Pašteto iz piščančjih jetrc postrežemo z namazom iz aromatiziranih sliv. Foto: TV Slovenija
Pašteto iz piščančjih jetrc postrežemo z namazom iz aromatiziranih sliv. Foto: TV Slovenija

Čebulo in česen drobno nasekljamo. V kozico nalijemo tanko plast olja in na njem čebulo popražimo, da postekleni. Prestavimo v posodo sekljalnika.

Piščančjim jetrcem porežemo mrene in kite. Narežemo jih na koščke in popražimo v posodi, kjer smo pražili čebulo. Pražimo samo toliko časa, da se jetrca zapečejo in še ostanejo sočna. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom, dodamo tudi timijan. Na koncu ogenj zmanjšamo na minimum in zalijemo z decilitrom sladke smetane.

Jetrca dodamo v posodo sekljalnika k čebuli in zmeljemo. Dodamo maslo in po potrebi še malo sladke smetane. Dobiti moramo gosto kremo. Postavimo v hladilnik. S tako pripravljeno zmesjo nadevamo modelčke ali nizke steklene kozarčke.

Sestavine za aromatične suhe slive: 2 pesti suhih sliv s koščicami, 1 žlica balzamičnega kisa, ½ žlice rjavega sladkorja, 1 cimetova palčka, 2 nageljnovi žbici.

Suhe slive pred pripravo jedi namočimo. Nato jih izkoščičimo in narežemo na manjše koščke. V kozici na šibkem ognju segrejemo balzamični kis, dodamo rjavi sladkor, cimetovo palčko in nageljnovi žbici. Nato v kozico stresemo še namočene slive in pokuhamo, da se slive aromatizirajo. Po potrebi dolijemo še malo vode, v kateri smo namakali slive.

Pašteto namaženo na popečen kruh in po vrhu dodamo še malo namaza iz aromatiziranih sliv.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Pohana piščančja jetrca na solati

Sestavine za pohana piščančja jetrca: 300 g piščančjih jetrc, 3 žlice moke, 1 žlica rdeče paprike, 4 žlice svežih drobtin, 1 žlica mandljevih lističev, 2 jajci, 2 žlici mleka, olje za cvrtje.
Piščančja jetrca obrežemo vseh kit ali žil. Olje za cvrtje pristavimo. Pripravimo si tri globoke krožnike: v enega nasujemo moko, ki ji dodamo papriko, v drugem razžvrkljamo jajca skupaj z mlekom, v tretjem pa združimo drobtine in mandljeve lističe, ki jih s prsti nekoliko zdrobimo.

Jetrc ne solimo. Vsak kos najprej povaljamo v moki, nato v jajcu z mlekom, na koncu pa še v mandljevih drobtinah. Panirana jetrca polagamo v vroče olje, kjer se bodo zlato ocvrla. Pečena polagamo na vpojni papir.

Solatna osnova: listnata solata, 1 žlička gorčičnih semen, 1 žlička kaper, ½ čebule, oljčno olje, jabolčni kis, sol.
Listnato solato, ki smo jo pred oprali in posušili, nadevano v večjo skledo. Dodamo jetrca in vse skupaj prelijemo s polivko, ki smo jo pripravili iz gorčičnih semen, sesekljane čebule, kaper, olja, kisa in soli.

Šef doma, z Mašo in Petro: Piščančja jetrca malo drugače