Organizatorji Kurentovanja želijo kljub razmeram, ki jim izvedbe prireditve ne dopuščajo, širiti pustni duh med ljudmi. Foto: Stanko Kozel
Organizatorji Kurentovanja želijo kljub razmeram, ki jim izvedbe prireditve ne dopuščajo, širiti pustni duh med ljudmi. Foto: Stanko Kozel

"Žal smo tudi letos primorani izvesti virtualno Kurentovanje, saj nam trenutne razmere ne omogočajo izvedbe prireditve v živo. Čeprav bo tudi letošnje Kurentovanje minilo brez živega programa, smo prepričani, da bo zato toliko bolj udarno 63. Kurentovanje, ki ga že vsi nestrpno pričakujemo," je na novinarski konferenci dejala ptujska županja Nuška Gajšek.

Zavod za turizem Ptuj virtualni program letošnjega Kurentovanja snuje pod geslom "Zvesti tradiciji, zazrti v prihodnost". "Kljub virtualni izvedbi prireditve želimo širiti pustni duh med ljudmi in seveda ohranjati stike z vsemi tistimi, ki pomembno sooblikujejo vsakoletno Kurentovanje. Z različnimi digitalnimi vsebinami in prenovljeno spletno stranjo želimo ponuditi vpogled v našo bogato dediščino in opomniti vse, da se tudi mi že veselimo Kurentovanja prihodnje leto, kar nakazuje tudi letošnje geslo," je ob tem napovedala direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec.

Od predaje oblasti do izbora najboljšega krofa in najlepše pustne okrasitve

In kaj pomeni, da bo Kurentovanje virtualno? Na družbenih omrežjih in spletni strani Kurentovanja bodo objavljali raznolike vsebine, napovedujejo. Tako tudi letos ne bo izostala tradicionalna predaja oblasti med županjo in princem karnevala, izvedli bodo Ex-Tempore, znova bodo izbirali najboljši pustni krof in najboljšo pustno okrasitev, poskrbeli bodo za digitalno predstavitev etnografskih likov in mask, izdali bodo novo znamko itd.

Letos so pripravili tudi digitalno pustno turistično vodenje po Ptuju, v ptujskem kinu pa bo v sodelovanju s Televizijo Maribor in Mestnim kinom Ptuj potekal ogled filma Čas kurentov, avtorice Tanje Kranjec, za otroke pa pripravljajo tudi pustne ustvarjalnice z izobraževalno noto.

Običaj kurentovanja je vpisan tudi v Unescov Register nesnovne kulturne dediščine. Foto: BoBo
Običaj kurentovanja je vpisan tudi v Unescov Register nesnovne kulturne dediščine. Foto: BoBo

"Priložnost, da še bolj ponotranjimo plemenito poslanstvo in lik kurenta"

Branko Brumen, predsednik Kurentovanja in generalni sekretar FECC-a je spomnil, da so v preteklih letih s Kurentovanjem (tudi z jubilejnim, 60.) razveseljevali številne obiskoval, širili "prepoznavnost ter plemeniti glas o naši pustni kulturni dediščini in tradiciji v slovenskem in evropskem prostoru", a jim je ponovitev tega znova onemogočila pandemija covida-19.

"Festivalsko prireditvena industrija je že dve leti ena največjih žrtev pandemije in nanjo vezanih restrikcij na kulturno-turističnem področju," je poudaril Brumen in dodal: "Bo pa ta nezavidljiva situacija tudi priložnost, da še bolj ponotranjimo plemenito poslanstvo in lik kurenta, ki po ljudskem verovanju odganja vse slabo in prinaša srečo ter zadovoljstvo in je tudi eden od simbolov slovenske identitete, vpisan v Unescov Register nesnovne kulturne dediščine in s tem duhovnosti človeštva. Verjamemo, da bomo s tem pomagali odgnati tudi slabo in zlo, kar ta virus v našem socialno družbenem bivanju zagotovo je."

In kaj o vsem tem meni princ karnevala, Hinko Šoštarič oz. vitez Hinko Sodinski, plemeniti Gall? "Zelo sem se veselil letošnjega leta, žal pa bom tudi letos primoran svoje obveznosti izvesti v zelo omejeni obliki. Kljub temu me izjemno veseli, da mi bo letos županja zaupala ključe mestne hiše in na tem mestu obljubljam, da bom vestno opravljal svojo nalogo od 19. 2. do 1. 3."

Drago Slameršak, direktor Radia Tednik Ptuj in organizator programa v Karnevalski dvorani, pa je med drugim pojasnil,da bodo lahko obiskovalci svoje že kupljene vstopnice za prestavljene dogodke v Karnevalski dvorani izkoristili naslednje leto, lahko pa jih vrnejo na Eventimova prodajna mesta.