Janez Šmitek je nedeljski smuk Ilke Štuhec označil za smučanje brez napak od vrha do dna, ni pa mu jasno, kaj se je dogajalo v superveleslalomu, saj je v delu, kjer bi morala biti izredno hitro, izgubljala. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Janez Šmitek je nedeljski smuk Ilke Štuhec označil za smučanje brez napak od vrha do dna, ni pa mu jasno, kaj se je dogajalo v superveleslalomu, saj je v delu, kjer bi morala biti izredno hitro, izgubljala. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Aleš Sopotnik, serviser Ilke Štuhec, je v loteriji izbora pravih smuči za smuk v Areju zadel sedmico, ko se je odločil za isti par, kot jih je imela pred dvema letoma na SP-ju v St. Moritzu. Že prvi vmesni čas, ko je bila Štuhčeva od Lindsey Vonn, ki zna prav tako odlično drseti, kar 41 stotink hitrejša, je potrdil pravilnost izbire in vse do cilja je bila Slovenka s temi "raketami" korak pred konkurenco. Tudi surova moč ji je pomagala na štartu: "Če pogledate oglas za Ford, lahko vidite, kakšen ramenski obroč ima Ilka. Pri prvem vmesnem času je imela tudi zaradi večje moči rok oziroma ramenskega obroča takšno prednost," nam je enega od detajlov pojasnil dolgoletni trener (tudi slovenske moške reprezentance) Janez Šmitek.

Hitre smuči in izjemno smučanje, to je bila dobitna kombinacija za drugi zaporedni naslov svetovnega prvakinje. Foto: EPA
Hitre smuči in izjemno smučanje, to je bila dobitna kombinacija za drugi zaporedni naslov svetovnega prvakinje. Foto: EPA

Tauscher in Moe do zmage z najboljšimi smučmi
Da smukači smučajo na več let starih smučeh, seveda ni nič nenavadnega. "Ko najdeš izjemno hitre smuči, jih je treba zakleniti in čuvati. Takšne smuči gotovo niso bile narejene na šihtu v ponedeljek zjutraj. Od veliko stvari je odvisna hitrost smučke. Ali je drsna obloga na začetku koluta, na sredini ali na koncu, pa ali gre smučka v proizvodnjo v ponedeljek, ko 'preša' še ni ogreta ..." Takšne malenkosti torej določajo kakovost smuči, zato so testiranja tako pomembna. Šmitek se spominja dveh zgodb, kjer je material odigral odločilno vlogo. V Vailu 1989, ko je "neznani" Hansjörg Tauscher presenetil Švicarje na čelu z drugouvrščenim Petrom Müllerjem, je imel v mrzlem vremenu Nemec smuči s pravo drsno oblogo: "To oblogo so firme dale že iz proizvodnje, pri Voelklu pa so vedeli, da je v mrazu najhitrejša in tako je Tauscher na kratkem odseku pridobil dve sekundi." Podobna zgodba je bila v Lillehammerju. "Zelo mrzlo je bilo, Dynastar je našel rešitev, Tommy Moe je za dve stotinki premagal Aamodta."

Če pogledate oglas za Ford, lahko vidite, kakšen ramenski obroč ima Ilka. Pri prvem vmesnem času je imela tudi zaradi večje moči rok oziroma ramenskega obroča takšno prednost.

Janez Šmitek

Skrivnostna izguba časa v superveleslalomu
Šmitek ob tem poudarja, da je pomenljivo, kako je tokrat mali Stoeckli premagal veliki Head, na katerem je med drugim smučala Lindsey Vonn: "Head ima skoraj polovica smukačev svetovnega pokala, ogromno testirajo, točno vedo, kakšne smuči vzeti za določene razmere. Velike znamke imajo strahotno prednost, saj imajo podatke od mnogih tekmovalcev. Bi pa rad vprašal Sopotnika, kaj se je dogajalo na superveleslalomu. Ilka je zgoraj smučala fenomenalno, v spodnjem delu pa je zaostala, čeprav vemo, kako aerodinamična je v smukaški preži in kako zna drseti. Da je tam izgubljala, mi ne gre v račun. To lahko pripišem le smučem. Razmišljal sem, da je bila temperatura na superveleslalomski tekmi zelo nizka, in če smuči niso prave, tekmovalec ne more biti hiter. Na smukaški tekmi v nedeljo je bilo precej topleje."

Zlati nastop Ilke Štuhec v Areju

Brez napak od vrha do dna
Brez izjemnega smučanja pa seveda Ilka Štuhec do naslova prvakinje ne bi mogla. Kar se je sprva zdelo kot minus, je bilo na koncu celo dobrodošlo: "Če bi smuk potekal po celotni progi, bi bilo več možnosti za napako. Krajši smuk je sicer najbolj pomagal Lindsey Vonn, saj ni bila najbolje pripravljena. Ilka je odsmučala brez napak od vrha do dna, zelo agresivno. Ko je šla v spodnjem delu malce iz idealne linije, je bila to minimalna napaka. Ker je smučala najhitreje, je bilo treba pač težave reševati na višjem nivoju. Druga zgodba je bila pri moških, ker je snežilo. Kdor je zgrešil linijo, je bil 'mrzel'. Are sicer ne sodi med težje smuke, toda vseeno, bili so zavoji, skoki, skratka, vse, kar mora imeti smuk, čeprav štart ni bil z vrha. Ilka je dokazala, da je izjemna. Bila je res krasna tekma za slovensko smučanje."

Bi pa rad vprašal Sopotnika, kaj se je dogajalo na superveleslalomu. Ilka je zgoraj smučala fenomenalno, v spodnjem delu pa je zaostala, čeprav vemo, kako aerodinamična je v smukaški preži in kako zna drseti. Da je tam izgubljala, mi ne gre v račun.

Janez Šmitek

Smuk po meri Vonnove
Nedeljski smuk je zaznamovalo tudi slovo Lindsey Vonn. Šmitek ni presenečen, da je Američanka osvojila medaljo. "Človek, ki tolikokrat zmaga, ima drugačen značaj. Tudi slučajno ni pomislila, da ne more zmagati. Smuk ni bila posebej težek. Vonnova ima prednost na takih progah, je višja, težja. Potem ko so ji zavoji in skok uspeli brez napake, je bilo že jasno, da bo to izjemen rezultat. V cilju je bila noro srečna, bolj kot ob vseh drugih medaljah." Vonnovo je v cilju prvi pozdravil Ingemar Stenmark. Njegov rekord 86 zmag v svetovnem pokalu bo še nekaj časa nedotaknjen, se je pa Vonnova zelo približala (82). Kdo je kandidat, da "zruši" neverjetni mejnik? "Mene to preveč ne zanima, to je bolj tema za novinarje, je pa Stenmark rekel, da bo Shiffrinova dobila čez 100 tekem."

Fotografija z lanske Zlate lisice, ki pove veliko o zastareli slalomski tehniki Ane Bucik: očitna je izrazita krmarica, ki je bila značilna za smučanje na starih smučeh, pri karvingu pa bi morale biti smuči (in kolena) vzporedno. Foto: Facebook Janez Šmitek
Fotografija z lanske Zlate lisice, ki pove veliko o zastareli slalomski tehniki Ane Bucik: očitna je izrazita krmarica, ki je bila značilna za smučanje na starih smučeh, pri karvingu pa bi morale biti smuči (in kolena) vzporedno. Foto: Facebook Janez Šmitek

Hirscher "resnično kompletna osebnost"
Predlani je Šmitek v pogovoru za MMC malce razburil nekatere ljubitelje smučanja, ker je trdil, da je Marcel Hirscher večji od Stenmarka. "Skritizirali so me že, ko sem na Facebooku zapisal, da je Hirscher vstopil med velike. Češ da mu še veliko manjka do Stenmarka. Ampak Stenmark nima rezultata v smuku, Hirscher pa je zmagal tudi v hitrih disciplinah. Ampak pustimo to, imam svojih 10 najboljših, primerjati Stenmarka, Hirscherja, Maierja ali Tombo pa je pravzaprav nesmiselno. Je pa Hirscher vsekakor neverjetna osebnost. Spomnite se slaloma na SP-ju v Schladmingu 2013, ko so Avstrijci težko čakali na zlato medaljo. Kako je odsmučal tisti slalom! To je resnično kompletna osebnost. A tudi on je imel šibko točko, podobno kot Križaj se v mehkih razmerah ne znajde najbolje."

Štefan Hadalin je po mnenju Šmitka temelje za kombinacijsko srebro postavil že v Schladmingu, ko se je brezkompromisno lotil proge. Resda je odstopil, toda spoznal, da je ob brezhibnem smučanju konkurenčen najboljšim. Foto: Reuters
Štefan Hadalin je po mnenju Šmitka temelje za kombinacijsko srebro postavil že v Schladmingu, ko se je brezkompromisno lotil proge. Resda je odstopil, toda spoznal, da je ob brezhibnem smučanju konkurenčen najboljšim. Foto: Reuters

Hadalin temelje za medaljo postavil že v Schladmingu
Zelo vzhičen je bil legendarni kranjskogorski trener tudi včeraj ob medalji Štefana Hadalina: "Ko sem videl, kakšna je bila podlaga, sem vedel, da bo vedno bolj načeta in da imajo slalomski specialisti več možnosti. Vseeno sem bil presenečen, da smukači tako slabo smučajo, saj proga ni bila težka. Tako počasni so bili v reakcijah, da niti približno niso bili konkurenčni. V Schladmingu je postavil osnovo za to medaljo. Tisti nastop v finalu je bil fantastičen, čeprav je tik pred ciljem odstopil. Globok poklon tudi Klemnu Bergantu in sodelavcem."

Kline je postal preveč previden
Slovensko smučanje bo imelo na 44. svetovnem prvenstvu še enega tekmovalca, ki bi se lahko boril za medaljo, Žana Kranjca na veleslalomu. "Hadalinova medalja bi ga lahko podžgala, tako kot je leta 1989 Tomaža Čižmana, ko je bila Mateja Svet zlata. Upam, da ne bo preveč previden, saj smuča fantastično." Na drugi strani pa skrbi, kako je nazadoval Boštjan Kline. "Njegovo smučanje se zdi nerodno, gibljivost je slaba. Daje občutek, da ga je strah. Previden je postal. Zakaj? Eno je, da se je polomil, drugo, da je videl smrt tekmovalca, Francoza Davida Poissona, poleg tega ima Kline tudi družino. To so vse negativni dejavniki za smukača." Kaj pa se dogaja z Bucikovo, ki je precej obetala in bila že slalomska prvokategornica, zdaj je pa že po načinu smučanja jasno, da ni konkurenčna? "Ko sem jo videl na treningu v Kranjski Gori, sem si mislil, zakaj ne gre samo na strmino in tam trenira dva tedna. V tehniki bo morala marsikaj spremeniti, če bo hotela biti na strmih delih konkurenčna." Kaj pa Maruša Ferk? "Njen pristop na SP-ju je bil v kombinaciji tako na smuku kot na slalomu pravi, žal pa se ni izšlo."