Mirko Vovk je bil fotograf in hotelir, najprej pa vojaški pilot. Foto: MMC RTV SLO
Mirko Vovk je bil fotograf in hotelir, najprej pa vojaški pilot. Foto: MMC RTV SLO

Ženske so hotele vedeti, kakšno obleko je imela Jovanka, pravi fotograf, ki je spremljal te dogodke. Danes 84-letni Blejec je živa enciklopedija. Ko ga vprašam, kako mu je uspelo priti zraven, pravi - čisto enostavno drugega ni bilo.

"Ko sem prišel iz Švice domov, sem toliko zaslužil, da sem naredil svoj fotografski lokal. Potem so na protokolu v Ljubljani videli, da znam delati in potem sem jim, kot kaže, postal kar simpatičen. Obnašati sem se naučil v hotelirstvu. Nekajkrat sem se pogovarjal tudi s Titom, takole kot se zdajle midva," je pojasnil Vovk.

Ni bil le fotograf in hotelir, najprej je bil vojaški pilot, prav zato se med visokimi gosti najraje spominja šaha Reze Pahlavija, ki je bil prav tako pilot. Dobro pa se spominja tudi Jovanke, ki ga je navdušila s svojim smislom za humor.

V čitalnici knjižnice Blaža Kumerdeja je na ogled le del bogatega fotografskega arhiva. "Tri čert blaga so mi pa pobrali. So prišli iz Beograda in mi vzeli." Na srečo pa veliko Vovkovih fotografij z državniških obiskov na Bledu hrani tudi Gorenjski muzej.

Razstava državnikov
Razstava državnikov