Adrijina letala tudi konec tedna ne bodo poletela. Foto: BoBo
Adrijina letala tudi konec tedna ne bodo poletela. Foto: BoBo

Adrijina letala so v petek ostala na tleh, prav tako bodo v soboto in nedeljo z izjemo poleta v Frankfurt in iz njega. Na svoji spletni strani je Adria Airways v petek dopoldne napovedala 28 poletov, medtem ko jih je bilo 17 odpovedanih.

Adria Airways je nato v petek popoldne sporočila, da bo začasno prekinila večino svojih letalskih operacij v soboto in nedeljo z izjemo poleta na relaciji Ljubljana–Frankfurt–Ljubljana.

Nekaj več poletov naj bi bilo po navedbah Adrie Airways v ponedeljek. Napovedani so namreč popoldanski poleti Ljubljana–Frankfurt–Ljubljana, Ljubljana–München–Ljubljana, Ljubljana–Dunaj–Ljubljana, Ljubljana–Bruselj–Ljubljana, Ljubljana–Zürich–Ljubljana in Ljubljana–Tirana.

Tuje družbe povečujejo število povezav z Ljubljano

Air Serbia, ki je sicer v lasti srbske države (51 odstotkov), in Etihad Airways iz Združenih arabskih emiratov (49 odstotkov) sta na svoji spletni strani objavila, da je zaradi začasne prekinitve prometa Adrie Airways omogočila potnikom slovenske letalske družbe "polete do želenih destinacij s cenami, ki so za to letno obdobje nižje od povprečnih. Potniki, ki jim grozi, da bodo njihova potovanja delno ali v celoti ogrožena zaradi odpovedanih poletov, imajo možnost uporabljati mrežo Air Serbia in letijo v mesta v regiji in Evropi."

Nov cenik poletov Air Serbia iz Ljubljane. Foto: MMC RTV SLO
Nov cenik poletov Air Serbia iz Ljubljane. Foto: MMC RTV SLO

Cene vozovnic za te polete, odvisno od cilja, se začnejo pri 74 evrih za povratno potovanje prek Beograda. Najcenejši polet, ki ga Air Serbia ponuja iz Ljubljane, je polet za Sarajevo (74 evrov), sicer pa ponuja še nizkocenovne polete iz Ljubljane v Skopje, Sofijo, Podgorico, Tirano, Dunaj, Zürich, Prago, København, Bruselj, Pariz in Frankfurt.

Po navedbah portala exyuaviation.com je zaradi zloma Adrie Airways Air Serbia v zadnjih dneh spremenila svoj načrtovani zimski vozni red, ki se začne 27. oktobra, in uvedla dodatne polete za Ljubljano, Tirano, Skopje, Bukarešto, Banjaluko, Podgorico in Solun.

Prevozi iz Beograda do slovenske prestolnice bodo potekali dvakrat na dan, lansko zimo jih je bilo 11 na teden. Poleti do Tirane, kamor je 13-krat na teden letela tudi Adria, pa bodo potekali devetkrat na teden.

Air Serbia je po pisanju omenjenega portala povečal zmogljivosti za večerni prevoz med Beogradom in Ljubljano, saj bo namesto turbopropelerskega letala ATR72 uporabljala letala boeing 737-300 in airbus A319.

Po poročanju Financ so svoje povezave z Ljubljano okrepili tudi drugi letalski prevozniki, saj je Montenegro Airlines dodal polet do Podgorice in tako jih bo skupaj pet na teden. Air France HOP! bo v zimskem času podvojil svoje polete med Ljubljano in Parizom in bo imel 13 poletov na teden. Poljski LOT pa bo z osmimi poleti na teden povezoval Ljubljano z Varšavo.

Ali bo Adria ostala brez letal?

Adria Airways naj bi sicer po poročanju Radia Slovenija v petek izvedela, ali bo še lahko uporabljala šest preostalih letal bombardier CRJ, saj je njihov lastnik že predložil dokumente za odpoved najemnih pogodb slovenski agenciji za civilno letalstvo.

Ob robu obiska v New Yorku je kolaps Adrie Airways komentiral tudi premier Marjan Šarec. "Ena rešitev je stečaj in iskanje neke druge možnosti. Druga rešitev je, da se gre v okviru zakonskih možnosti v neko novo varianto …" je o možnostih razpleta Adrijine agonije za Radio Slovenija pojasnjeval Šarec.

Adria Airways je sprva za soboto odpovedala le 17 poletov.  Foto: MMC RTV SLO
Adria Airways je sprva za soboto odpovedala le 17 poletov. Foto: MMC RTV SLO