Zaščitne maske so koristne, a ne zanesljive pri preprečevanju okužbe. Poleg tega napačna raba lahko pripelje do okužbe. Foto: Pixabay
Zaščitne maske so koristne, a ne zanesljive pri preprečevanju okužbe. Poleg tega napačna raba lahko pripelje do okužbe. Foto: Pixabay

Pediatrinja in fiziatrinja Tina Bregant in specializantka anesteziologije Polona Gams sta v imenu mladih zdravnikov javnosti prenesli naslednje sporočilo: da zaščitimo sebe in druge, upoštevajmo navodila stroke, torej ukrepe, ki so epidemiološko utemeljeni in za katere medicina ve že nekaj desetletij, če ne celo stoletij.

Video: Posnetek celotne novinarske konference na daljavo

Novinarska konferenca o pravilni uporabi mask in ukrepih v kulturi

Navodila za preprečevanje širjenja epidemije:

  • Ostanimo doma.
  • Skrbimo za higieno, torej umivajmo roke z vodo in milom ter razkužujmo. Pri razkuževanju površin lahko naredimo tudi domače razkužilo, navodila za to so na spletni strani NIZJ-ja.
  • Uporabljajmo maske. "Vem, da ste pri uporabi mask nekoliko zmedeni, še zlasti če ste poslušali navodila Svetovne zdravstvene organizacije WHO. Vendar, če ste poslušali pazljivo: ta navodila niso tako dvoumna, kot se morda zdijo. Če ste bolni, če kašljate, če imate izcedek iz nosu, potem Svetovna zdravstvena organizacija priporoča nošnjo teh mask v javnem prostoru. Prav tako, če skrbite za nekoga, ki je okužen. Kaj pa, če ste zdravi? Ko greste v javni prostor, kot je trgovina, je uporaba mask zaželena. Če pogledamo, kaj se je dogajalo skozi zgodovino te epidemije – vem, da se sliši malo nenavadno, ker govorimo samo o nekaj mesecih – vendar pa države, kjer tradicionalno pogosteje nosijo maske; to so zlasti države, kot so Singapur, Japonska in Južna Koreja, njim je uspelo zajeziti okužbo covid-19 mnogo, mnogo hitreje kot države, kjer uporabe mask v javnem prostoru ni."
  • Masko uporabljamo na pravilen način. V nasprotnem primeru je lahko sama maska vir okužbe.
  • Maska ne sme dati lažnega občutka, da zanesljivo ščiti pred okužbo. Je le zadnji in dodatni ukrep, ki ob pravilni uporabi lahko pripomore k zaščiti.

"Na Kitajskem so se lotili te epidemije in jo tudi obvladali tudi s takšnim ukrepom. Jaz osebno mislim, da smo zdaj na točki, vsaj podatki tudi to kažejo, ko se pravzaprav odloča, kam bo zavila ta krivulja. Ali bomo šli po poti Italije in nam bo situacija spolzela iz rok ali z doslednim, striktnim upoštevanjem ukrepov z dodajanjem celo nekaterih novih ukrepov, kot je tudi razkuževanje večstanovanjskih stavb, to krivuljo upočasnimo in se pridružimo državam, ki so epidemijo obvladale. To so države, kot so Kitajska, Japonska, Južna Koreja, Singapur. Tam se je ta ukrep izkazal za učinkovitega. Navodilo, kako se pripravi domače razkužilo iz varekine, pa lahko najdete na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje

Bregantova o ukrepu razkuževanja večstanovanjskih stavb, ki je po mnenju vršilca dolžnosti direktorja NIJZ-ja nepotreben in ni strokovno utemeljen

Bregantova je spomnila, kako se zaščitne maske pravilno uporabljajo:

  • Najprej se roke umijejo z vodo in milom ali razkužijo.
  • Maska se vzame iz zaščitnega ovoja in se pravilno natakne, torej za ušesa, pod morebitna očala, predvsem pa mora prekriti ves obraz od korena nosu do brade, torej pod brado.
  • Ko je maska nameščena, se je ne popravlja več. Tudi nasploh se obraza ne dotika.
  • Ko se maska navlaži, postane prepustnejša, poleg tega postane nadaljnje gojišče bakterij in virusov. To se zgodi v pol ure do največ dveh ur. Treba jo je zamenjati.
  • Kako se maska odstrani? Najprej si očistite roke, nato odstranite. Če je za enkratno uporabo, jo prepognemo in odvržemo v navadne smeti (ne v biološke odpadke itd. ...).
  • Če je maska pralna, potem jo perete ločeno od drugega perila. Perete jo pri visoki temperaturi in jo tudi prelikate.

Gamsova je podala nekaj navodil, kako ravnati, če gremo v javne prostore, kjer se bomo dotikali predmetov.

Potrebna je uporaba rokavic. Najprej si umijemo roke z vodo in milom ali pa razkužimo, nato nataknemo masko, nato rokavice.
Obraza se zatem ne dotikamo.
Po uporabi rokavice odstranimo tako, da se ne dotikamo zunanje strani in jih damo v zaščitno vrečko. Ne odlagamo jih v druge vrečke, torbice, avtomobil itd.
Če je rokavica za večkratno uporabo, jo damo v zaščitno vrečko in jo nato operemo pri visoki temperaturi in še zlikamo.

"Pokličimo zdravnika"

Zdravnici sta opozorili, da kljub fokusu na epidemijo ne smemo zapostavljati drugih bolezni. Če pride do poslabšanja stanja neke kronične bolezni, če imamo simptome, ki si jih ne znamo razložiti, pokličimo zdravnika. Če ga ni, dežurnega zdravnika, in če menimo, da je stanje lahko nujno, tudi urgenco. Zdravstveni sistem ni hermetično zaprt in pomembne zadeve ne bodo ostale pred vrati, je zagotovila. "Lahko pride do tiščeče bolečine za prsnico. Vzrokov je lahko mnogo, eden izmed njih je srčni infarkt," je poudarila.

Zdravnici sta javnost še enkrat pozvali, naj stopi skupaj in z upoštevanjem ukrepov zajezi in naposled premaga epidemijo.

Video 2: Pogovor z Bregantovo v Prvem dnevniku

Pogovor s Tino Bergant

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.