Bizeljski ajdov kolač
Sestavine: 60 dag ajdove moke, sol, vroča voda, malo masla ali kisle smetane. Nadev: 1 kg skute, 1 ali 2 jajci, sol, malo masla, kisla smetana.
Ste ga že pokusili?
Objavljeno: 7. maj 2019 ob 09:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ajdov kolač
Kolač premažemo s kislo smetano. Foto: Dobro jutro

Sestavine: 60 dag ajdove moke, sol, vroča voda, malo masla ali kisle smetane. Nadev: 1 kg skute, 1 ali 2 jajci, sol, malo masla, kisla smetana.

Presejano ajdovo moko solimo, poparimo z vrelo vodo in pazimo, da masa ni preredka, naj bo bolj suha, "žgančasta". Maso malo ohladimo, da ni prevroča, dodamo nekaj masla ali kisle smetane, umesimo v gladko testo, ki ga razdelimo na dva dela.

Testo razvaljamo na tanko, čim bolj v kvadrat, namažemo z nadevom, po nadevu narežemo še nekaj koščkov masla, zvijemo v zavitek in ga položimo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač (št. 36, 38). Po vrhu kolača rahlo zarežemo oz. nakažemo rezine (2 cm široke) in pečemo dobro uro. Najprej pečemo na višji temperaturi (180–200 stopinj Celzija) okoli 15 minut, nato temperaturo znižamo (160–170 stopinj Celzija), tedaj kolač premažemo s kislo smetano (lahko tudi dvakrat) in spečemo do zlato rjave barve.

Oddaja Dobro jutro
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Ta novica trenutno še nima komentarjev.