 120. oddaja, danes pa je izšla kompilacija deseterih izbranih skladb iz te oddaje na vinilni plošči. Uredniški izbor je delo Alje Kramar.

"V Prvi vrsti so imeli prednost posnetki, ki niso izdani na nobenem drugem nosilcu zvoka oziroma je bila skladba predstavljena s čisto novim aranžmajem," pravi urednica.

Posebna glasbena oddaja bo nocoj ob 20. uri. "Nekaj zasedb, ki jih najdemo tudi na kompilaciji, se bo predstavilo. Precejšen izziv je bil v teh časih pripraviti nekaj takšnega. Namen smo namreč imeli pripraviti koncert, to zaradi trenutnih razmer ni mogoče, tako da smo te zasedbe razporedili po radijskih studijih," je še povedala.

Sorodna novica Ježkova nagrada letos v roke ljubljencu občinstva Vladu Kreslinu

Ob 20. uri bodo živo iz radijskih studiev muzicirali: Pijammies, Zajtrk, Prvovrstni kvartet, posebna pozornost pa bo namenjena posebnemu gostu, letošnjemu Ježkovemu nagrajencu Vladu Kreslinu.

Sorodna novica Kakšen je bil program Radia Ljubljana pred 2. svetovno vojno?

Simfoniki ob ponedeljkih, ples ob sobotah
Radio Ljubljana je začel oddajati 1. septembra leta 1928. Šlo je za poskusno oddajanje inženirja Marija Osane prek oddajnika, ki ga je izdelal sam že leta 1924. Prvi programski delavci so se že čisto na začetku zavedali, da ima radio posebno poslanstvo in moč obveščati, izobraževati in kultivirati radijske poslušalce.

Leta 1963 je imel Radio že 360.000 radijskih naročnikov, v povprečju pa ga je poslušalo pol milijona prebivalcev. Tega leta je bil t. i. prime time med 20. in 22. uro rezerviran za simfonični orkester ob ponedeljkih, radijsko igro ob torkih, opero ob sredah, narodne napeve ob četrtkih, komentirano oddajo ob petkih, za razvedrilo in ples pa je bil čas ob sobotnih večerih.

Sorodna novica Radio na Slovenskem med 2. svetovno vojno

Od TV Obzornika do TV Dnevnika
Za uradni začetek slovenske televizije štejemo 11. oktober 1958. Takrat je oddajati začel eksperimentalni program iz TV studia Ljubljana, od 28. novembra tega leta pa postal reden v okviru skupnega jugoslovanskega programa, znotraj katerega je delež TV Ljubljana znašal okoli 30 odstotkov.

Današnji TV Dnevnik oziroma takratni TV Obzornik je v začetku pripravljal Studio Beograd, slovenska različica pa je šla prvič v eter 15. aprila 1968, ko sta se iz studia TV Ljubljana oglasila napovedovalca Marija Velkavrh in Vili Vodopivec.