Sergej Mašera (1912 -1941) je bil poročnik bojne ladje, strokovnjak za ladijske topove in narodni heroj, ki je leta 1941 umrl na bojni ladji v Boki Kotorski. Foto: RTV SLO
Sergej Mašera (1912 -1941) je bil poročnik bojne ladje, strokovnjak za ladijske topove in narodni heroj, ki je leta 1941 umrl na bojni ladji v Boki Kotorski. Foto: RTV SLO
false
Gojenci Pomorske vojaške akademije: Hrvoj Gregorin, Ivan Konte in Sergej Mašera. Foto: RTV SLO

Ob koncu aprilske vojne in kapitulaciji Jugoslovanske kraljeve vojske, ko je v največje oporišče kraljeve mornarice v Boki Kotorski prispel ukaz, naj jugoslovanska mornarica floto brez boja preda Italijanom, sta se mlada pomorska častnika Sergej Mašera in Milan Spasić odločila, da rušilca Zagreb, enega najmodernejših plovil Jugoslovanske kraljeve mornarice, ne bosta predala okupatorjem, nastavila razstrelivo in se z rušilcem razstrelila tudi sama.
Dokumentarni filmski zapis Poročnik bojne ladje Sergej Mašera, ki ga je v produkciji dokumentarnega programa Televizije Slovenija v seriji filmskih portretov Pozabljeni Slovenci, posnel Radovan Čok, bodo drevi ob 19. uri predvajali v Kobariškem muzeju, projekcijo pa pospremili s pogovorom z ustvarjalci.

Film predstavi življenjsko pot Mašere, ki se je leta 1912 rodil v Gorici, se po preboju italijanske armade z družino izselil na Koroško in nato v Ljubljano, pozneje pa študiral na Pomorski vojaški akademiji v Dubrovniku, predstavi dogajanje v Boki Kotorski ter odmeve na dejanje in se konča z več spominskimi dogodki, med drugim z odkritjem več spomenikov, razglasitvijo Mašere in Spasića za narodna heroja ter poimenovanjem Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran.
Med drugim predstavi arhivske posnetke in fotografije ter s številnimi pričevalci in prek zapisanih spominov njegovih mornariških kolegov ter ohranjenih pisem domačim opisuje njegovo življenje in poskuša razkriti vzroke tako radikalnega herojskega dejanja.