Toča v velikosti teniških žogic v Črnomlju, močne nevihte tudi na vzhodu Slovenije
Hudo neurje z debelo točo se je okoli 16. ure zneslo nad okolico Črnomlja in Novega mesta in povzročilo veliko škode. Okoli 15 minut je razbijalo stekla in lomilo strešnike.
Arso za vzhod Slovenije razglasil rdeči alarm
Objavljeno: 8. junij 2018 ob 08:54,
zadnji poseg: 8. junij 2018 ob 23:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Debela toča je razbila stekla in zvila pločevino na veliko avtomobilih. Foto: MMC RTV SLO/Ilinka Todorovski
Nad območjem Črnomlja se je znesla debela toča, največji primerki dosegajo obseg teniških žogic. Foto: MMC RTV SLO/Ilinka Todorovski
Velikost je številne šokirala. Foto: MMC RTV SLO/Michael Benson
Toča v Črnomlju je povzročila veliko škode. Foto: MMC RTV SLO/Ilinka Todorovski
Tudi v Novem mestu je udarila velikanska toča. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Budna
VIDEO
Na JV Slovenije klestila...

Hudo neurje z debelo točo se je okoli 16. ure zneslo nad okolico Črnomlja in Novega mesta in povzročilo veliko škode. Okoli 15 minut je razbijalo stekla in lomilo strešnike. Poškodovanih je bilo okoli 400 objektov. Huda nevihta je nastala tudi nad vzhodno Slovenijo.

Na Črnomaljskem so na terenu vsi gasilci Gasilske zveze Črnomelj, ki jim je zaradi obilice dela zmanjkalo zaščitne folije za prekrivanje poškodovanih streh, zato so jim na pomoč priskočili tudi gasilci od drugod, in sicer iz Metlike, Semiča in Novega mesta. Na delu je okoli 350 gasilcev, ki bodo delali pozno v noč oz. dokler jim bo vreme dopuščalo. Toča v velikosti teniških žogic je poškodovala več avtomobilov na odprtem, lomila strešnike in razkrivala strehe ter razbijala okna, so povedali v črnomaljski civilni zaščiti. Po podatkih Centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo poškodovanih več kot 400 objektov.

Med drugim je podjetje Akrapovič ustavilo proizvodnjo v svoji črnomaljski enoti, saj je toča popolnoma uničila streho. Po ocenah županje Črnomlja Mojce Čemas Stjepanovič in gasilcev je poškodovanih še veliko več objektov. Občina Črnomelj je v spletnem sporočilu za občane navedla, da je škodo trenutno težko oceniti. Uspelo jim je že pregledati objekte zdravstvenega doma, vrtca Čardak, Osnovne šole Mirana Jarca in objekt doma starejših občanov. Štab črnomaljske civilne zaščite je že aktiviral tudi občinski načrt za odpravo posledic toče.

Iz družbe Akrapovič so sporočili, da je močno neurje povzročilo škodo na dveh njihovih objektih v Črnomlju. Po do zdaj zbranih podatkih zaposleni v neurju niso bili poškodovani. Toča je prebila svetlobnike na strehi proizvodne hale in skladišča, zato je v objekt začela uhajati voda. Tako so se iz varnostnih razlogov odločili začasno zaustaviti proizvodnjo. Poškodovana so tudi številna vozila. V podjetju bodo proizvodnjo ponovno zagnali takoj, ko bodo poškodbe na objektu odpravili in delovne stroje ustrezno preverili, so sporočili.

Pri Črnomlju udarila prva nevihta
Po podatkih Arsa se je okoli 16. ure v okolici Črnomlja razvila prva močnejša nevihtna celica, ki je nadaljevala svojo pot proti Novemu mestu. Pozneje so močnejše nevihte s točo in nalivi nastale tudi na širšem območju Kozjanskega, Celja in Posavja. Nevihte so nastale tudi na Primorskem in Notranjskem. Ozračje nad jugovzhodno Slovenijo se je po prehodu te celice prehodno umirilo, močnejše nevihte pa so še vedno predvsem vzhodno od Celja.

Nevihte nad vzhodno Slovenijo
Zvečer so nevihte zajele vzhodno Slovenijo od Posavja, prek Kozjanskega in Podravja do Prlekije. Meteorna voda je zalivala objekte, veter je odkrival strehe. Padal je tudi toča, a ne tako debela kot nekaj ur prej v Črnomlju.

Udarilo 28 tisoč strel
Na območju vzhodne Slovenije in severne Hrvaške so v nevihtnem valu našteli več kot 28 tisoč udarov strel. Ker se ustvarjajo vedno nove nevihtne celice, pa bo udarov strel ponoči še več. Vremenoslovci zaradi močnejših nalivov opozarjajo na nevarnost poplav in porasta hudournikov. V drugi polovici noči se bo vreme postopno umirilo. V prvem delu noči na soboto so ponekod še mogoča krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče. V drugem delu noči pa bo nevihtna aktivnost postopno slabela.

Arso: Rdeči alarm za vzhod države
Kot so objavili na omrežju Twitter, je skupek nevihtnih celic nastal na severu Hrvaške in se je premaknil nad Slovenijo. Proženje neviht je zelo intenzivno, zato je po navedbah Arsa težko slediti razvoju in nastajanju nevihtnih celic.

Nekoliko manj naj bi bil ujmi izpostavljen severozahodni del države. Razvoj neviht bo intenzivnejši, pomikanje hitrejše, zajamejo lahko večja območja kot v preteklih dneh.

Sobota bo vremensko bolj umirjena
V soboto zjutraj bo še nastalo nekaj ploh, čez dan se bo razjasnilo. Popoldne bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti, mogoča bo še kakšna ploha ali nevihta. V nedeljo in ponedeljek bo sončno in poletno toplo. Zapihal bo jugozahodni veter. Po napovedih Arsa bodo tako dnevi z najmanjšo možnostjo neviht in popoldansko temperaturo blizu 30 stopinj nedelja, ponedeljek in torek. Nevihte se bodo pojavljale v večjem delu države, zlasti pa v vzhodni in severovzhodni Sloveniji, opozarjajo.

Zaradi močnejših neviht bodo po podatkih oddelka za hidrološke napovedi hitro narasli manjši vodotoki in hudourniki. Pri tem lahko ponekod pride do razlivanj.

Previdnost med vožnjo
Policisti ob napovedanih vremenskih razmerah opozarjajo na posebno previdnost med vožnjo. Om morebitnih hujših nalivih pa voznikom svetujejo, naj se ne odpravljajo na cesto, če to ni nujno potrebno.

Sicer pa policisti opozarjajo voznike, da lahko svoje vozilo ustavijo na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču. Na odstavnem pasu avtoceste in hitre ceste so prepovedani vožnja, parkiranje ali ustavitev razen v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči. Tudi na vozišču avtoceste in hitre ceste so prepovedani obračanje, vzvratna vožnja, ustavitev ali parkiranje. Enako velja za predore in nadvoze, so sporočili s Policijske uprave Maribor.


Vozniki naj med neurjem ali podobnimi dogodki vozijo posebej previdno in naj hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram. "Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.), nato pa poiščete primerno zavetje za vozilo, kjer je to pač dovoljeno," svetujejo policisti.

Ko je promet gostejši, se pogosto zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred seboj, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, ko je ogrožen voznik sam ali kdo drug. Zato priporočajo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost.

Vozniki, zlasti motoristi, naj bodo posebej pozorni, če močan dež, nalivi in toča na vozišče nanesejo naplavine. Prav tako naj upoštevajo vso prometno signalizacijo, to je prometne znake, prižgano rdečo luč pred predori, ki vozniku prepoveduje, da bi zapeljal vanj, talne označbe itd.

G. C., G. K., A. K. K.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Krtomir
# 08.06.2018 ob 09:49
Za ustavljanje v predorih, bi morala obstajati posebna kazen - doživljenski odvzem vozniškega dovoljenja, zaradi očitne pomankljivosti sposobnosti tehtanja moralnih vrednot v smisli: Življenje > Pleh.
daco1
# 08.06.2018 ob 17:30
Sem doživel podobno,ko je debela toča močno poškodovala celo vas.Ko stopiš na streho preprosto ne veš kaj bi,le jok.Vsa čast gasilcem,ki pridejo prvi pomagat.
BTZ
# 08.06.2018 ob 13:48
Doleti te debela toča na avtocesti. Vidljivost = 0, toča razbija po avtu, bojiš se da ti razbije šipo. Ne smeš se ustavit na odstavnem pasu???

Kaj je bolj varno, ustavit se na odstavnem ali nadaljevat vožnjo v nemogočih razmerah za vožnjo?
los-t
# 08.06.2018 ob 13:11
Krtomir
# 08.06.2018 ob 09:49
Za ustavljanje v predorih, bi morala obstajati posebna kazen - doživljenski odvzem vozniškega dovoljenja, zaradi očitne pomankljivosti sposobnosti tehtanja moralnih vrednot v smisli: Življenje > Pleh


100% se strinjam ! To niso ljudje, to so imbecili, zaradi njih se zadaj ustavi avto z mlado družino, za njim pa v slabi vidljivosti pridivja romunski tovornjak z notorično slabimi bremzami. Zaradi enega pleha dve leti starega folksvagna, ki ga je enmu starcu škoda, lahko umre 50 ljudi. Pokvarjenci vsi, tudi policaji, ki nič ne ukrenejo!
Lokvanj
# 08.06.2018 ob 17:48
Ni teorije, da bi se peljal ko pada toča debela kot tenis žoge. Torej te narava prisili, da se ustaviš, na odstavnem pasu, nikakor ne v tunelu. To je pač ustavljanje v sili.
zigag
# 08.06.2018 ob 22:14
Ura je 22.11 gledam Odmeve od začetka in ob točno 22.11 začne teta Rosvita o tem s kom da in s kom ne v koalicijo. Pa kako poročanje javnega servisa je to? Naši ljudje po državi bijejo bitko s posledicami naravne nesreče in kot državljan bi si od osrednje večerne oddaje želel več poročanja o vseh razsežnostih. O politiki bomo itak še slišali dneve in tedne. O posledicah pa naši sodržavljani trpijo celo leto!
jabovko96
# 08.06.2018 ob 18:54
Na drugih portalih (24ur, neurje.si, fb) so še hujše slike. Toča v velikosti jabolka... Sploh ne vem, če sem že kdaj videl tako veliko bilo kje v novicah. Zadrževanje zunaj v takem vremenu je lahko smrtno nevarno, upam, da bo čim manjša (in le materialna) škoda.
Voly
# 08.06.2018 ob 10:19
democenzus@
Ne vem, ali si tako mlad, tako naiven ali povsem neveden.
Tako, kot je @alcatraz zelo poenostavljeno napisal, če se sneg pomladi v hribih dolgo obdrži, je večja možnost za takšen vzorec vremena, kot bo danes in jutri in nasploh za nevihten in bolj moker maj in junij.
Takšno vreme je pri nas že od nekdaj, le da je zadnjih 20 let še malo bolj intenzivno zaradi segrevanja ozračja. Ne nasedaj raznim teorijam zarote s špricanjem ozračja, za takšno vreme ni treba nič špricati, zanj poskrbi narava sama in tega bo očitno vse več.
Bivši uporabnik
# 08.06.2018 ob 22:26
Groza.! Bogi ljudje. Resnično , ne bi rad doživel tako debele toče. Imaš luknje v strehi , pa si brez denarja.! Uničen avto , ki ga nujno rabiš za prevoz na delo. Obup , vam povem.!
los-t
# 08.06.2018 ob 16:53
Zdej pa v Črnomelj pogledat, kakšno streho je treba kupit za svojo bajto. Pozabte na reklame proizvajalcev, tole je najbolj ziher.
21.12.2012
# 08.06.2018 ob 21:11
Jao me kar boli ko vidim škodo
boro007
# 08.06.2018 ob 20:01
@HOR

Sem mislil, da se bo kaj spremenilo vreme, zdaj pa vidim, da se bo spremenil vzorec vremena...

Kdor ne verjame, bo moral začeti verjeti (upam da tudi ti)... Ne pomnim da bi bila 30 let nazaj prav vsako leto ena ali pa celo dve naravni katastrofi na leto...
Jen
# 08.06.2018 ob 21:12
A Prekmurje še stoji? :/
Tista vijolična packa izgleda strašljivo.
Mimobeznik
# 08.06.2018 ob 21:18
Jadransko morje je v celoti te dni +3°C nad dolgoletnim povprečjem. Energije je ogromno.
Ramus
# 08.06.2018 ob 21:00
Na sliki Toyote Avensis je na bočnem steklu luknja v velikosti otroške glave - neverjetno! Potrebno je tudi upoštevati, da toča niti ni priletela pod kotom 90 stopinj na steklo, pač pa bi človek pričakoval, da se bo odbila od stranskega stekla. Mislim, da lahko brez težav sklepamo, da če te zadene takšna toča v glavo, da si na mestu mrtev,....
webman
# 08.06.2018 ob 17:41
Takšne supercelice bi morali začeti obvladovati. To bi moral postati cilj št.1, ker vzroka ne bomo mogli odpraviti, odpravljanje posledic pa je predrago.
nori sosed
# 08.06.2018 ob 16:03
@securle
Verjetno nisi iz Bele krajine, ne?
Bedak!
redwinger
# 08.06.2018 ob 17:25
Sem enkrat doživel takole točo,,imaš občutek kot,da letijo ročne bombe z neba.
KLIPAN
# 08.06.2018 ob 11:35
Vsak dan nevihte, toča, veter....morje že z rekordnimi temperaturami za ta čas......ampak podnebnih sprememb seveda ni, ljudje nismo nič krivi......
Pa to še niti 1% tega ni kar bo sledilo nam in našim otrokom.
boro007
# 08.06.2018 ob 19:58
Je na 16 sliki skrito sporočilo?

Me prav zanima koliko škode bodo procentualno pokrile zavarovalnice... Vsak mikro bodo prebrali preden bo kdo dobil kako odškodnino...
gospod iskreni
# 08.06.2018 ob 23:09
Bogi ljudje ze tako nic nimajo, pol jim pa se vreme vzame. Kak jih poznam bodo vkup stopili in preden se formira vlada vse sanirali. Tam so drugi ljudi doma. Pa take stvari jih vedno opomnijo zakaj gasilcem dajo. Lokalna drustva v trenutku poln gasilcev, iz Revoza, Adrije, Akrapovica, vsi so leteli. Kar naenkrat vidiš kako vsi hitijo. V takij trenutkih se zaves kako neizmerno solidaren je Slovenec za pravo stvar
ajvard
# 08.06.2018 ob 22:03
ubogi ljudje. upam da škoda ne bo še večja, čeprav je že sedaj ogromna.

hvala gasilcem in ostalim, ki pomagajo. RTV pa naj objavi številke, kamor lahko pomoč prispevamo tudi tisti, ki imamo to srečo, da nas je ujma zaobšla. kot vidim, pa je ponovno največ škode v krajih, kjer živijo srčni ljudje, pogosto v slabih razmerah. prekmurje, bela krajina, kočevsko...
zigag
# 08.06.2018 ob 21:35
Je kdo tu iz Puconcev in ali okolice? Vijola madež kaže slutiti na hudo uro. Imamo starše gor, ki jih nikakor ne uspemo poklicati. Kako je stanje pri vas, Prekmurje?
DirtyHarry
# 08.06.2018 ob 21:19
Trenutno je pa nad Mursko Soboto huda nevihta
Soni
# 08.06.2018 ob 10:54
Kdo pa je napisal, da je kriv samo sneg v hribih, to samo še povečuje možnost za tako vreme.
Krivec za tak vzorec je jedro hladnega zraka nad našimi ali sosednjimi kraji, ki se lahko zadržuje zelo dolgo časa, poleti pa je stvar malo drugačna, naredijo se lokalne nevihte zaradi pregretega ozračja.
gospod iskreni
# 08.06.2018 ob 23:59
Ce ni v Ljubljani ni nic. Ko je v Ljubljani pa cela Slovenija zbira
hpet
# 08.06.2018 ob 18:41
še dobro da je na zadnji sliki dolarski bankovec, da se vidi kako velika je toča.
mooodeeel
# 08.06.2018 ob 17:03
@soni: kaj ma pa tovornjak za vozit po odstavnem pasu?
macja
# 08.06.2018 ob 22:50
V Murski Soboti na srečo brez omembe vredne toče, je pa izgledalo veliko huje. Prihod supercelice je bil spektakularen, padlo pa je skoraj 50 litrov v dobrih pol ure.
MrBadass
# 08.06.2018 ob 22:17
@zigag
Izgledalo je, kot da bo apokalipsa, ampak potem ni bilo tako hudo. Prinas toče ni bilo, le močan veter in dež.
mramor
# 08.06.2018 ob 22:12
Pri nas v Prekmurju je bilo eno uro neurje z močnim vetrom in eno uro smo bili brez elektrike.
los-t
# 08.06.2018 ob 17:33
Če gledaš satelitske slike, gre severna celica ravnokar nad Celje, južna proti Gorici, srednji dve pa znata, če se ne bosta prej spraznili, ravno mimo Ljubljane, preko Vrhnike in Domžal...pripravite se, pokal bo...
los-t
# 08.06.2018 ob 16:50
A to, da ti stojiš na odstavnem pasu, se ti pa zdi varno?
Ne boš verjel, na lastne oči sem videla, kako je tovornjak "poradiral" avto, ki je v hudem nalivu stal na odstavnem pasu! Baje sta bila takrat 2 mrtva. To se je zgodilo poleti leta 2016 na avtocesti proti Splitu blizu odcepa na Plitvička jezera, ne spomnim se v katerem kraju!


Če ustaviš na odstavnem pasu daš drugim vsaj možnost izbire, ustaviti ali nadaljevati in sam si odgovoren za posledice ker si se ustavil. Tunel pa zabašejo pleharji in tisti zadaj nemočno čakajo kaj bo za njimi prišlo. Delaj kar češ, samo ne ogrožaj druge!
los-t
# 08.06.2018 ob 16:45
To pa so kamni, jeb....
HOR
# 08.06.2018 ob 10:57
"...kaj boste rekli poleti, ko snega ne bo v hribih, toca bo pa se ponoc padala..."

Tistim ki jim ne bo stolklo avta ali pridelkov, bodo rekli, da se je končno malo ohladilo...
zigag
# 08.06.2018 ob 22:24
@MrBadass: iz srca hvala za tvoj odgovor in javljanje. Ne znam ti opisati kako nas je pomiril tvoj odg! Srečno!

Srečno tudi vsem po državi, predvsem pa hvala vsem gasilcem, kot je napisal že en predhodnik. Ne gre spregledati njihove požrtvovalnosti in humanosti!
Hvala vam, ker brez vas ni bilo v takih trenutkih nemogoče. In upam, da vam naslednja vlada omogoči več sredstev, ker jih ne le potrebujete za varnost, ampak si jih zaslužite!
Srečno in mirno noč vsem!
boro007
# 08.06.2018 ob 21:33
@HOR

Že mogoče, se strinjam da nisem strokovnjak... Govorim popolnoma po lastni izkušnji, tja do 2000 se ne spomnim da bi nas skoraj vsako leto presenetila neka oblika ekstremnega vremena.

Glede BDP pa počakajmo na preračun današnje škode... Tudi danes je večji BDP, tako da če je škoda večja, je v primerjavi s preteklimi izkušnjami procentualno glede na BDP še vedno lahko manjša...

Statistiko se da vedno ukrivit tako da ti odgovarja...
Jarik
# 08.06.2018 ob 23:46
Če v Ljubljanski kotlini ni neurja ni potrebno poročat o posledicah neurja na široko. Takrat je na sporedu bolj zanimiva politika. Neurje je pomembno ko ljubljančanom nabija toča v rit...
GeorgeB
# 08.06.2018 ob 21:20
@HOR

Iz gleda, da je Valvazor že takrat uporabljal aplikacijo "RainAlarm".... :)
severnik
# 08.06.2018 ob 20:19
Jaz se kot otrok ne spomnim takšne toče.
simba
# 08.06.2018 ob 20:07
Parkirna hiša v Cityparku v BTCju v Ljubljani bo celo noč odprta, pišejo na Twitterju.
pohorskimedved
# 08.06.2018 ob 19:33
Me spominja na Ptuj2008, samo je bilo mnogo hujše. Streh ni bilo..
gospod iskreni
# 08.06.2018 ob 17:54
Prostovoljci so letali k zmesani, en tovornjak jim je cist sesulo. Pobje pa kr na roke vse.
Neeka
# 09.06.2018 ob 05:38
Žalostno da se prepirate o zavarovalnicah, o statističnih podatkih o vremenu, o globalnem segrevanju itd itd...
Ljudje so ostali brez streh, brez avtomobilov s katerimi se vozijo v službo, kjer ne zaslužijo dovolj da bi popravili streho na hiši!
A se ne bi raje pogovarjali kako stopimo skupaj in pomagamo ljudem v stiski? Če bi vsak pomagal samo malo, ne bi bilo treba veliko. Postavite se prosim v njihovo kožo. Kako nezansko hudo mora bit človeku, ki ima uničene tri strehe na svojih objektih?
Samo v razmislek pač...
ajvard
# 08.06.2018 ob 22:22
zigag

tudi sam sem povsem brez besed. urednik bi moral nemudoma spakirati. pa kakšne so to prioritete?

po mnenju US je upravičeno, da se prisilno plačuje prispevek prav zato, ker nudijo nenadomestljiv javni servis.a to poročanje izpolnjuje navedeni kriterij?
prider
# 08.06.2018 ob 20:55
Po radarski sliki je videti, da ima Murska Sobota hudo neurje.
Mirko Tipka
# 08.06.2018 ob 13:03
Vremenoslovci opozarjajo na to: vreme bo.
Pašteta
# 09.06.2018 ob 00:18
Upam da ma folk kj zavarovan prooti toči, da zavarovalnice malo vrnejo za kar ponavad sam plačujemo not.
Niklase23
# 08.06.2018 ob 23:01
Potrjujem zgornji komentar. Toče hvalabogu ni bilo. Je pa toliko več naredil močan veter.
zigag
# 08.06.2018 ob 22:01


Tole zgleda grozno. :/

Prekmurci, javite se!