Aleluja je preprosta jed iz posušenih repnih olupkov in spada med najstarejše slovenske velikonočne jedi. Kot je v oddaji Dobro jutro pojasnila sestra Bernarda Gostečnik, jed sega okoli 500 let v preteklost, ko je na Slovenskem vladala huda lakota in ni bilo druge hrane kot olupki. Jed so pripravljali tako, da so jeseni repo olupili in olupke posušili.

Aleluja je gosta jed iz repnih olupkov, ki so ji dodali podmet in/ali različne kaše. Tisto, ki je (bila) kuhana na vodi, so jedli na veliki petek, ko v Katoliški cerkvi velja strogi post in se ne uživajo meso ali mesne jedi. Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona
Aleluja je gosta jed iz repnih olupkov, ki so ji dodali podmet in/ali različne kaše. Tisto, ki je (bila) kuhana na vodi, so jedli na veliki petek, ko v Katoliški cerkvi velja strogi post in se ne uživajo meso ali mesne jedi. Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona

Suhe olupke so nato, ko so jih nameravali skuhati, najprej namočili za tri dni – vodo, v katerih se namakajo, je treba odliti trikrat, torej vsak dan –, v tem času so olupki močno nabreknili. Nato so jih skuhali, narezali (danes to lahko naredimo kar s paličnim mešalnikom) in pripravili podmet, s katerim se jed še malo zgosti.

Podmeti in vkuhe so bili nekoč zelo različni, pravi: "Nekateri so uporabljali podmet z ajdovo moko, drugi s pšenično ... od pokrajine do pokrajine je bilo različno. Gorenjci so dali noter ajdovo kašo, drugi kakšne druge kaše."

"To je bila postna jed, za veliki petek," še razlaga sestra Bernarda Gostečnik in dodaja, da so sčasoma začeli jedi dodajati druge stvari: "Uporabili so na primer vodo, v kateri se je kuhala velikonočna šunka."

Po tradiciji so – različno od pokrajine do pokrajine – z alelujo marsikje začeli velikonočno pojedino, da so "tudi otroci okusili to ostrino", šele za alelujo so na mizo prišli šunka, potica in kruh. "Po nekaterih krajih pa so kar hren nastrgali in je morala potem cela družina tisti hren zaužiti," še razlaga.

Kot še pravi sestra, je aleluja odličen diuretik, ki prečisti prebavo in jo tako "pripravi" na težke jedi, ki sledijo.

Sestra Bernarda Gostečnik je skupaj z Ljubico Mlinar v samostanu v Repnjah prikazala pripravo šunke v testu in aleluje, spodaj pa si lahko preberete tudi recepte za pripravo.

Na terenu: velikonočne jedi s sestro Bernardo Gostečnik

ŠUNKA V TESTU
Kvašeno testo: 50 dag pšenične moke, ½ dag soli, 2 dag kvasa, 3 do 3½ dl mleka, jajce (za mazanje), 1 kg prekajene šunke
Moko presej v skledo, ob strani dodaj sol, v sredino razdrobi kvas ter postopoma prilivaj mlačno mleko. Gneti tako dolgo, da testo odstopi od rok. Nato ga daj vzhajati. Ohlajeno šunko osuši in položi na za dober prst debelo razvaljano kvašeno testo.
Šunko enakomerno ovij s testom in jo skrbno zadelaj, da se med peko ne more izcejati sok. Ko testo ponovno vzhaja, ga s pletilko prebodi, da bo lahko med peko uhajala para. Namaži z raztepenim jajcem in daj v vročo pečico. 1 kg težko šunko peci 1 uro pri 180 °C. Ohlajeno nareži na široke rezine. V testu pečena šunka je zelo sočna, zlasti če je bila na hitro prekajena, in ne preslana.

KUHANJE ŠUNKE
Šunko splakni in daj kuhati v krop. Vre naj počasi in pokrita. Če je šunka težka 1 kg, jo kuhaj eno uro. Po eni uri, lahko pa tudi že prej, šunko preizkusi z dolgo iglo: če jo z lahkoto prebodeš, jo odstavi, da neha vreti, a jo pusti na toplem še eno uro.
Med kuhanjem preizkusi tudi slanost. Močno slano juho odlij in šunko zalij z novim kropom. To po potrebi enkrat ali večkrat ponovi. Šunko ohladi v juhi, v kateri se je kuhala. To juho so včasih uživali kot suho juho.

ALELUJA
Sestavine: 10 dag suhih repnih olupkov, 2 l vode za namakanje; podmet: 6 dag pšenične moke, 1 dl vode; 1 l vode, v kateri se je kuhala šunka; 5 dag ajdove kaše, sol, poper.
Repne olupke operi in tri dni namakaj. Vsak dan zamenjaj vodo. Olupke nato skuhaj v slani vodi, odcedi in sesekljaj. Vodo, v kateri se je kuhala šunka, zavri in dodaj vanjo sesekljane olupke in podmet. Za podmet zmešaj moko z 1 dl vode ter med mešanjem prilij vreli jedi. Kuhaj, da se zgosti, nato dodaj ajdovo kašo in kuhaj 10 do 15 minut. Dodaj sol in poper. Jed mora biti gosta.

Že decembra pa je sestra Bernarda Gostečnik razkrila recept za pripravo svoje potice.