Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je letošnji svetovni dan turizma posvetila temi podeželja oz. vlogi turizma v ruralnih okoljih. Foto: BoBo
Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je letošnji svetovni dan turizma posvetila temi podeželja oz. vlogi turizma v ruralnih okoljih. Foto: BoBo

"Letošnji svetovni dan turizma obeležujemo z mešanimi občutki, s kančkom negotovosti in pričakovanj, a z veliko pozitivne energije in odločnosti, da bomo kos tudi izzivu, ki ga je pred nas postavila pandemija in z njo turistični mrk, kot ga ne pomnimo," je v poslanici ta teden poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Razmere, v katerih je trenutno turizem, deležnikom ne smejo vzeti poguma, je nadaljeval. Prihodnost bo namreč odločno na strani tistih, ki so se zapisali zdravemu, trajnostnemu in vsestransko odgovornemu načinu delovanja in poslovanja. "Slovenski turizem to zagotovo je," je dodal.

"Jesen odkriva pravo globino krize"

Turizem je med panogami, ki so vpliv pandemije koronavirusne bolezni 19 začutile prve, in bo predvidoma okreval najpočasneje. Foto: Reuters
Turizem je med panogami, ki so vpliv pandemije koronavirusne bolezni 19 začutile prve, in bo predvidoma okreval najpočasneje. Foto: Reuters

Prva naloga bo sicer zagotoviti, da bodo turistična podjetja krizo sploh preživela, nato pa, da bodo vračanje turistov dočakala v kar se da dobri kondiciji. Vlada je tako v petem protikoronskem svežnju že predlagala podaljšanje ukrepa čakanja na delo za turistično panogo in ponovno uvedbo temeljnega dohodka za samozaposlene. Deležniki v slovenskem turizmu pa so staknili glave pri pripravi akcijskega načrta okrevanja po koronavirusni krizi, katerega osnutek naj bi bil pripravljen oktobra, sprejeli pa bi ga do konca leta.

Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je v reviji Turizem opozorila, da je pred nami jesen, ki "prinaša nove izzive in šele odkriva pravo globino te krize". Spomnila je, da kriza ni prizadela vseh enako. "Med najbolj prizadetimi segmenti so poslovna srečanja in dogodki, agencije, močne znamenitosti, pa tudi od tujih obiskovalcev močno odvisne destinacije. Na robu preživetja so se znašli številni s turizmom neposredno in posredno povezani: podjetja, posamezniki, vodniki, kreativci," je naštela.

S premišljenimi koraki do izboljšav

Turistično združenje Portorož je letos s celovito oglaševalsko kampanjo pozivalo Slovence, naj dopustujejo v Portorožu in Piranu. Foto: Turistično združenje Portorož
Turistično združenje Portorož je letos s celovito oglaševalsko kampanjo pozivalo Slovence, naj dopustujejo v Portorožu in Piranu. Foto: Turistično združenje Portorož

Pakova se strinja, da ima Slovenija za okrevanje dobro osnovo, saj se je v zadnjih letih intenzivno razvijala in uveljavila kot varna, zaupanja vredna, zelena in butična destinacija. Toda gostje "bodo prihajali počasi, postopoma, glede na situacijo, ki jo bodo pogojevali virus in ukrepi za njegovo zajezitev", je spomnila. "Čaka nas trdo delo in še vedno veliko negotovosti."

Na drugi strani pa je po besedah direktorice STO-ja zdaj čas, ko je treba na pravi način sprejemati prave korake za okrepitev odpornosti za boljši turizem v prihodnosti, tudi morda popraviti kakšne pretekle napake, ko se je zaradi velikih rasti ponekod že porušilo ravnovesje med obiskovalci in prebivalci. "Zdaj je čas, da se s premišljenimi koraki v teh okoljih ne vračamo v stare tire, temveč ponovno rast postavimo na še bolj trajnostne temelje in dosegamo več z manj," je pozvala.

V ospredju zeleni turizem in kulinarika

Slovenskim restavracijam so bile letos prvič podeljene Michelinove zvezdice. Foto: Kendov dvorec/Robert Zabukovec
Slovenskim restavracijam so bile letos prvič podeljene Michelinove zvezdice. Foto: Kendov dvorec/Robert Zabukovec

Da bo slovenski turizem tudi v prihodnje temeljil predvsem na domačih gostih, priljubljene destinacije pa bodo bolj na podeželju, kjer bo v ospredju aktivni oddih, je ta teden poudaril tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka. Predsednik Turistične gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo je dodal, da bo Sloveniji v prihodnje zelo v pomoč že dobro uveljavljena zelena shema slovenskega turizma. "Trajnostne, nemnožične in zdrave vsebine bodo namreč vedno pomembnejši motiv turističnega obiska," je dejal.

Slovenija bo lahko v prihodnjem letu stavila tudi na kulinariko, pa je spomnil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar. Pozitivno izhodišče predstavljajo letos prvič podeljene Michelinove zvezdice, prihodnje leto pa bo Slovenija še Evropska gastronomska regija. Gostinci bodo sicer, kot je spomnil, morali staviti na slovenske prednosti, kot so lokalno pridelane surovine, država pa bo morala k temu pripomoči še z odpravo nekaterih birokratskih ovir.