Nekateri pohodniki so se po poteh okupirane Ljubljane podali že ob šestih zjutraj. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nekateri pohodniki so se po poteh okupirane Ljubljane podali že ob šestih zjutraj. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ljubljano preplavili tekači in pohodniki

Na pot so se tudi tokrat podali pohodniki različnih starosti, od najmlajših do veteranov. Na poti je bilo slišati nekaj partizanskih napevov, pa tudi domače narodnozabavne viže. Tudi letos je bilo mogoče srečati nekaj znanih obrazov iz sveta politike in estrade.

Prvi pohodniki so se na 35 kilometrov dolgo pot podali že ob šestih zjutraj. Za Radio Slovenija so dejali: "Všeč mi je ta pohod, ker je vse zeleno, Ljubljana je maja najlepša." "Več razlogov je za mojo udeležbo – rad hodim, predvsem pa je to pohod kljubovanja in uporništva, kar se mi zdi zelo pomembno."

"Že od mladosti hodim, že kot šolarje so nas učili, kaj je pomenila žica, je nismo doživeli, starši so jo. Se mi zdi, da je lepa tradicija, ki jo moramo tudi mi predati naprej," je povedala ena izmed pohodnic za TV Slovenija.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Cilji so bili odprti do 17. ure, vsak je lahko prehodil razdaljo po lastni želji, tisti, ki so opravili celotno pot v dolžini 35 km, pa so dobili posebno kolajno.

Sklepno dogajanje je potekalo na Kongresnem trgu. V kulturnem programu so tradicionalno nastopili pevci Partizanskega pevskega zbora, sledil pa je še koncert Eve Boto s skupino.

Tek trojk je pritegnil veliko število tekačev. Foto: BoBo/Borut Živulović
Tek trojk je pritegnil veliko število tekačev. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ključno pri teku trojk je sodelovanje

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

V teku trojk s ciljem na Kongresnem trgu je po podatkih organizatorjev nastopilo skupno 890 trojk, od tega se je 62 trojk podalo na težjo, 29 kilometrov dolgo progo. Šolskih trojk je bilo točno 300.

Tek trojk nima neposrednega tekmovalnega pomena in primerjave v evropskem ali svetovnem merilu. Ključno pri teku trojk je sodelovanje in tovarištvo, saj je najpomembnejši tretji, najšibkejši člen ekipe, katerega čas se upošteva kot končni dosežek trojke.

Vse ekipe so prejele spominske majice ob prevzemu štartnih številk.

15.000 vrtčevskih otrok, osnovnošolcev in dijakov

»V svetovnem merilu edinstvena pot, ki je obiskana 24 ur na dan, vse leto«

Prireditev z močno zgodovinsko povezavo se je začela že v četrtek, ko so jo tradicionalno odprli otroci iz Ljubljanskih vrtcev, naslednji dan pa je bil namenjen osnovnim in srednjim šolam. Drugi dan pohoda se je na trasi sprehajalo in družilo 9465 otrok iz 68 osnovnih in sedmih srednjih šol, so sporočili iz Timinga Ljubljana, organizatorja dogodkov. Deževno vreme ni bilo najbolj naklonjeno mladim pohodnikom, v sončnem vremenu pa se je v četrtek na Pot ob žici podalo 6158 otrok iz 52 enot vrtcev.

Vrnitev po epidemiji

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Letošnja prireditev je bila prva po dveletnem premoru zaradi epidemije covida-19.

Pot ob žici vsako leto poteka od četrtka do sobote pred 9. majem, ko v Ljubljani praznujejo mestni praznik, Evropa pa zaznamuje konec druge svetovne vojne.

Pohod poteka po skoraj 35 kilometrov dolgi poti okoli slovenske prestolnice, ki so jo v času druge svetovne vojne italijanski okupatorji leta 1942 skupaj z več kot sto bunkerji obdali z bodečo žico.

Ministrstvo za kulturo je leta 2016 pohod po Poti ob žici vpisalo v register žive kulturne dediščine.

Zelo dober obisk na 64. prireditvi Pot ob žici
64. Pohod - Pot ob žici 2022
25.800 udeležencev Pohoda ob žici