Walt Disney med mnogoterimi Mikiji. O tem svojem liku je nekoč dejal:
Walt Disney med mnogoterimi Mikiji. O tem svojem liku je nekoč dejal: "Miki je zame simbol neodvisnosti. Bil je le sredstvo za dosego cilja. /.../ Mali korenjak, ki se je rodil iz čiste nuje, naju je z bratom rešil skrbi – omogočil nama je, da sva se lahko posvetila izpopolnjevanju animiranega filma." Foto: Televizija Slovenija/ © Disney

V poznih 30. in zgodnjih 40. letih preteklega stoletja, ko so se ZDA ubadale z odločitvijo, ali naj se pridružijo vse bolj razmahnjeni vojni v Evropi, je Federal Bureau of Investigation (FBI) oziroma Zvezni preiskovalni urad poskušal identificirati in nevtralizirati vse "potencialno subverzivne elemente v državi", kakor so jih imenovali. FBI je bil torej zaskrbljen zaradi komunističnih agitatorjev na tleh ZDA.

Disney kot pomemben FBI-jev zaveznik
V tem ključnem obdobju se je Disney uveljavil kot pomemben zaveznik tega urada. Zaradi svojega kompleksnega poznavanja zabavne industrije, skupaj z dostopom do vplivnih osebnosti, je seveda v očeh FBI-ja obveljal za neprecenljivega v vlogi obveščevalca. FBI je tako 10. novembra 1940 rekrutiral Disneyja, da bi vohunil za lastnimi delavci. V tistem času je 40-letni Disney jezdil val uspeha sredi zlate dobe animacije. In tako je FBI-ju med drugim posredoval informacije, ki so spodkopale sindikalna prizadevanja v njegovem podjetju, piše Euronews.

Med stavko številne animatorje označil za komuniste
Zaradi stavke animatorjev v letu 1941 je Disney namreč številne animatorje pred kongresno komisijo za protiameriške dejavnosti (HCUA), ki je bila dejavna med letoma 1938 in 1975, označil za komuniste. Z izkazovanjem svoje protikomunistične drže pa je samo še bolj utrdil svojo vlogo obveščevalca.

Pogled na občinstvo v eni izmed ameriških kinodvoran z maskami Miška Mikija. Foto: Televizija Slovenija/The Mel Birnkrant Collection
Pogled na občinstvo v eni izmed ameriških kinodvoran z maskami Miška Mikija. Foto: Televizija Slovenija/The Mel Birnkrant Collection

Hooverjeve ideje v Disneyjevih stvaritvah
Partnerstvo med Disneyjem in FBI-jem je preseglo tradicionalne dolžnosti obveščevalcev. Disney je denimo direktorju FBI-ja J. Edgarju Hooverju dopustil, da je prispeval nekaj svojih ustvarjalnih idej za nekatere projekte njegovega cvetočega podjetja. V zameno je bilo Disneyju med drugim dovoljeno snemati v FBI-jevih prostorih.

Leta 1954 je bil Disney imenovan za stik vodje FBI-jevega regionalnega urada. Vse do smrti v letu 1966 je bil dejaven kot FBI-jev obveščevalec in tako mnogo let ostal njihov neomajen vir informacij in podpore.