Življenje Hočevarja je težko zajeti v odstavek. Bil je dolgoletni zunanjepolitični novinar različnih medijev, od jugoslovanske agencije Tanjug, časopisa Delo do RTV Ljubljana/Slovenija – oba medija sta dolga leta imela tudi skupne dopisnike v tujini. Njegova novinarska pot se bere kot roman o tajnem agentu – nezakonito se je odpravil v Salvador, pomembne podatke o prevratih v Vzhodni Evropi in pa o italijanski politiki je dobival tudi prek zveze v Opus Deiu, v Berlin je šel na vrat na nos ... Kot pove sam, je imel večkrat težave s cenzuro: "Ampak tega ni za jemati tragično. To je del našega poklica. Če se ti to ne zgodi, pomeni, da se nikoli nisi dovolj potrudil za nobeno stvar. In da si bil preveč zmane, ki si oblastem lezel nekam."

Pogovor smo razdelili na dva dela. Drugi del bomo objavili prihodnji torek. Intervju smo posneli ob koncu lanskega poletja.

Dolajš je predstavnik mlade generacije novinarjev. Prispevke, s katerimi si tlakuje svojo pot med novinarsko srenjo, lahko spremljamo v oddaji Tarča. "Moja izkušnja v tej moji kratki karieri … Izkušenj z neko neposredno cenzuro ali pritiski nimam. Mogoče mi je zanimiv učinek samocenzure oziroma prilagajanja diskurzu. Dostikrat premišljujem o tem kot novinar, ko delam vsebino. Je pa res, da zdaj, ko delamo kakšne bolj odmevne teme v Tarči, se soočamo s pritiskom – recimo na spletu," pove Dolajš.

Soočili smo jih v novi Skitovi rubriki, v kateri si izmenjujejo poglede predstavniki različnih generacij, ki jih povezujejo podobni interesi, poklici, načini razmišljanja.