Sumljive pošiljke nenevarne, na sodišču spet lažni bombni preplah
Za vseh sedem pošiljk s sumljivo vsebino se je izkazalo, da so neškodljive. V ljubljanski sodni palači se je bombni preplah izkazal za lažnega.
Pristojni organi preverili vse pošiljke
Objavljeno: 29. april 2015 ob 10:18,
zadnji poseg: 29. april 2015 ob 19:30
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na najmanj sedem naslovov, med drugim na vlado, DZ, MOL in ministrstvo za delo, so bile poslane pošiljke z neznano sumljivo vsebino. Foto: BoBo
       To ni zmotilo našega ritma dela, gre pa tu za neko zelo neodgovorno in pravzaprav zelo škodljivo ravnanje, ki ovira delo državnih organov in lahko po nepotrebnem ustvarja skrb med državljani. Upam, da se v prihodnje to ne bo dogajalo.       
 Miro Cerar o pošiljateljih
       Gre za neodgovorno dejanje posameznikov, ki jim je očitno dolgčas in ne znajo narediti drugega kot to, kar so naredili. Takim ljudem bi dejal, da naj gredo na Golovec ali Rožnik in pomagajo pospravljati drevesa po žledu.       
 Zoran Janković o pošiljateljih
VIDEO
Beli prah prispel na vlad...
VIDEO
Sumljive pošiljke so se i...
VIDEO
Sumljive pošiljke niso bi...

Za vseh sedem pošiljk s sumljivo vsebino se je izkazalo, da so neškodljive. V ljubljanski sodni palači se je bombni preplah izkazal za lažnega.

Pisemske pošiljke s sumljivo vsebino so danes zjutraj prejeli na vladi, v uradu predsednika republike, DZ-ju, na ministrstvih za finance in za delo ter na ljubljanski občini. Na ljubljanski policijski upravi pa so potrdili tudi, da je občan, ki je pošiljko s sumljivo vsebino prejel na domač naslov, to popoldne prinesel na policijsko postajo Moste. Tudi vsebina te se je izkazala za neškodljivo, tako kot za šest preostalih pošiljk.

Še ena taka pošiljka je danes prispela tudi v prostore Mestne občine Koper, a so zanjo že ugotovili, da ni nevarna. V tem času so bile v karanteni tri osebe, ki so bile v stiku s pošiljko, med njimi dva policista.

Ni bilo evakuacij
V prestolnici prostorov državnih organov niso evakuirali, prav tako ne v Kopru. Delavci teh institucij, ki so bili v stiku s pošiljkami, pa so vseeno ostali v izolaciji. Karanteno zdaj lahko zapustijo, saj so izsledki analiz negativni. Tudi pisarne, kjer so pošiljke odkrili, so do izsledkov analiz zavarovali.

Za tovrstno kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti je zagroženih do pet let zapora. Policija je poleg tega poudarila, da je v intervencijah sodelovalo 18 policistov, pa tudi številni gasilci in druge službe. Policisti vsako obvestilo obravnavajo resno, a ker se je izkazalo, da pošiljke niso bile nevarne, to pomeni, da so policisti ukrepali nekje, kjer ni bilo nujno, čeprav bi v tem času morda bili bolj potrebni kje drugje. Prav tako to pomeni, da so se povzročali nepotrebni stroški, so še dodali.

Poleg tega je policija prejela tudi obvestilo o grožnji, da je v ljubljanski sodni palači na Tavčarjevi ulici nastavljeno eksplozivno telo, a po preiskavi niso našli nobenih nevarnih predmetov. Stavbo so tako morali v zadnjem tednu evakuirati že drugič, sodni postopki pa so danes odpadli. Policija nadaljuje z zbiranjem obvestil.

MOL: Pošto prejmejo delavci
"Ne razumemo početja tistih, ki iz lastnega nezadovoljstva in dolgčasa motijo ostale, ki bi radi opravljali svoje delo. Tudi če so tovrstne pošiljke namenjene osebam iz političnega življenja, bi se pošiljatelji morali zavedati, da vso pošto najprej prejmejo sodelavci," pa so se odzvali v sporočilu za javnost na Mestni občini Ljubljana.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so ob tem pojasnili, da je glavna pisarna zapečatena, odpovedali so nekaj sestankov, sicer pa delo poteka nemoteno.

Pošiljke niso bile videti sumljivo
Na Pošti Slovenije pravijo, da redko opazijo sumljive pošiljke, pozorni pa postanejo, kadar po videzu, vonju ali drugih karakteristikah odstopajo od preostalih. Pri današnjih sumljivih pošiljkah, ki so jih prejeli na vladi, v uradu predsednika, DZ-ju, na dveh ministrstvih ter dveh mestnih občinah, posebnosti niso zasledili. Pošta Slovenije sicer za določene varovane osebe in institucije opravi rentgenski pregled vseh pošiljk, ki jih dostavi. Drugega nadzora pa ne opravijo.

Za primere sumljivih pošiljk je vnaprej predpisan protokol, in sicer najprej zaposlene umaknejo iz prostora, v katerem je sumljiva pošiljka, nato pa o dogodku obvestijo pristojne službe, ki zavarujejo kraj dogodka in prevzamejo nadaljnji postopek.

Gasilci: Najobsežnejša intervencija
Vodja intervencije ljubljanskih gasilcev Gorazd Breskvar je povedal, da takšnih intervencij v toliko institucijah naenkrat v Ljubljani še ni bilo. Ljubljanska gasilska brigada je bila namreč dopoldne v roku pol ure do 45 minut s šestih lokacij obveščena, da so prejeli neznane vsebine v obliki prahu.

Najprej so intervenirali v prostorih, kjer je bila pošiljka razsuta, sicer pa po vrsti, kot so institucije prijavile prejem pošiljke. Najprej so se pristojne enote podale na vlado in k predsedniku republike.

V akciji je sodelovalo okoli 20 gasilcev, vpoklicali pa so še dodatno izmeno in nekaj društev, če bi se še zgodili podobni dogodki, ki jih vedno obravnavajo tako, kot bi šlo za najhujšo zadevo.

Najprej stopijo v akcijo policisti
Po Breskvarjevih besedah najprej v plinotesnih oblekah v prostor s sumljivo pošiljko vstopi pripadnik specialne enote protibombnega oddelka ter pripadnik gasilcev, ki naredita hitro analizo glede suma na eksploziven del, obenem pa vzameta vzorec za poznejšo analizo. Sledi dekontaminacija razkužil za uničenje morebitnih bioagensov, zato da se zadeva ne bi širila naprej.

G. C., A. Č.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj