Leta 1994 je bil Krik iz norveškega muzeja umetnosti ukraden, britanski detektivi so ga našli v drzni tajni operaciji. Foto: Reuters/wikipedia
Leta 1994 je bil Krik iz norveškega muzeja umetnosti ukraden, britanski detektivi so ga našli v drzni tajni operaciji. Foto: Reuters/wikipedia

Besede "Lahko ga je naslikal samo norec", so v zgornjem levem kotu platna napisane s svinčnikom. Novi testi Norveškega narodnega muzeja so potrdili, da je te besede zapisal sam umetnik, poroča britanski BBC.

Izvirna slika, ki jo je bilo mogoče prvič videti v Munchovem domačem mestu Oslo leta 1893, je postala radikalen in brezčasen simbol človekove tesnobe. Vpliv te podobe sega vse do serije grozljivk Hollywood Scream iz 90. let in do sodobnih čustvenčkov.

Umetniško delo bodo prihodnje leto razstavili v novem muzeju v norveški prestolnici, ki ga bodo odprli prihodnje leto.

Analiza pisave

Umetnostni kritiki že dolgo ugibajo, ali je zapis na sliki napisal ogorčeni gledalec ali pa ga je napisal Munch, ki je imel vse življenje težave z duševnim zdravjem. Potem ko je s pomočjo tehnologije analiziral rokopis in ga primerjal z umetnikovimi dnevniki in pismi, je muzej zaključil, da je besede napisal slikar.

"Pisava je nedvomno Munchova," je povedala kustosinja muzeja Mai Britt Guleng in dodala: "Tako pisava kot tudi dogodki, ki so se zgodili leta 1895, ko je Munch prvič prikazal sliko na Norveškem, kažejo v isto smer."

Foto: Reuters/wikipedia
Foto: Reuters/wikipedia

Javne špekulacije o Munchovem duševnem stanju

Platno je v času, ko je nastalo, izzvalo močne kritike in javne špekulacije o Munchovem duševnem stanju. Iz slikarjevih dnevnikov je razvidno, da ga je to močno prizadelo, zato raziskovalci sklepajo, da je v tistem obdobju na sliko pripisal omenjeni stavek.

Napade depresije sta doživljala tako Munchov oče kot tudi njegova sestra, umetnik pa je bil po živčnem zlomu leta 1908 dokončno hospitaliziran. Njegova mati in starejša sestra sta umrli, preden je dopolnil 14 let, oče je umrl 12 let kasneje, druga sestra pa je bila sprejeta v azil z bipolarno motnjo.

"Odkar pomnim, sem imel globok občutek tesnobe, ki sem ga skušal izraziti v svoji umetnosti," je zapisal Munch in nadaljeval: "Brez te tesnobe in bolezni bi bil kot ladja brez krmila."