Za krajše čakalne dobe še dodatnih 16,6 milijona evrov
Vlada je potrdila enkratni program za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, s katerim bo na področjih z najdaljšimi čakalnimi dobami omogočila 4.367 dodatnih storitev v skupni vrednosti 16,6 ...
Največ bodo opravili artroskopij
Objavljeno: 25. januar 2018 ob 13:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pixabay|Zdravnik
Skupaj s posebnim vladnim programom bo letos za skrajševanje čakalnih dob na voljo 30 milijonov evrov. Foto: Pixabay

Vlada je potrdila enkratni program za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, s katerim bo na področjih z najdaljšimi čakalnimi dobami omogočila 4.367 dodatnih storitev v skupni vrednosti 16,6 milijona evrov.

Enkratni program za skrajševanje čakalnih vrst se bo enako kot v preteklih letih izvajal tudi letos. Pri izvajalcih so prejeli podatke, koliko dodatnih izbranih storitev bi tam, kjer so najdaljše čakalne dobe, lahko opravili glede na kadrovske in prostorske omejitve. Na podlagi tega so pripravili program, je po seji vlade povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Skupaj gre za 4.367 dodatnih posegov, od tega 584 artroskopij, 300 endoprotez, 403 operacije kolka, 460 operacij hrbtenice, 584 operacij kil, 320 operacij ožilja, 213 operacij krčnih žil, 191 operacij na stopalu, 352 otorinolaringoloških operacij, 491 operacij žolčnih kamnov itd. Od 16,6 milijona evrov, kolikor znaša vrednost letošnjega enkratnega dodatnega programa, bo 10 milijonov zagotovilo ministrstvo za zdravje, preostalo pa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Vlada je potrdila program že v januarju ravno zato, da ga bodo lahko izvajalci začeli takoj izvajati.

Skupaj s posebnim vladnim programom bo letos za skrajševanje čakalnih dob na voljo 30 milijonov evrov, je še pojasnila Kolar Celarčeva. Dodala je še, da je vlada obravnavala tudi polletno poročilo o izvajanju posebnega vladnega programa skrajševanja čakalnih vrst oz. variabilnega nagrajevanja zaposlenih v zdravstvu, ki je bil del sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides.

Lani začet projekt skrajšal čakalne vrste na 1.094 seznamih
Projekt, ki se je začel izvajati aprila lani, je po ministričinih navedbah pripomogel k skrajševanju čakalnih dob. V prvem mesecu izvajanja projekta se je čakalna doba skrajšala na 1.094 čakalnih seznamih, po šestih mesecih pa na 2.394 seznamih. V okviru projekta so izplačali variabilni del plače 23 odstotkom zdravnikov na primarni zdravstveni ravni in devetim odstotkom na bolnišnični ravni. Od 18 milijonov evrov, kolikor jih je bilo lani na razpolago za ta projekt, je bilo izplačanih 2,7 milijona evrov, je še dejala ministrica in dodala, da se bo projekt izvajal še letos. Ko ga bodo končali, pa ga bodo na ministrstvu podrobno analizirali, na podlagi tega pa naj bi oblikovali model za variabilno nagrajevanje v prihodnje.

Ministrica je pojasnila, da je pretežno usklajen tudi splošni dogovor, v okviru katerega bodo med drugim širili program fizioterapije. Na področju urologije bo ZZZS zagotovil dodatno plačilo materiala, da posegi ne bi bili podcenjeni. Za to bodo namenili skoraj pol milijona evrov, je pojasnila Kolar Celarčeva. Tudi na področju revmatologije bodo tako kot leta 2015 zagotovili dodatno plačilo materialov in omogočili plačilo vseh preiskav že ob prvem pregledu.

Potrjen nacionalni program duševnega zdravja 2018-2028
Vlada je danes tudi potrdila resolucijo o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018-2028 in njej pripadajoči dveletni akcijski načrt. Slovenija bo s tem prvič dobila strateški dokument na področju duševnega zdravja, ki vključuje vse potrebne elemente za obvladovanje bolezni, je pojasnila ministrica.

Na podlagi resolucije se bo vzpostavila mreža, predvidenih je 25 regijskih centrov za duševno zdravje. Najprej bodo šli v vzpostavitev treh centrov za otroke in mladostnike, kjer so čakalne dobe okoli enega leta. Po ministričinih besedah je resolucija usklajena z vsemi skupinami.

T. K. B.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
lahk
# 25.01.2018 ob 13:57
Že zdaj v zdravstvu ni težava količina denarja - denarja je zdravstvu namenjenega dovolj, ampak način porabe! Preveč denarja odteče posrednikom v sumljivih poslih. Bolje da se sploh ne trudijo in kar direktno denar nakažejo denar raznim "prokuristom".
janroz
# 25.01.2018 ob 14:21
Tole krajšanje čakalnih vrst je enako kot reševanje Grčije. Banke ji posojajo denar, da ga lahko vrača z obrestmi istočasno pa pridno prodaja vse, kar ji je še ostalo - tudi svoje dostojanstvo. Banke so pokazale kdo je najmočnejši na svetu - denar. Seveda bodo s tem denarjem v našem zdravstvu skrajšali čakalne vrste o tem človek sploh ne sme dvomiti ampak edino kar me resno skrbi je "pregorelost" tam zaposlenih. Kako naj delajo več, če so že sedaj preobremenjeni, čarobna beseda - več denarja - počutje se tako spremeni obvezen počitek ni več pomemben .... Ne vem koga imajo ti modeli v ministrstvu za norca. Na eni tiskovki zdravniki povedo, da jih je premalo, da ne zmorejo več, da se dogaja pregorelost ...potem pa ministrstvo obljubi krajšanje čakalnih vrst tako, da poveča sredstva? Je žvljenje, zdravje ljudi res tako nepomembno, da se problemi rešujejo na ta način ne z dvigom strokovnosti, več zdravnikov ... ampak se vse vrti samo okoli denarja. Očitno denar pozdravi vse, pregorelost, bolezen ....
anze35
# 25.01.2018 ob 14:18
Jaz sem bil osebno deležen takega krajšanja vrste, ko so me za operacijo ki naj bi jo imel čez eno leto, poklicali v petek, operiran sem bil v ponedeljek in to ob 20:00 ker so takrat imeli tudi nočne operacije. Tako da pozdravljam take poteze.
E24
# 25.01.2018 ob 14:15
"insajderji" razumejo, zakaj več denarja ne bo pomagalo.... ampak seveda tega ne povedo na glas, ker potem bi se jim priliv zmanjšal. Sam sebi škodovati? Prosim no...
Smo v začaranem krogu. Pomagal bi edino gumb "reset"...
K_ris
# 25.01.2018 ob 14:11
Za krajše čakalne dobe še dodatnih 16,6 milijona evrov

Je to dodaten denar za bolnike ali zdravnike? Ker če napišeš "za krajše čakalne dobe" se zdi, kot da bodo od tega denarja glavno korist pobrali bolniki, pa se bojim da temu ne bo tako ...
MartinI
# 25.01.2018 ob 15:08
Roko na srce, ampak bolj neumnega sistema kot ga ima Slovenija še nisem videl. Oni plačajo npr. 1000 porodov. Kaj bodo pol 1001 porod zavrnili, ker so izpolnili kvoto.

V zdravstvu največ tako ali tako zaslužijo izbrani dobavitelji! Fajn bi bilo pazit, da se ne bodo ravno tam skrajšale čakalne vrste, kjer so kakšni njihovi znanci dobavitelji medicinskih pripomočkov.

Zato ReSET
Resnica123
# 25.01.2018 ob 14:28
Pesek v oci. Kot da je pomanjkanje denarja probpem. Problem je neracionalna raba.
Simba
# 25.01.2018 ob 15:37
kolupaila: "Koncisionarji ubijajo javno zdravstvo. Ni problem biti privatni zdravnik, če dobiš paciente, ki so ti pripravljeni za tvoje delo takoj visoko plačati. "

sam ena kratica za to obstaja: WTF

kaj tebi ni jasno? Najprej: niso koncisionarji ampak koncesionarji.
Drugič: kaj ima koncesija kakršnokoli vezo z popolno privat storitvijo? A ti sploh veš kaj pomeni koncesija? A se tebi sploh sanja, da, če te koncesionar vzame, da dobi plačano ravno toliko, kot da bi ti šel k državnemu zdravniku?

Jaz ne vem kaj ti ješ, vem pa da vsebuje ogromno THC-ja...
atal
# 25.01.2018 ob 14:50
Ojej, le kje bo pristalo teh 16 milijonov evrov ???
Simba
# 25.01.2018 ob 15:40
pa da dodam še razlike:

država plačuje komplet opremo, ostale zaposlene, čiščenje, ogrevanje, vzdrževanje, pripomočke - VSE - samo državnim ustanovam.
koncesionar si to pokrije vse iz zneska, ki mu ga država prizna ko vzame nekoga preko OZZ.
Fauna
# 25.01.2018 ob 16:39
Napotnica velja od datuma pregleda naprej, se pravi če imate napotnico za 6 mesecev se danes naročite, dobite datum npr. junija in potem vam lahko opravljajo storitve na to napotnico do konca leta, potem pa vam res poteče.
tu in tam
# 25.01.2018 ob 16:30
@samogledam
Daj še malo razmišljaj.
Veljavnost napotnice pomeni, da moraš v rem času izbrati izvajalca in se naročiti.
galoper
# 25.01.2018 ob 14:38
Se že pozna. Danes so mi skrajšali čakalno vrsto za eno leto in deset mesecev
Seneca
# 25.01.2018 ob 14:37
kar 16,6 milijona? Ma ne, veliko bolj potrebujemo oklepnike, pa profesorje moramo tudi obvezno imeti na plačani pripravnosti!
simnov
# 25.01.2018 ob 15:34
zdravje se začne pri zobeh veliko več bi morali dati v zobozdravnike pa nadzor vsakega z koncesijo kako za privat posla uporablja material kupljen z koncesijo
zamudnik
# 25.01.2018 ob 14:42
V okviru projekta so izplačali variabilni del plače 23 odstotkom zdravnikov na primarni zdravstveni ravni in devetim odstotkom na bolnišnični ravni.

Zdaj pa res ne vem, ali je šel denar lani (in bo šel najbrž tudi letos) za nakup zdravil, opornic itd. ali za plače ...
J€Z€N
# 25.01.2018 ob 14:26
Doktorji tako delajo 26 ur na dan če plačne liste pogledamo od kje pol zaostanki
samogledam
# 26.01.2018 ob 16:13
tu in tam
na napotnici lepo piše rok trajanja 1 leto od 11.01.2018
jaz pa sem prejel datum pregleda, čez 16 mesecev

torej bom tu in tam izpadel nevednež...če bo slučajno šlo kaj narobe, pokličem pa tebe.
Radio
# 26.01.2018 ob 11:35
@kolupaila:

Odvzem koncesij dokazano deluje? No kje so ti dokazi? V tujini namreč ni koncesij. Zdravnik, ki ima licenco odpre ambulanto, izda račun bolniku, ta ga uveljavlja pri svoji zavarovalnici. Če zdravnik želi sklene pogodbo z zavarovalnico, da se bolnik ne rabi ukvarjati s plačevanjem računa. In to je to. Sicer pa koncesionarje v Sloveniji ne moreš vrniti v javno zdravstvo, ker so že del javnega zdravstva. Če pa bi jih z odvzemom koncesij rad prisilil, da se zaposlijo v državnih zavodih, pa imaš problem, ker je to protiustavno in ne prinaša nobenih koristi bolnikom, ampak škodo, ker ostajajo brez zdravnikov, obenem pa bolnikom jemlješ ustavno pravico do proste izbire zdravnika.
xerces8
# 25.01.2018 ob 18:36
Zanimivo.
Torej vzrok za čakalne vrste ni gneča, preveč pacientov in premalo zdravnikov, ampak denar?

Od 16,6 milijona evrov, kolikor znaša vrednost letošnjega enkratnega dodatnega programa, bo 10 milijonov zagotovilo ministrstvo za zdravje, preostalo pa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Torej lani nisem prišel na vrsto na operacijo zgolj zato, ker ZZZS ni hotel teh milijonov dati, ki jih zdaj nenadoma lahko?
Zanimivo, ni kaj.
xerces8
# 25.01.2018 ob 18:31

Kolupaila je napisal(-a)

To je zelo preprosti recept, ki preverjeno deluje.

Lahko malo več o tem?
Kdaj in kje si to videl?
kralj matjaž
# 25.01.2018 ob 17:58
A levica res misli, da je za čakalne vrste krivo pomankanje denarja.
Ha Ha.
SF0100
# 25.01.2018 ob 17:05
Saj to vemo, da gre za extra zaslužek zdravnikov, ki so umetno zadrževali dotok mladih zdravnikov, ne?!
samogledam
# 25.01.2018 ob 16:16
kako bo to vplivalo na pacienta ? ko sem poklical v Bolnišnico Valdoltra za naročanje na napotnico, sem dobil jasen odgovor, da bom za pregled prišel na vrsto čez 16 mesecev, ko bo napotnica že neveljavna.
conanbarbarian
# 25.01.2018 ob 14:45
A to gre direkt zdravniški mafiji v žep ?
RJSlo
# 25.01.2018 ob 14:24
Slovenija bo s tem prvič dobila strateški dokument na področju duševnega zdravja, ki vključuje vse potrebne elemente za obvladovanje bolezni, je pojasnila ministrica.
----------------------------------------------------
No ja. ... obvladovanje bolezni ...?

Računanje na pamet, cik cak cok, za "krajšanje čakalnih dob" so vlade dale okoli milijardo Evrov, v Tolarjih, DEM in zdaj v Evrih. Za vsakega od posegov navedenih v članku bi lahko avtor pridobil tudi ceno takšnega posega.

Primer: Sin je bil pred leti operiran na žrelnici v mariborski bolnišnici. Cena 1,774.000,00 SIT.
mertseger
# 25.01.2018 ob 14:19
Kaj bo drugo leto burleska ko bodo ugotovili da so po vseh bajnih milijonih za skrajševanje čakalnih dob, zvišanju plač zdravnikov za 25+% in novemu zakonu o čakalnih vrstah le te sped občutno daljše.
Guliarth
# 25.01.2018 ob 15:38
Ja kar od ZVON 1 in 2 milijardo € jim dajte, da bo mir.
Stavim 100€, da bi po tem dvigu čez 1 leto bral enak naslov. Copy paste.
Kolupaila
# 25.01.2018 ob 14:55
Za krajše čakalne dobe ukiniti vse koncisionarje in jih vrniti v javno zdravstvo! Koncesije pa podeliti izključno tistim, ki bodo delali nujne preiskave in posege za skrajšanje čakalnih dob. To je zelo preprosti recept, ki preverjeno deluje.

Koncisionarji ubijajo javno zdravstvo. Ni problem biti privatni zdravnik, če dobiš paciente, ki so ti pripravljeni za tvoje delo takoj visoko plačati. Dokler imamo takšen sistem in temelje v ustavi, kjer mora biti zdravstvo del javnega in vse dane, ne pa da imamo družinske zdravnike, pediatre, dermatologe koncisionarje, ki se potem bohotijo z bajnimi denarji in skupne blagajne, iz javnega zdravstva popoldne še malo "fušamo" pri njih in kaos je tu. Ukiniti koncisionarje in pijavke ki prodajajo tako drage opreme, vse te pred sodišča in ostro kaznovati, ker se točno ve kdo so te pijavke. Javno zdravstvo mora biti navoljo vsem, drugače ga ukinite!